Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

Chimistii Uniti pe facebook

#48510 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-11 19:16

#48509: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 Art. 96. 

Al.1. Salariaţii vor beneficia o singură dată în cursul unui an de concediu fără plată pentru formare profesională a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare anual, în condiţiile Art. 96, după cum urmează:
a) pentru susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă, a examenelor de an universitar, cât şi a examenului de diplomă, pentru salariaţii care urmează o formă de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă
b) pentru susţinerea examenului de diplomă pentru salariaţii care sunt elevi la cursurile serale de maiştri şi licee
c) pentru salariaţii cu studii superioare declaraţi admişi la doctorat, pentru susţinerea examenelor şi a referatelor de lucrări, cu aprobarea Directorului General
d) alte cazuri de formare profesională
Al.2. Conducerea societăţii va sprijini elevii şi studenţii din învăţământul seral şi fără frecvenţă prin acceptarea lucrului în schimbul I şi III şi acordarea de concediu fără plată ce nu va fi mai mare de 90 zile calendaristice anual, în perioada susţinerii examenelor fără să afecteze durata concediului de odihnă.
Al.3. Acordarea se face pe bază de cerere, aprobată de directorul de general, cu obligaţia salariatului de a prezenta documente legale care să ateste situaţia de elev sau student.

Art. 97.
La cererea salariatului şi cu acordul directorului de resort, pentru rezolvarea unor probleme personale deosebite, se poate acorda concediu fără plată până la 30 zile calendaristice/an, cu aprobarea Directorului General.

Art. 98.
Al.1. Salariaţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă din cauză de boală, îmbolnăviri profesionale, accidente de muncă, sunt consideraţi în concediu medical, cu condiţia de a prezenta certificat medical, precizând natura bolii şi durata de concediu medical. În aceste cazuri, salariaţii vor anunţa obligatoriu, în cel mult 48 ore unitatea despre situaţia lor la Policlinica OLTCHIM,. Neanunţarea în acest termen atrage după sine aplicarea sancţiunilor RI şi neplata certificatului medical pentru cele 5 zile ce se plătesc de unitate.
Al.2. Vizarea certificatului medical la Policlinica OLTCHIM se face de către medic în prezenţa persoanei în cauză, exceptând cazurile prevăzute de lege: internare, leuzie, aparat gipsat, carantină, plecat în străinătate pentru tratament.
Al.3. Salariaţii care au acumulat în cursul anului calendaristic cel puţin 30 zile concediu medical, vor fi supuşi analizei comisiei medicale la nivel de societate.

Art. 99.
Salariatele gravide au dreptul, atât în perioada prenatală, cât şi în cea postnatală la un concediu de maternitate, conform prevederilor legale. Cele două perioade de concedii pot fi acordate cumulat după naştere la cererea salariatei. După această perioadă, la cererea salariatei, se acordă concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la vârsta de un an sau 2 ani, în funcţie de opţiunea salariatului/salariatei sau în cazul copilului cu handicap până la vârsta de 3 ani conform OUG 111/2010.
Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore, în condițiile OUG 111/2010.

CAPITOLUL VI - UNELE MĂSURI DE PROTECŢIE SOCIALĂ ŞI ACORDAREA DE FACILITĂŢI SALARIAŢILOR

Art. 100.
Al.1. De comun acord conducerea S.C. OLTCHIM S.A. şi Sindicatul Dreptate si Adevar contractează bilete de odihnă şi tratament pentru salariaţi prin agenţiile de turism sau direct la furnizorii de servicii.
Al.2. Din valoarea biletelor de odihnă şi tratament pentru familist (soţ, soţie) de 14 zile calendaristice S.C. OLTCHIM achită în limita fondului pentru acţiuni sociale, constituit conform prevederilor legale sumele aferente:
a. 50% pentru biletele de odihnă,
b. 50% pentru biletele de tratament altele decât cele acordate conform art. 103 din CCM Oltchim,
dar nu mai mult de 3.000 lei.
Al.3. Biletele de odihnă şi tratament se distribuie de Sindicatul Dreptate si Adevar în baza cererilor salariaţilor S.C. OLTCHIM S.A. şi a criteriilor stabilite de comun acord de conducerea S.C. OLTCHIM S.A. şi Sindicatul Dreptate si Adevar.
Al.4. S.C. OLTCHIM S.A. suportă costul integral al călătoriei pe calea ferată clasa a II-a sau transport auto în comun pentru salariatul beneficiar al biletului de odihnă sau tratament, iar pentru membrii de familie (soţ/soţie) 50% din costul transportului.
Al.5. Dacă deplasarea se face cu autoturismul proprietate personală S.C. OLTCHIM S.A. va suporta contravaloarea a 7,5 l/100 km benzină sau 6 l/100 km motorină.
Al.6. Decontarea cheltuielilor de transport efectuate cu unul din mijloacele de transport: auto, cale ferată sau cu autoturism proprietate personală se face pe baza documentelor fiscale justificative şi numai pentru transportul efectuat pe teritoriul României, aferent distanţei celei mai scurte dus/întors pentru staţiunea trecută în biletul de odihnă şi tratament.
Art. 101.
Societatea se obligă să suporte o dată pe an, c/valoarea biletelor acordate salariaţilor trimişi în staţiune pentru tratarea unor boli profesionale, traumatisme provocate de accidente de muncă şi alte cazuri deosebite de boli cronice şi acute, inclusiv costul transportului CFR, clasa a-II-a sau acolo unde este posibil, pentru transportul auto în comun. Acordarea acestei facilităţi se va face cu avizul comisiei medicale.

