APEL CĂTRE NAŢIUNE: Forţaţi societatea civilă să se organizeze!

IB

/ #14

2012-03-10 12:21

(1)Unde sunt fondurile pentru societatea civila ? (sau „Democratia trebuie monitorizata”/ "Cine gestioneaza fondurile care ar trebui sa revina societatii civile pentru ca aceasta sa se poata organiza si functiona")
Exista cateva puncte de vedere privitoare la organizarea societatii civile din Romania, care "e sublima, dar lipseste cu desavarsire" , iar motivarea am dobandit-o din experienta personala de muritor de rand care am vrut sa fac voluntariat pentru cateva domenii(si chiar am facut).Concluzia este ca si societatea civila si ONG-urile au fost inventate in democratie si capitalism "cu cap", nu asa de-a prostu',tocmai in societatea in care dupa ce ca statul nu-ti mai asigura aproape nimic, te apuci sa faci misionariat pana iti epuizezi toate resursele si... ce te faci atunci ?
Un factor important in functionarea democratiei este monitorizarea ei de catre cetateni si prezentarea publica a rezultatelor monitorizarii;acest tip de monitorizare apartine presei, sindicatelor, societatii civile, etc.
Daca presa si sindicate au existat si inainte de '89, pentru societatea civila s-a adoptat un model autohton:pentru cei seriosi care pot avea ATITUDINE nu exista o lege completa si... nu sunt bani, ...;pentru "neseriosi" exista bani, iar scopurile pot fi deturnabile !
Institutia ONG-ului ar trebui sa functioneze in Romania , dar baza pe care se cladeste sunt nisipurile miscatoare si de aici si lipsa eficientei !!!

Cat timp poti sa ai ATITUDINE care sa si conteze , fara fonduri si fara o organizare serioasa ??? S-a indus in Romania ideea ca daca cineva vrea sa aiba atitudine, trebuie sa castige bani lucrand in orice alt domeniu, bani care apoi se pot cheltui pentru "atitudine" !

Legea pentru infiintarea de ONG-uri s-a preluat partial din Vest, fara posibilitatea controlarii privind finantarea, cheltuirea finantarii si a indeplinirii scopului !

In Occident totul e reglementat prin legislatia statelor; daca ar fi fost lasati de capul lor, se intampla ce s-a intamplat in Romania !

Gandirea din Romania in ceea ce priveste societatea civila este ca, datorita lipsei legislatiei, daca „s-a pus mana pe bani”, nu se da socoteala la nimeni si nu se imparte cu nimeni nici macar pentru scop, iar pentru voluntariat daca exista fraieri care sa munceasca "moca" sunt bineveniti si despre care in general se considera ca nu merita nici macar un multumesc .

Materiale conexe : 1)"Este Romania paradis fiscal pentru ONG-uri ?"(www.in-justitie.ro/nr.26/2009)

2)Schema cu surse de finantare pentru ONG-uri, bani care de obicei, in prezent sunt deturnati de catre privilegiatii sistemului.(din Saptamana financiara)

Precizari:privitoare la articolul "Este Romania paradis fiscal pentru ONG-uri ?", citat din articol : "3 oameni pot infiinta un ONG si 3 ONG-uri pot infiinta o federatie"; Aceasta situatie este doar un exemplu; Conform legislatiei pentru ONG-uri,intre 1-3 persoane pot infiinta un ONG, iar 2 ONG-uri pot infiinta o federatie.
Bibliografie:1).Saptamana financiara,04.09.2006 (articolul "Un sac de bani necontrolati pentru ONG-uri") 2) Codul fiscal ; Legea sponsorizarii (companiile-pot-redirectiona-20%-din-impozitul-pe-profit-catre-o-cauza-nobila-la ONG,etc.Pentru a putea fi dedusa din impozitul pe profit aferent anului fiscal, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 3 la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.
(2)"inJustitie nr.26"/2009/pagina Moralia (www.in-justitie.ro)/

“De ce în România,, societatea civilã este doar partial functionalã?”(sau “Este România paradis fiscal pentru ONG-uri?”),