Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

da'dude

/ #940 despre SB si PR

2012-06-25 22:23

am incercat sa explic si eu unei colege cum sta treaba, intr-o discutie de pe facebook.. sper ca nu am gresit cu nimic : ai propozitia Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii. Esti mai smechera si intorci propozitia invers: Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza; esti si mai smechera si scapi de "rasfoirii", ca sta degeaba acolo si nu da bine la imagine; Dificultatea este ceea ce ma jeneaza; acuma contragi propozitia subordonata ( "ceea ce ma jeneaza") si obtii asa: Dificultatea este asta, sau Dificultatea este jena; dificultate = subiect, iar este e verb copulativ, deoarece nu poti sa spui ca Dificultatea exista jena; deci este e un predicat nominal incomplet, care are nevoie de un nume predicativ, ala fiind jena. Jena e de fapt propozitia contrasa "ceea ce ma jeneaza", deci si prin urmare e predicativa. Si asta-i toata povestea!
acum, cealalta varianta:ai propozitia Ceea ce ma jeneaza este dificultatea; nu o intorci, si contragi prima propozitie( care e de fapt propozitia subordonata care ne-o cerea noua in exercitiu) si obtii asa: Jena este dificultatea; Jena =subiect, iar este dificultatea e un predicat nominal; daca jena e subiect, inseamna ca propozitia din care s-a obtinut cuvantu' respectiv e o subiectiva, deci si prin urmare Ceea ce ma jeneaza e subiectiva.

As vrea sa scot in evidenta faptul ca nu am incercat sa par prea destept, am avut numai "intentii pasnice", am incercat sa lamuresc si eu lucrurile cu ce cunostinte am acumulat pana in prezent.. iar daca am gresit cu ceva, va rog sa ma corectati. Motivul pentru care apare c in barem este ca cei care au alcatuit baremul nu au inversat fraza, au lasat-o asa cum e ea, iar la contragere au obtinut un subiect. Cel putin asta cred eu.. bineinteles ca nu ma pot contrazice cu zeci de profesori care au atatia ani de munca in domeniu asta, dar e doar o parere personala. Cheers!!