#122: I-am Ciuruit - Re:
Dragi pretenasi! Cititi asta si vedeti cu ce se ocupa SMURD!Binenteles daca stiti sa cititi si daca nu va oboseste creierasul acela minuscul dedicat in totalitate politicii PDL:
DUPA CE O SA CITITI CU ATENTIE VA MAI GANDITI CAT FACE O FIRMA CU 2 AMBULANTE SI CATIVA OAMENI PENTRU SANATATEA VOASTR, BASCA SI GRAMADA DE BANI PE CARE O SA O COTIZATI LUNAR CA DOAR BENEFICIATI DE SERVIUCIU PRIVAT.DACA IN SUA ACEST SERVICIU A DAT GRES IN ROMANIA CARE ARE 100 ANI IN URMA CE SANSE IN AFARA DE AIA DE IMBOGATIRE A UNOR SMECHERI DIN GUVERN CREDETI CA ARE?SI LA TOPICUL VOSTRU "I-AM CIURUIT! SE VEDE CA AVETI MENTALITATEA FOCHISTULUI DE LA MOTORUL VAPORULUI.PROBLEMA ESTE CA O SA VA VINA RANDUL LA STALPUL EXECUTIEI SI CRED CA O SA AVETI LIMBA USCATA DAR NU E PROBLEMA FIINCA MIE IMI PLACE SA PRACTIC URINOTERAPIA CU VOI!
TITLUL V
SISTEMUL NAŢIONAL DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ ŞI DE PRIM AJUTOR CALIFICAT
Cap. 1
Dispoziţii generale
Art. 64
(1) In sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, termenii şi noţiunile folosite au următoarea semnificaţie:
a) sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat – ansamblul de structuri, forţe, mecanisme şi relaţii, organizate după aceleaşi principii şi reguli, care utilizează proceduri integrate de management specializat şi/sau calificat;
b) asistenţă integrată de urgenţă – asistenţa asigurată de instituţiile medicale omologate de către Ministerului Sănătăţii pentru participarea la sistemul naţional de asistenta medicala de urgenta şi de prim ajutor calificat, instituţii ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi/sau din structura autorităţilor publice locale, precum şi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale prin Direcţia pentru apel unic de urgenţă 1-1-2. Ea include ansamblul de măsuri şi activităţi cu caracter logistic, tehnic şi medical, destinate în principal salvării şi păstrării vieţii
c) asistenţă medicală de urgenţă – ansamblul de măsuri şi activităţi cu caracter logistic şi medical furnizate în situaţiile în care amânarea acestora sau lipsa furnizării lor pot cauza moartea sau deteriorarea permanentă a stării de sănătate a persoanei care necesită îngrijire;
d) primul ajutor de bază – efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţă unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop.
e) primul ajutor calificat – efectuarea unor acţiuni salvatoare de viaţă unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către personal paramedical care a urmat cursuri speciale de formare şi care are în dotare echipamentele specifice acestui scop, funcţionând sub formă de echipe de prim ajutor într-un cadru instituţionalizat;
f) urgenţă medicală – accidentarea sau îmbolnăvirea acută, care necesită acordarea primului ajutor calificat şi/sau a asistenţei medicale de urgenţă, la unul sau mai multe niveluri de competenţă, după caz. Ea poate fi urgenţă medicala cu pericol vital, unde este necesară/sunt necesare una sau mai multe resurse de intervenţie în faza prespitalicească, continuând îngrijirile într-un spital, sau urgenţă medicala fără pericol vital, unde îngrijirile pot fi efectuate, după caz, cu sau fără utilizarea unor resurse prespitaliceşti, la un furnizor de servicii medicale autorizat sau, după caz, la un spital.
g) Personalul paramedical – personalul fără pregătire medicală, instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe de prima ajutor într-un cadru instituţionalizat.
Cap. 2
Primul ajutor de baza şi primul ajutor calificat
Art. 65
(1) Acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectuează de catre orice persoana instruita in acest sens sau de catre persoane fara instruire prealabila, acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD şi serviciului de ambulanta având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii pana la sosirea unui echipaj de intervenţie.
