Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #4594

2012-03-22 22:54

"Vă explic un lucru, noi, ca studenți la medicină avem un singur scop: să învățăm și să fim cei mai buni în ”meseria” noastră. Nu vorbim despre istorie, despre cine a fost aici și cine nu, toți venim de undeva. Timp de 4 ani am colaborat cu colegii mei români la fiecare oră, am comportat și am vorbit între noi cu ceea mai mare respect. Ceea ce văd astăzi, că se petrece, și chiar colegul meu, cu care am trecut peste clipe grele la examene, iese la stradă cu tăblițele lui, protestează. Aici scrie că-s bozgor și ungur incompetent, din ce motiv? Cineva ia zis, că dacă eu o să am lucrările practice în lb maghiară el o să pierde locul bugetar, acreditarea, sau nu știu ce. Nu știu dacă ați fost student aici, sau sunteți, sau dacă ați umblat măcar odată printre peretele acestei universități, trebuie să știți un lucru: chestia cu înființarea liniei maghiare nu este o problemă, care să afecteze unitatea României, sau naționalismul oricărui român. Mă mir, că am trecut pe apele istoriei, doar vorbim de medicină, sau greșesc?

În fine, eu consider că este important să putem să ne exprimăm în mai multe limbi. În legătura cu chestia asta aveți dreptate, însă bazele de cunoștințe pot să le depun doar învățând în lb mea maternă. Vă spun un exemplu: am un LP, la care dăm test, ce fac acasă? Învăț desigur, dar mai întâi trebuie să citesc în maghiară și să înțeleg despre ce este vorba. Noi trebuie să înțelegem ceea ce învățăm, aici mă gândesc de a înțelege de ex. ciclul cardiac. Nu cuvintele trebuie înțelese, că atunci aș rezolva problema cu un dicționar, eu trebuie să înțeleg funcționarea fiziologică și patologică a organelor (ex. de mai sus). Pentru a înțelege, trebuie să gândesc românește. Vă puteți imagina câtă energie necesită lucrul ăsta? Nu spun, că este imposibil, dar este o irosire de energie, pe care aș putea folosi învățând și concetrând la munca mea în limba mea.

Am câțiva colegi, veniți din alte județe, cărora le e foarte greu învățarea în lb română, dar o fac. Știți de ce? Pentru că noi învățăm să tratăm oameni, să ajutăm. Nu tratăm o națiune, ci oameni bolnavi, care necesită ajutorul nostru. Știm, că pentru a fi medici buni și a fi la folosul țării, trebuie să cunoaștem limba română. Chestia asta nu se va schimba, chiar dacă vom învăța doar în lb maternă.

Cu stimă, T."