LEGEA RESURSELOR NATURALE

Legea Resurselor Naturale din România (lege organică)  

CAPITOLUL I: Dispoziții generale

Art. 1 – Scopul legii

Prezenta lege reglementează administrarea, exploatarea, protecția și valorificarea resurselor naturale ale României, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile, protecției mediului și interesului public național.  

Art. 2 – Definiții

Resurse naturale: sunt bunurile, obiectele, condițiile naturale și fenomenele aflate în subsol, sol, ape, și aer, care au fost utilizate și pot fi folosite pentru consum direct sau indirect sau contribuie la crearea de bunuri.

Resurse primordiale vieții: aerul și apa potabilă sunt elementele indispensabile vieții biologice pentru existența organismelor vii și pentru procesele naturale care mențin planeta, fără de care viața ar înceta într-un timp foarte scurt.

Resurse elementare vieții: sunt acele resurse naturale indispensabile pentru menținerea vieții biologice și a ecosistemelor naturale, fără de care viața ar fi afectată și ar putea înceta într-un interval de timp mai lung. Acestea implică resursele primordiale vieții la care se adaugă hrana și energia elementară minim necesară pentru susținerea vieții organismelor biologice.

Exploatare sustenabilă: utilizarea resurselor naturale renovabile într-un ritm de exploatare care nu depășește capacitatea de regenerare a resurselor naturale și a resurselor naturale nerenovabile într-un mod care asigură satisfacerea nevoilor actuale, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propiile nevoi. Prin acest tip de exploatare se urmărește menținerea vieții și a echilibrului ecologic, prevenirea degradării ecosistemelor și a mediului precum și utilizarea corectă a resurselor.

Exploatare corectă: utilizarea resurselor naturale astfel încât să se asigure protejarea mediului și beneficii echitabile pentru cetățeni sau păstrarea resurselor pentru generațiile viitoare.

Resurse naturale renovabile: sunt acele resurse care se pot regenera sau reface într-un interval de timp relativ scurt, atât timp cât ritmul de exploatare nu depășește capacitatea lor de regenerare. Aceste resurse sunt: solul, pădurile, apele subterane și freatice, apele de suprafață, energiile renovabile, biomasa, flora și fauna.

Resurse naturale nerenovabile: sunt acele resurse care se formează într-un interval de timp geologic și care odată exploatate nu se pot regenera în mod natural într-un timp util pentru a fi exploatate din nou. Acestea sunt: combustibilii fosili, mineralele nemetalifere și mineralele metalifere ușoare și grele.  

Art. 3 – Principii generale

(1) Sustenabilitate: Resursele naturale se exploatează astfel încât să fie asigurată regenerarea și protecția lor.

(2) Transparență: Toate activitățile de exploatare și administrare a resurselor naturale sunt publice și accesibile populației.

(3) Beneficiu național: Veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale sunt utilizate prioritar pentru dezvoltarea economică și socială a României.  

 

CAPITOLUL II: Regimul resurselor naturale

Art. 4 – Proprietatea asupra resurselor naturale

(1) Proprietatea asupra resurselor naturale poate fi publică sau privată conform legislației specifice, având în vedere principiile de protecție a mediului, sustenabilitate și echitate socială

(2) Resursele naturale primordiale vieții și cele de interes național sunt proprietatea publică a statului român și nu pot fi înstrăinate.

(3) Cetățenii României sunt coproprietari ai resurselor naturale primordiale vieții de interes național prin intermediul statului și au dreptul la beneficii echitabile rezultate din exploatarea acestora.

(4) Persoanele fizice și juridice pot deține resurse naturale, însă utilizarea și dispoziția asupra acestora sunt limitate prin lege și reglementările privind proprietatea.  

Art.5 - Dreptul de răscumpărare al statului

Statul are dreptul de a răscumpăra, în condițiile legii, resursele primordiale vieții sau pe cele de interes național, indiferent de forma contractuală existentă, dacă acest lucru este necesar pentru protejarea intereselor publice, economice sau strategice.  

Art. 6 – Administrarea resurselor naturale

(1) Administrarea resurselor naturale este realizată de o Agenție Națională a Resurselor Naturale (ANRN), o entitate autonomă sub controlul direct al Parlamentului.

(2) ANRN este responsabilă pentru:

a. Emiterea licențelor de exploatare.

b. Monitorizarea impactului ecologic al activităților de exploatare.

c. Colectarea redevențelor și transparența utilizării fondurilor.  

