Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Nick62

/ #1292 dezbatere publica

2012-03-15 18:51

Hotararea de Guvern este in dezbatere publica pe http://www.edu.ro/index.php/articles/16692
Eu am trimis parerea mea la adresa de mail indicata acolo, respectiv cabinet@min.edu.ro si o postez si aici. Trimiteti, asadar, parerea voastra, pro sau contra, la aceasta adresa de mail.

Va scriu atat in calitate de contribuabil al Satului Roman , cat si in aceea de pacient in Romania, dornic de a avea o comunicare verbala cu medicul sau medicii la care, inevitabil, voi apela.
Inteleg si respect dorinta de pastrare a identitatii nationale a uneia sau alteia dintre nationalitatile conlocuitoare, dintre care unele se doresc inlocuitoare. Inteleg si tolerez ca cetatenii Romani apartinand altor etnii decat cea Romana sa aiba dreptul la invatamant in limba materna, pana la inclusiv cel liceal. Daca mecanicul auto sau cizmarul la care doresc sa apelez nu ma intelege, merg la un altul, care poate cunoaste si limba romana. Cand vine insa vorba de sanatate, lucrurile stau cu totlul altfel. In acest caz chiar doresc sa fiu tratat de cel mai bun si s-ar putea ca cel mai bun sa-mi spuna ”nem ertem romanul” atunci cand ii spun ce ma doare. Ori, acest lucru mi se pare inacceptabil.
Statistic, cetatenii Romani de etnie ungara reprezinta 6-7%. Contributiile la bugetul de Stat sunt proportionale. In aceste proportii se incadreaza mai mult decat lejer toate institutiile de invatamant in limba maghiara, prin urmare chiar nu vad care ar fi meritele nemaipomenite ale acestei minoritati in general neloiale Statului Roman ca, in detrimentul majoritatii, sa beneficieze de o institutie de invatamant superior noua, cu buget nou si asa mai departe. Ii va face folosirea exclusiva a limbii materne mai buni medici? Sau are Statul Roman interesul de a forma medici care sa profeseze in Ungaria? Un buget nou alocat unei noi institutii de invatamant in alta limba decat cea romana ii defavorizeaza pe majoritari iar asta este discriminare din orice unghi ai privi-o.
Pe de alta parte, atatea drepturi, zise culturale, date acestei minoritati, vor duce la izolarea ei, la ruperea si asa destul de evidenta - iar un ministru din Cluj-Napoca stie despre ce scriu - de ceea ce inseamna si reprezinta Statul Roman. Imi amintesc cu durere cum colegi, prieteni de-ai mei, au fost izgoniti, unii maltratati, in 1990, din judetele Covasna si Harghita, pe considerentul ca erau romani si ei, acolo, nu mai aveau nevoie de profesori romani. Incet-incet, vom fi izgoniti si din alte parti, sau fortati - inclusiv prin faptul ca dorim sa ne exprimam numai in limba romana- sa plecam...”de buna-voie”.
Va sugerez, Domnule Ministru, sa nu purcedeti la adoptarea acestei Hotarari de Guvern cedand santajului politic exercitat cu atata abilitate si dispret de catre UDMR si sa le sugerati eventual constituirea de facultati de medicina, in limba pe care o doresc, particulare si nu pe bani publici. Repet, nu este firesc ca majoritatea sa fie discriminata nici macar de dragul vreunei presupuse armonii politice.
De asemenea, nu are rost sa va discreditati pe Dumneavoastra si Guvernul prin nerespectarea autonomiei universitare, prin stirbirea bugetului - ca este el al UMF sau bugetul national - . Poate ca ar fi timpul ca UDMR sa ramana la statutul sau legal, acela de asociatie culturala, si nu de partid politic.