(2) Fiecare cetatean are obligaţia sa anunţe direct sau sa se asigure ca un caz de urgenta a fost anunţat deja, la numărul unic de urgenta 1-1-2, înainte sau concomitent cu acordarea primului ajutor, fiind obligat sa respecte indicaţiile specializate oferite de personalul dispeceratului de urgenta.
(3) Persoanele fara pregătire medicala care acorda primul ajutor de baza in mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe in domeniul primului ajutor de baza, acţionând cu buna-credinţa şi cu intenţia de a salva viata sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
(4) Primul ajutor calificat se acorda intr-un cadru instituţionalizat, de echipe aflate sub coordonarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenta, in colaborare cu autorităţile administratiei publice locale şi structuri ale Ministerului Sănătăţii
(5) Formarea şi certificarea personalului specializat in acordarea primului ajutor calificat se va efectua pe baza unei metodologii stabilite de catre Ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenta.
(6) Salvamontul, Salvamarul, Jandarmeria Montana, Unitatea Speciala de Intervenţie in Situaţii de Urgenta din subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenta şi alte instituţii publice similare pot avea personal instruit in primul ajutor calificat, care acţionează in cadrul misiunilor specifice de salvare asigurate de aceste instituţii.
(7) Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, daca se constata, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu buna-credinţa, a oricărui act in legătura cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competentei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite in condiţiile legii.
(8) Primul ajutor calificat şi asistenta medicala de urgenta se acorda fara nici o discriminare legata de, dar nu limitata la, venituri, sex, vârsta, etnie, religie, cetăţenie sau apartenenţa politica, indiferent daca pacientul are sau nu calitatea de asigurat medical.
Cap. 3
Asistenta medicală de urgenta
Art. 66
(1) Asistenta integrata de urgenta prespitaliceasca include misiunile de salvare terestra,aeriana şi navala.
(2) Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestra din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administratiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului sănătăţii in acest sens
(3) Organizarea şi funcţionarea serviciilor de ambulanta ce nu se încadrează in prevederile de la alineatul (2) se aproba de către Ministerul Sănătăţii.
(4) Ministerele şi instituţiile cu reţele sanitare proprii pot avea in administrarea lor servicii proprii de ambulanta. Modul de organizare a acestora se stabileşte prin norme aprobate de către ministerul sau instituţia in structura căreia funcţionează serviciul de ambulanta, cu avizul ministerului sănătăţii
(5) In spitale pot opera unitati proprii de transport sanitar medicalizat, pentru transportul interclinic al pacienţilor proprii, precum şi al nou-născuţilor aflaţi in stare critica. Modul de organizare şi funcţionare a acestor unitati se va stabili prin norme aprobate de catre Ministerul Sănătăţii.
(6) Echipajele de salvare aeriana şi navala funcţionează conform reglementarilor specifice prevăzute de lege.
(7) Asistenta de urgenta prespitaliceasca din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este coordonata de dispeceratele medicale specializate, utilizând infrastructura Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare
(8) Asistenta medicala de urgenta spitaliceasca din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurata in unitati şi compartimente de primiri urgente din structura spitalelor. Ministerul Sănătăţii omologheza periodic UPU şi CPU incluse in structura sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
(9) Spitalele care nu se încadrează in prevederile de la alineatul (8), indiferent de forma de organizare a structurilor de urgenţă (UPU, CPU sau camera de gardă) sau forma de proprietate, au obligaţia de a acorda, in limitele competentelor, asistenta medicala de urgenta pentru pacienţii ce prezintă o urgenta medicala, pana la rezolvarea stării de urgenţă, sau după caz, pana la internarea sau transferul acestora în condiţii de siguranţă la un spital care are competenţa de diagnostic şi tratament a afecţiunilor prezentate de pacienţi.
(10) Asistenta medicala de urgenta se asigura, gratuit, tuturor pacienţilor indiferent de statutul de asigurat al acestuia.
(11) Spitalele din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate au obligaţia de a accepta transferul pacienţilor aflaţi in stare critica, daca spitalul sau centrul unde se afla pacientul respectiv nu are resursele umane şi/sau materiale necesare acordării asistentei de urgenta in mod corespunzător şi definitiv şi daca transferul este necesar in vederea salvării vieţii pacientului. Protocoalele de transfer interclinic al pacientului critic se aproba prin ordin al ministrului sănătăţii.