 

CAPITOLUL III Folosirea resurselor naturale

Art. 7. - Folosirea resurselor elementare vieții

(1) Toți cetățenii României au dreptul de a folosi resursele elementare vieții

(2) Exploatarea resurselor primordiale vieții se va face doar în scopul de menținere a vieții la un standard minim și nu va avea nici un profit economic, costul acestora fiind acoperit din activitățile de arendare, concesiune sau exploatare ale celorlalte resurse, gestionate de ANRN.

(3) Consumul resurselor elementare vieții se va face în mod rațional (rațional în sens de gândire și nu în sens de rație sau porție) printr-o exploatare sustenabilă și corectă, prețul acestora fiind controlat de stat  

Art 8 - Beneficiarii resurselor naturale

Beneficiar de resurse naturale poate fi orice persoană fizică sau juridică din România ce efectuează consumul, utilizarea sau reproducerea resurselor naturale într-un proces direct sau indirect  

Art 9 - Arendarea sau concesiunea resurselor naturale

(1) Resursele naturale pot fi atribuite spre utilizare pe termen lung prin arendă sau concesiune, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare și fără a afecta drepturile statului asupra resurselor primordiale și celor de interes național.

(2) Darea în folosință a resurselor naturale prin arendă sau concesiune este reglementată de actele normative aplicabile, care includ condițiile de exercitare a dreptului statului de răscumpărare.

(3) Subarendarea resurselor naturale proprietate publică este interzisă.

(4) Ipotecarea resurselor naturale date în arendă sau concesiune este interzisă.  

Art. 10 – Licențele de exploatare

(1) Dreptul de folosinţă asupra resurselor naturale se acordă în conformitate cu decizia ANRN şi cu protecţia mediului înconjurător şi se legalizează printr-un document juridic public.

(2) Licențele de exploatare sunt acordate exclusiv prin licitații publice transparente.

(3) Orice contract încheiat între stat și entități private trebuie să fie public și să includă clauze obligatorii privind:

a. Respectarea standardelor ecologice.

b. Investiții directe în comunitățile locale afectate.

c. O cotă minimă din profit pentru statul român de cel puțin 60%.  

 

CAPITOLUL IV: Informarea și participarea populației

Art. 11 – Participarea cetățenilor

(1) Cetățenii au dreptul la informație privind utilizarea și exploatarea resurselor naturale.

(2) Deciziile strategice privind resursele naturale (ex. deschiderea unei mine, exporturi masive de resurse) sunt supuse unui referendum național sau local în comunitățile afectate.  

Art. 12 – Fondul Național pentru Dezvoltare Durabilă

(1) Veniturile din exploatarea resurselor naturale sunt alocate unui Fond Național pentru Dezvoltare Durabilă, administrat transparent de ANRN și utilizat pentru:

a. Exploatarea și distribuirea apei potabile

b. Educație și sănătate.

c. Infrastructură ecologică.

d. Tranziția către surse regenerabile de energie.

(2) Populația are dreptul să urmărească utilizarea acestor fonduri printr-o platformă online transparentă.  

 

CAPITOLUL V: Protecția mediului

Art. 13 – Evaluarea impactului asupra mediului

(1) Toate proiectele de exploatare sunt supuse unei evaluări stricte a impactului asupra mediului (EIM), realizate de un organism independent.

(2) Proiectele cu impact negativ semnificativ asupra mediului sau comunităților locale pot fi respinse prin referendum.  

Art. 14 – Sancțiuni pentru nerespectarea legii

Orice operator economic care încalcă standardele de protecție a mediului sau clauzele contractuale este obligat să plătească amenzi proporționale cu prejudiciul cauzat. Exploatările ilegale sunt sancționate cu confiscarea bunurilor rezultate și pedepse penale.

 

CAPITOLUL VI: Guvernanță și transparență

Art. 15 – Consiliul Național al Resurselor Naturale (CNRN)

(1) Se constituie un Consiliu Național al Resurselor Naturale, format din reprezentanți ai:

a. Guvernului (Ministerul Mediului, Ministerul Economiei).

b. Societății civile (ONG-uri de mediu, reprezentanți ai comunităților locale).

c. Mediului academic și de cercetare.

(2) CNRN are rol consultativ și de supraveghere în deciziile strategice privind resursele naturale, având obligația de a emite rapoarte anuale publice.  

Art. 16 – Raportarea și auditul

(1) Agenția Națională a Resurselor Naturale (ANRN) prezintă anual un raport detaliat privind activitatea sa, inclusiv:

a. Numărul și tipul licențelor emise.

b. Veniturile colectate din redevențe.

c. Evaluarea impactului social și de mediu al proiectelor aprobate.

