Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Combinatul chimic Oltchim și cei 2.000 de angajați așteaptă investitorii

/ #49319 Combinatul chimic Oltchim și cei 2.000 de angajați așteaptă investitorii

2017-02-11 17:50

Combinatul chimic Oltchim și cei 2.000 de angajați așteaptă investitorii

Combinatul Oltchim îşi caută noi proprietari, iar privatizarea a intrat în a doua etapă, cea în care se aşteaptă ofertele angajante din partea celor interesaţi. 

Oltchim Râmnicu Vâlcea se pregăteşte din nou de privatizare, după ce a reuşit să îşi stabilizeze activitatea în ultimii ani şi să ajungă inclusiv pe profit. Ministerul Economiei a anunţat se va intra în faza a doua a privatizării, urmând ca, dintre ofertele neangajante depuse, să fie selectate cele cu sumele cele mai mari oferite. Selectarea pe bază de suma ce poate fi obţinută are logică în sensul că, în proces sunt implicaţi şi creditorii companiei, care urmăresc să îşi recupereze cât mai mult din datorii. 

O ofertă anunţată public a venit de la Chimcomplex SA Borzeşti, membră a grupului SCR controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza, prin care se manifestă dorinţa de preluare a şase active Oltchim din totalul de nouă active scoase la vânzare. Detaliile financiare ale ofertei nu au fost făcute publice, dar conform informaţiilor pe care le avem suma oferită este de peste 100 milioane euro. Conform comunicatului Chimcomplex, oferta are în vedere „consolidarea activelor care sunt în producţie şi realizarea unor investiţii importante pentru modernizarea şi repornirea unor fluxuri tehnologice oprite în prezent”. „Prin această achiziţie, mediul de afaceri, în special cel din domeniul chimiei, se va consolida; producătorii de materii prime şi furnizorii de servicii, traderii şi distribuitorii îşi vor consolida afacerile şi poziţia în faţa concurenţei regionale prin faptul ca vor avea un partener de afaceri puternic pe termen lung cu care vor putea construi viitorul”, se arată în comunicatul Chimcomplex, în care se precizează şi că „se va elimina şi nesiguranţa partenerilor bancari în colaborarea cu Oltchim, în sensul că se va crea o entitate căreia îi vor putea oferi serviciile în condiţii de siguranţă”.

Documentul în care se prezintă condiţiile impuse pentru preluarea activelor combinatului, realizat împreună cu consultanţii de la AT Kearney, nu include restricţii legate de păstrarea angajaţilor prezenţi, dar precizează că se va oferi un bonus de 5.000 de euro pentru fiecare angajat actual preluat, în limita a 50% din numărul total de salariaţi. 

Investitori vechi, investitori noi

Conform informaţiilor pe care le avem din surse apropiate negocierilor, un alt ofertant din prima fază este grupul germano-polonez PCC SE, care este şi acţionar minoritar la Oltchim cu 32,3% dintre acţiuni şi care a mai încercat în trecut să preia integral combinatul. Oferta neangajantă a PCC include doar trei active din totalul de nouă scoase la vânzare, intenţie apropiată celor din trecut, când se dorea menţinerea în activitate doar a unităţilor viabile de producţie. 
O a treia ofertă vine din partea unui fond de investiţii din UE, care ar intenţiona să preia integral combinatul, ceea ce ar însemna şi păstrarea aproape integrală a angajaţilor. Ministerul Economiei, principalul acţionar al companiei, va trimite celor selectaţi informaţii suplimentare despre Oltchim, iar aceştia vor trebui să trimită, dacă sunt interesaţi oferte angajante până la 23 martie. Combinatul a fost scos la vânzare în a doua parte a anului trecut, iar planul de reorganizare prevede vânzarea celor nouă active pentru cel puţin 307 milioane euro. Anul trecut se vorbea şi despre interesul unei companii chineze pentru Oltchim, dar se pare că intenţia nu s-a concretizat. 

Intrarea în insolvenţă

Oltchim a intrat în insolvenţă la începutului anului 2013, fiind administrat judiciar de Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 3,6 milioane euro, faţă de pierderi de 3,5 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2015. Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, nota că Oltchim va încheia 2016 cu un profit net de aproximativ cinci milioane de euro şi că nu ar trebui să fie privatizată decât ca un întreg, nu pe bucăţi. Și actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu, a declarat că ar fi de preferat păstrarea unitară a companiei, dar nu se ştie încă dacă acest lucru va fi posibil ca urmare a ofertelor investitorilor. 
Oltchim, companie listată la BVB, are în prezent o capitalizare de doar 132,5 milioane lei, în ultimele 12 luni având un maxim de 191 milioane lei. Compania ar trebui să încheie insolvenţa cu succes la jumătatea acestui an. Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă, iar în România este unicul producător de clor şi polieter polioli, iar mai mult de două treimi din producţie este destintă exportului.

Să vedem dacă acest operator (investitor - n.red.), care va fi el, va putea să ducă Oltchim într-o zonă de creştere, nu doar într-o zonă speculativă la nivel regional. Alexandru Petrescu, ministrul Economiei

307 milioane euro este suma estimată, anul trecut, de a fi încasată pentru cele nouă active ale Oltchim.