Art. 102.
Salariaţii care se pensionează pentru limită de vârstă sau pensionare la cerere, primesc o indemnizaţie egală cu 3 salarii de bază + sporul de vechime avut la data pensionării.

Art. 103.
Al.1. Dacă salariatul se pensionează medical sau se află în incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau în legătură cu munca, din motive neimputabile lui, ori a contactării unor boli profesionale, patronatul va plăti până la pensionare la limită de vârstă, o compensaţie egală cu diferenţa dintre salariul de bază avut la data ivirii incapacităţii şi pensia primită sau indemnizaţia de concediu medical. Această diferenţă se va recalcula la fiecare negociere sau indexare a salariilor.
Al.2. Acordarea compensaţiei prevăzută la aliniatul precedent nu înlătură şi nici nu înlocuieşte dreptul legal la despăgubiri al salariatului în cauză, în condiţiile prevăzute de lege.
Al.3. În cazul când salariatul se află în incapacitate de muncă survenită ca urmare a unui accident de muncă sau în legătură cu munca, ori a contactării unor boli profesionale, Patronatul se obligă să contribuie financiar şi să facă toate demersurile necesare procurării de medicamente prescrise de medic şi greu procurabile.
Al.4. Evidenţa salariaţilor aflaţi în situaţia prevederilor de la al.1 se ţine de Serviciul Resurse Umane.
Al.5. În cazul decesului salariatului în accident de muncă sau ca urmare a bolii profesionale, familia va benefia de un ajutor în sumă netă de 30.000 lei.

Raspunsuri

Chimistii Uniti pe facebook

#48511 cRe: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-11 19:19:10

#48510: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 Art. 104. 

Al.1. La nivelul societăţii se va constitui un fond de acţiuni social-cultural şi sportive echivalent cu 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului potrivit legii 286/2010 şi se utilizează pentru:
a) bilete de odihnă şi tratament
b) acoperirea unei părţi din cheltuieli în cazul unor boli grave sau incurabile, pierderi în gospodăriile proprii datorită calamităţilor naturale
c) suportarea costurilor biletelor pentru tratarea unor boli profesionale şi tratament celor provocate de accidente de muncă, inclusiv transportul dus-întors, conform art. 103
d) întreţinerea dispensarului-policlinică
e) întreţinerea bazelor sportive şi a cluburilor sportive
f) acoperirea cheltuielilor ocazionate de procurarea cadourilor pentru copii salariaţilor şi pentru ziua femeii
g) acţiuni cultural-artistice, sportive, educative, camine nefamilişti etc.
h) ajutor naştere conform art.114 şi deces conform art. 113, 105.
Al.2. Utilizarea fondului social constituit pentru destinaţia de la al.1 se face de comun acord Patronat – Sindicat Dreptate si Adevar.
Al.3. Fondul de acţiuni social-cultural nu va fi constituit la un nivel mai mic decât cel preazut în lege.