(2) Toate rapoartele sunt supuse unui audit extern independent, iar concluziile sunt publice.  

 

CAPITOLUL VII: Educație și participare publică  

Art. 17 – Educație privind resursele naturale

(1) Statul român sprijină introducerea în programele școlare și universitare a modulelor educative privind:

a. Managementul resurselor naturale.

b. Protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă.

c. Drepturile cetățenilor asupra resurselor naturale.

(2) ANRN organizează anual campanii de conștientizare și educație publică despre utilizarea responsabilă a resurselor.  

Art. 18 – Platforma digitală „Resursele României”

(1) Se creează o platformă națională online, gestionată de ANRN, care oferă:

a. Informații despre toate licențele de exploatare active.

b. Date despre veniturile și cheltuielile legate de resurse.

c. Mecanisme prin care cetățenii pot semnala abuzuri sau probleme legate de exploatarea resurselor.  

 

CAPITOLUL VIII: Inovație și tehnologii verzi

Art. 19 – Sprijinirea inovației în exploatarea resurselor

(1) Statul sprijină cercetarea și implementarea tehnologiilor sustenabile în exploatarea resurselor naturale.

(2) Se instituie un Fond de Inovație în Resurse Naturale, alimentat cu cel puțin 5% din redevențele colectate, pentru finanțarea proiectelor care reduc impactul asupra mediului.

Art. 20 – Tranziția către surse regenerabile

(1) ANRN colaborează cu Ministerul Energiei pentru a reduce treptat dependența de resurse neregenerabile.

(2) Exploatarea combustibililor fosili va fi limitată progresiv, în conformitate cu planurile naționale și internaționale privind schimbările climatice.

(3) ANRN colaborează cu Ministerul Inovației și Cercetării pentru a descoperi și implementa noi tehnologii de exploatare a resurselor naturale care să aibă un impact mai redus asupra mediului.    

 

CAPITOLUL IX: Sancțiuni și responsabilități

Art. 21 – Răspunderea pentru încălcarea legislaţiei privind resursele naturale

(1) Persoanele vinovate de încălcarea legislaţiei privind resursele naturale poartă răspundere civilă, administrativă sau penală în conformitate cu legislaţia în vigoare

(2) Consumul abuziv al resurselor primordiale vieții fără a se ține cont de principiile Art. 3 ale prezentei legi se sancționează cu amenzi între 10.000 și 100.000 lei.

(3) Orice funcționar public implicat în activități de corupție sau abuz în gestionarea resurselor naturale este sancționat:

a. penal în conformitate cu legislația în vigoare

b. cu amenzi între 1.000.000 și 50.000.000 lei.

c. Interzicerea exercitării unei funcții publice pe o perioadă de minimum 10 ani.

(4) Exploatările ilegale sunt sancționate cu confiscarea bunurilor rezultate, pedepse penale și amenzi între 1.000.000 și 50.000.000 lei.  

Art. 22 – Suspendarea şi încetarea dreptului de folosinţă asupra resurselor naturale

(1) Operatorii economici care nu respectă standardele de mediu sau clauzele contractuale sunt obligați să:

a. Remedieze integral daunele produse.

b. Plătească despăgubiri comunităților afectate proporțional cu pagubele produse.

(2) Pentru încălcarea condiţiilor de folosire a resurselor naturale, prevăzute în titlul de folosinţă, organul care l-a eliberat este în drept să decidă suspendarea sau încetarea dreptului de folosinţă a acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare.  

 

CAPITOLUL X: Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 23 – Colaborarea internațională

(1) România sprijină colaborarea internațională pentru protecția resurselor naturale și participă la inițiative globale în acest domeniu.

(2) România poate încheia contracte internaționale bilaterale ori multilaterale în scopul folosirii raţionale a resurselor naturale transfrontiere  

Art. 24 – Perioada de adaptare

(1) Operatorii economici care dețin licențe emise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi sunt obligați să se conformeze noilor reglementări în termen de 6 luni.

(2) Contractele încheiate anterior care contravin prevederilor legii vor fi renegociate sau reziliate în termen de 12 luni.

(3) Propunerile privind punerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege vor fi înaintate Parlamentului de către Guvern, în termen de 3 luni și va propune propriile acte normative în concordanţă cu prezenta lege;  

Art. 25 – Intrarea în vigoare Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Vlad va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face informația publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...