Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Musafir

/ #3807

2012-06-26 16:04

Textul in discutie este:
"Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii"
iar intrebarea care se pune este daca "Ceea ce ma jeneaza" este propozitie predicativa sau subiectiva.

In opinia mea, propozitia de mai sus este PREDICATIVA.
Optiunea "Propozitia este subiectiva" ar avea de partea sa, ca argument, doar topica.
Optiunea "Propozitia este predicativa" are ca argument LOGICA.
Or, intotdeauna LOGICA trebuie sa prevaleze in fata altor criterii. Cu alte cuvinte, nu pot fi admise abateri de la logica in favoarea altor considerente.
ARGUMENTUL 1:
Fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii" este echivalenta, sub aspect logic cu "Deranjanta pentru mine este dificultatea rasfoirii". Aici, "deranjanta" este nume predicativ.
Intrebare:
De ce propozitia care inlocuieste un nume predicativ exprimat printr-un cuvant ar fi altceva decat o propozitie predicativa?
ARGUMENTUL 2:
Daca fraza ar fi avut topica uzuala, respectiv "Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza", atunci cred ca nimeni nu s-ar indoi ca "ceea ce ma jeneaza" este propozitie predicativa.
Avand in vedere ca:
1) Fraza de la examen a avut doar topica schimbata in raport cu cea de mai sus (fara adaugarea/eliminarea/alterarea vreunui cuvant);
SI
2) Logica frazei nu s-a schimbat prin modificarea topicii;
SI
3) Asa cum am mentionat deja, LOGICA trebuie sa prevaleze in fata altor criterii
ATUNCI
propozitia "Ceea ce ma jeneaza" nu poate fi dacat predicativa".

Otilia Paduraru