Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

/ #2748

2012-03-18 01:09

De cand este stiinta maghiara, germana sau altfel? Nu cumva este vorba de o conventie oficiala de comunicare, limba in care se sustin conferintele (cursurile), seminariile sau lucrarile de laborator?
In SUA, unde este o puternica comunitate chineza, oare stiinta se preda in. . . chineza? Sau pentru sud-americani (comunitate foarte mare) in spaniola?
In Germania este o foarte mare comunitate turca. Nu am auzit ca sa se ceara invatamant in limba turca.
In Franta este o mare comunitate de limba araba. Nu am auzit de vreo cerere similara unor maghiari din Romania.
Si atunci, de ce la noi o minoritate se vrea majoritate, sfidand prevederile Constitutiei Romaniei si o limba frumoasa a tarii lor (nu aceea de adoptie)?
Ce interesant, hmm, ar fi ca studentii straini, care platesc multi bani pentru studiile lor in Romania (in valuta forte) sa ceara sa li se predea in limba lor nativa sau ca studentii romani care merg la studii in strainate sa ceara, pentru ca isi platesc din greu studiile, sa ceara sa li se predea in limba romana saa sa ceara sa-si plateasca cursurile in lei (RON)! Cine s-ar mai uita la ei (in strainatate)? Si atunci, unde este mandria de a fi roman si a vorbi romaneste si, mai mult, de a cultiva multilingvismul dar numai pentru pastrarea multiculturalismului mostenit de secole.
Trebuie sa mai consideram si faptul ca nu noi am mers in Ungaria sa-i deznationalizam pe unguri, ci eram acolo cand au venit ungurii si au practicat deznationalizarea, si ca venind in Transilavania au practicat in continuare deznationalizarea populatiei romanesti. Pana cand?