Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Chimistii Uniti pe facebook

/ #48509 Re: Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-11 19:15

#48508: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook 

 Art. 91. 

Al.1. Pe perioada concediului de odihnă, salariaţii primesc o indemnizaţie egală cu un salariu de bază la care se adaugă sporurile de condiţii grele, pentru condiţii de muncă cu risc, de vechime şi vătămătoare, aferente numărului de zile de concediu de odihnă, avute la data plecării în concediu şi care se plăteşte anticipat.
Al.2. Calculul indemnizaţiei concediului de odihnă se face astfel:

Salariul de bază lunar + Sporurile (al1) ________X nr.zile CO
Nr.zile lucrătoare din luna de efectuare a concediului de odihnă

Al.3. Pe lângă indemnizaţia de concediu, salariaţii mai primesc la data plecării în concediul de odihnă o primă de vacanţă în sumă brută de 2.000 lei.
Al.4. Indemnizaţia de concediu de odihnă şi prima de vacanţă se plătesc de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Al.5. La încetarea CIM din motive ce nu ţin de persoana salariatului (concediere) sau inapt medical beneficiază de drepturile aferente concediului de odihnă pentru întreg anul şi de prima de vacanţă.

Art. 92.
Salariaţii handicapaţi au dreptul la un concediu de odihnă suplimentar, cu durata de 3 zile.

Art. 93.
Salariaţii au dreptul, pe bază de cerere, la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau alte situaţii, care nu se includ în concediul de odihnă, după cum urmează:

 căsătoria civilă sau religioasă a salariatului 5 zile
 căsătoria unui copil 3 zile
 căsătorie frate, soră, cumnaţi 2 zile
 naşterea unui copil, adoptia unui copil
(+ 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură) 5 zile
 decesul soţului/ sotiei, copilului, părinţilor salariatului, socrilor, fraţilor, surorilor
5 zile
 decesul bunicilor, ginere, noră, nepot, cumnaţilor 3 zile
 donatorii de sânge - conform legii
 mutarea într-o altă locuinţă în aceeaşi localitate 2 zile
 la schimbarea locului de muncă cu mutarea domiciliului în altă localitate, în cadrul aceleiaşi unităţi
5 zile
Acordarea acestor zile se face numai în momentul apariţiei situaţiei respective, pe bază de cerere, cu acte doveditoare (în unele cazuri se pot depune ulterior), care se vizează de şeful de secţie/serviciu.

CONCEDII PENTRU FORMARE PROFESIONALĂ ŞI CONCEDII FĂRĂ PLATĂ

Art. 94.
Al.1. Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
Al.2. Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
Al.3. Concediul fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
Al.4. Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai cu acordul Sindicatului Dreptate si Adevar şi numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Al.5. Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată la şeful secţiei/serviciului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională. Cererea va fi aprobată de directorul general .
Al.6. Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la al. 3.

Art. 95.
Al.1. În cazul în care, în cursul unui an calendaristic, pentru salariaţii în vârstă de până la 25 de ani, şi respectiv, în cursul a 2 ani calendaristici consecutivi, pentru salariaţii în vârstă de peste 25 de ani, nu a fost asigurată participarea la o formare profesională pe cheltuiala angajatorului, salariatul în cauză are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare.
Al.2. În situaţia prevăzută la al.1 indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform Art. 93.
Al.3. Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit, conform al.1, se stabileşte în baza cererii, vizată de şeful secţiei/serviciului, directorul de resort şi aprobată de Directorul General. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la Art.96, al. 2, al. 3.
Al.4. Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.