(12) Furnizorii de servicii medicale din cadrul sistemului naţional de asistenta medicala de urgenta pot achiziţiona echipamente, autospeciale şi alte mijloace de intervenţie direct, in sistem leasing sau contractând credite având ca sursa de finanţare veniturile proprii şi/sau bugetul de stat, precum şi alte surse prevăzute de lege, inclusiv donaţii şi sponsorizări.
(13) Organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de asistenţă medicală urgenţă şi prim ajutor calificat se reglementează prin hotărâre de guvern la propunerea ministerului sănătăţii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Cap. 4
Asistenta de urgenta in caz de accidente colective, calamitaţi şi dezastre
Art. 67
(1) Asistenta de urgenta in cazul accidentelor colective, calamitaţilor şi dezastrelor va fi coordonata de catre inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenta, respectiv al municipiului Bucureşti, sau direct de catre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenta conform planurilor naţionale aprobate.
(2) In cazul epidemiilor şi/sau pandemiilor, coordonarea activităţii de intervenţie se face de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenta sau de Comitetul pentru Situaţii de urgenta al Ministerului Sănătăţii, după caz, potrivit legii.
(3) Pentru situaţii de accidente colective, calamitati sau dezastre, cu urmări deosebit de grave, se vor întocmi planuri de acţiune comune şi cu celelalte instituţii cu atribuţii in domeniu, care vor fi puse in aplicare la solicitarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenta.
(4) In situaţii de accidente colective, calamitati sau dezastre, cu urmări deosebit de grave, acordarea asistentei medicale de urgenţă la nivel spitalicesc se va face şi in unităţile spitaliceşti aparţinând ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitara proprie.
(5) În caz de accident colectiv, calamitaţi naturale sau dezastre, serviciile de ambulanta şi spitalele indiferent de modul de organizare sau proprietate ce nu au contract pentru servicii medicale cu asiguratori din sistemul asigurărilor sociale de sănătate au obligaţia de a efectua servicii medicale de urgenta, la solicitarea comitetelor judeţene/al municipiului Bucureşti, respectiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenta al Ministerului Sănătăţii ori Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Contravaloarea cheltuielilor prestate ca urmare a acestor solicitari va fi decontata, la tarifele din sistemul de asigurari sociale de sanatate, din FNUASS, din bugetul de stat ori din bugetul local, potrivit dispoziţiilor legale.
Cap. 5
Finatarea asistentei medicale de urgenta
Art. 68
(1) Finanţarea structurilor şi serviciilor medicale din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, inclusiv a UPU şi CPU din spitalele omologate de către Ministerul Sănătăţii se face de la bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale şi din alte surse in condiţiile legii; criteriile si procedura de omologare sunt stabilite prin ordin al Ministrului Sanatatii
(2) UPU, CPU din structura spitalelor ce nu se incadreza in prevederile de la alineatul (1) sunt finanţate din veniturile spitalului obţinute din contractul cu asiguratorul de sănătate în condiţiile legii.
Cap. 6
Dispoziţii finale
Art. 69
(1) Normele de aplicare a prevederilor prezentului titlu se aproba prin hotărâre a guvernului la propunerea ministrului sănătăţii şi al ministrului administraţiei şi internelor, in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu, şi se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) In scopul apararii dreptului cetăţenilor la sănătate, securitate şi viata, precum şi in scopul prevenirii şi limitării consecinţelor unei calamitaţi naturale sau ale unui dezastru, personalului din cadrul serviciilor omologate de urgenta spitaliceşti şi prespitaliceşti i se interzice participarea la greve sau la alte acţiuni revendicative menite sa afecteze activitatea prin scăderea capacitatii de intervenţie sau a calităţii actului medical, organizate de sindicate sau de alte organizaţii, in timpul programului de lucru, normal sau prelungit.
(3) Nerespectarea prevederilor prezentului titlu atrage răspunderea juridica a persoanelor vinovate, in condiţiile legii.
(4) Legislaţia secundară elaborată în baza Legii nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne în vigoare în măsura în care nu contravine cu prezentul titlu.