Art. 105.
Al.1. Pentru personalul salariat din S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea, Directorul General va aproba repartizarea cu prioritate, contra cost de locuri de cazare la căminul de nefamilişti, proprietatea societăţii, în limita posibilităţilor existente în baza propunerilor făcute de comisia socială.
Al.2. Comisia Socială se stabileşte prin Decizia Directorului General şi are în componenţă:
 reprezentanţi ai patronatului;
 reprezentanţii Sindicatului semnatar al Contractului Colectiv de Muncă.
Al.3. Contravaloarea chiriei lunare pentru salariaţii care locuiesc în camerele din căminul de nefamilişti, proprietatea OLTCHIM se stabileşte pe baza documentelor de cheltuieli, în urma analizei în Comisia Paritară: Patronat - Sindicatul Dreptate si Adevar .
Al.4. În conformitate cu art.21 - art.33 din Legea Locuinţei, nr.114/1996, se va întocmi pentru salariaţii S.C. OLTCHIM, care locuiesc în căminulele de nefamilişti, contract de închiriere în două exemplare (unul pentru proprietar şi unul pentru chiriaş).
Al.5. Căminele proprietate "OLTCHIM" vor funcţiona în baza Regulamentului de Organizare şi Funcţionare întocmit cu acordul părţilor semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă la nivelul S.C. OLTCHIM S.A.
Al.6. Patronatul va dispune reproiectarea sistemului de alimentare cu energie electrică a căminului de nefamilişti din municipiul Rm. Vâlcea în aşa fel încât fiecare cameră să aibă contor independent de măsurare a consumului de energie electrică.
Al.7. La nivelul căminului se va constitui Comitetul de cămin care va funcţiona în baza unui Regulament elaborat de Patronat şi Sindicatul Dreptate si Adevar.

Art. 106.
Salariaţii societăţii trimişi în delegaţie în ţară, vor beneficia de următoarele drepturi de decontare:
Cheltuieli de transport
a) preţul biletelor de tren, avion, sau orice alt mijloc de transport dus-întors;
b) decontare cheltuieli de transport în cazul deplasării cu autoturismul proprietate personală, având aprobarea Directorului General, se va face pentru posesorul autoturismului, la nivelul c/valorii a 7,5 l benzină la 100 km parcurşi. Confirmarea distanţei parcurse pe timpul delegaţiei şi preţul benzinei se face de către Serviciul Transporturi.
c) pentru transportul CFR :
 decontarea biletelor clasa a II-a pe distanţe până la 200 km inclusiv;
 decontarea biletelor clasa I pentru distanţe mai mari de 200 km.
d) transportul cu vagonul de dormit, avion sau autoturism proprietate personală se face numai cu aprobarea Directorului General.
Cheltuieli de cazare
a) la hoteluri, decontarea se face la nivelul tarifelor practicate la unităţile hoteliere, cu maxim 3 stele;
b) fără documente justificative de cazare, nu se decontează cheltuieli de cazare.
Cheltuieli de delegare
Diurna pentru deplasare este de 50 lei şi se indexează în baza Hotărârilor de Guvern.
Pentru conducătorii auto care transportă marfă şi au calitatea de delegat şi gestionar al mărfurilor transportate (inclusiv TIR), diurna se majorează cu 35% şi se acordă în baza vizei Serviciului Aprovizionare pe Ordinul de deplasare.

Art. 107.
Al.1. Detaşarea este actul prin care se dispune schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia. În mod excepţional, prin detaşare se poate modifica şi felul muncii, dar numai cu consimţământul scris al salariatului cu respectarea prevederilor din Codul Muncii.
Al.2. Drepturile salariaţilor detaşaţi se negociază cu unitatea solicitatoare şi cu salariatul respectiv. Detaşarea are loc numai cu acordul salariatului.

Art. 108.
Pentru salariaţii trimişi de societate în interesul ei în străinătate, drepturile se stabilesc conform reglementărilor în vigoare.

Art. 109.
Al.1. În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, societatea va compensa pe primele două luni de la naştere, diferenţa dintre drepturile salariale avute şi indemnizaţia legală la care are dreptul.
Al.2. În afara concediului legal plătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la un an, doi ani, în funcţie de opţiuni sau a copilului cu handicap până la vârsta de 3 ani, salariata mama sau după caz salariatul tată beneficiază, la cerere, de încă un an concediu fără plată.
Al.3. Pe perioada în care salariata/salariatul se află în concediu prevăzut la al.2, nu i se poate desface contractul individual de muncă, iar în postul său nu vor putea fi angajate alte persoane decât cu contract individual de muncă pe durată determinată.
Al.4. În cazul în care salariata/salariatul renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului până la un an sau doi ani sau a copilului cu handicap până la vârsta de 3 ani, beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu două ore/zi, fără să fie afectate drepturile salariale şi vechimea în muncă.
Al.5. În cazul decesului mamei, tatăl copilului care este salariat OLTCHIM va benefia de facilităţile prevăzute la al 1, 2, 3, 4.

Art. 110.
Salariatele gravide începând cu luna a V-a şi cele care alăptează, nu vor fi repartizate la munca de noapte decât cu acceptul lor.