#18653: - Nu am bani de pensii, nu am bani de salarii, uite ... buzunarele sunt goale, de unde compensatorii?
http://ziaruldevalcea.ro/2014/03/26/privatizarea-oltchim-se-va-decide-luni-31-martie-la-hotelul-double-tree-by-hilton-din-bucuresti/
Privatizarea Oltchim se va decide luni, 31 martie, la hotelul Double Tree by Hilton din Bucureşti
Postat in 22:43, miercuri, 26 martie 2014
http://ziaruldevalcea.ro/wp-content/uploads/2014/01/08_Oltchim_3c4d9f07cd.jpg...
Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim va organiza luni, 31 martie 2014, ora 11, la hotelul Double Tree by Hilton din Bucureşti, procedura de selecţie a ofertei angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de SC Oltchim SA la SC Oltchim SPV SRL.
Potrivit anunţului pubic, ofertanţii care doresc să participe la procedura de selecţie trebuie să depună la oricare din sediile Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL din Bucureşti, cel mai târziu vineri, 28 martie 2014, ora 11, documentele specificate în cuprinsul caietului de prezentare, ce poate fi achiziţionat de la oricare din sediile Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL pentru echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro. La sfârşitul lunii ianuarie 2014, Adunarea creditorilor de la SC Oltchim SA, convocată la cererea administratorilor judiciari BDO Business Restructuring SPRL şi Rominsolv SPRL, a aprobat prelungirea datei de depunere a ofertelor angajante în vederea achiziţiei integrale a părţilor sociale deţinute de SC Oltchim SA la SC Oltchim SPV SRL. Termenul a fost prelungit de la 31 ianuarie 2014 la data de 28 martie 2014, fiind decalate în consecinţă şi celelalte date procedurale. Această amânare a fost aprobată ca urmare a solicitărilor primite din partea investitorilor interesaţi să participe la reorganizarea activităţii SC Oltchim SA.
Privatizarea SC Oltchim SPV SRL, compania ce va prelua activele viabile ale SC Oltchim SA, este un joc în patru între omul de afaceri Ştefan Vuza, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group – Hengchao Sun – Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade şi Petchem, divizia petrochimică a concernului de stat maghiar MOL, potrivit administratorului judiciar al SC Oltchim SA, Gheorghe Piperea.
Dacă de Ştefan Vuza, chinezi şi ruşi se ştia, intrarea în cursă a MOL este o noutate, însă ungurii se anunţă un competitor redutabil, pentru că au forţa financiară necesară de cumpărare a SC Oltchim SPV SRL. Petchem este între primele zece companii europene din petrochimie şi unul din liderii europeni în producţia de polietilenă şi polipropilenă. „Noi ne-am pregătit pentru această privatizare în aşa fel încât să nu mai repetăm episoadele neplăcute din trecut. Caietul de sarcini este construit ca SC Oltchim SA să poată fi cumpărat de cei ce dispun de surse proprii sau de împrumuturi deja la dispoziţie. Din acest punct de vedere, jocul se duce mai degrabă în trei”, afirmă Piperea. Competitorul care nu prea are şanse, din acest punct de vedere, este Ştefan Vuza, patronul Chimcomplex, care recent a anunţat că a început demersurile pentru accesarea unui credit de 200 milioane de euro destinat cumpărării SC Oltchim SA.
„Nu mai vrem să vindem cuiva, chiar pe o sumă mare, şi apoi să aşteptăm cu lunile nişte bani care nu vin, apoi să pice şi privatizarea”, mai spune Piperea.
SC Oltchim SPV SRL încă nu are entitate juridică. Va fi înfiinţat abia după ce se va desemna cîştigătorul licitaţiei. Preţul de pornire al licitaţiei este de 305 milioane de euro, se cere depunerea unei garanţii de participare de 10 milioane de euro şi un avans de 10% din preţul de adjudecare al licitaţiei. De achiziţionarea rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materie primă pentru SC Oltchim SA, s-au arătat interesaţi doar ruşii, chinezii şi Vuza. Ungurii de la MOL nu doresc preluarea rafinăriei. Aceasta este, acum, proprietatea OMV Petrom şi este închisă de doi ani. MOL este compania petrolieră integrată a Ungariei, cu o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro şi 1.600 de staţii de distribuţie a carburanţilor în Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi ţările din CSI. Este cea mai mare companie din ţara vecină şi a doua mare companie din Europa Centrală şi de Sud-Est. În România, MOL are o reţea de 143 de benzinării şi o cifră de afaceri de aproape 100 milioane de euro.
Recent, Manfred Leitner, şeful diviziei de Rafinare şi Marketing din cadrul companiei OMV, a recunoscut public că nici o companie petrolieră din lume nu ar putea opera rafinăria Arpechim Piteşti, astfel încât să obţină profit. „Am fi surprinşi dacă cineva în lumea asta va opera Arpechim pe profit. Altfel n-am fi închis-o”, a precizat Leitner. Potrivit acestuia, OMV nu poartă în acest moment discuţii cu vreun potenţial cumpărător privind vânzarea rafinăriei Arpechim, pe care a închis-o în 2011. „OMV a pierdut mult din 2004 încoace cu Arpechim Piteşti. Nu am avut discuţii serioase cu vreun potenţial cumpărător. Dacă statul român va veni cu un investitor care vrea să cumpere rafinăria la pachet cu SC Oltchim SA, suntem deschişi la discuţii”, a spus oficialul companiei austriece. Societatea OMV Petrom va transforma o parte din instalaţiile rafinăriei Arpechim Piteşti, aflată în conservare, într-un depozit de ţiţei, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul general al companiei petroliere, Mariana Gheorghe. „Activitatea la Arpechim Piteşti s-a oprit. Repoziţionăm o parte din activele de acolo ca terminal pentru ţiţei şi produse petroliere. Ele vor trebui autorizate ca depozit de produse petroliere”, a afirmat Mariana Gheorghe.
(Petre Coman)