#48507: Chimistii Uniti pe facebook - Re: Re: Re: Chimistii Uniti pe facebook
Art. 75.
Al.1. În fiecare săptămână, salariatul are dreptul, de regulă, la două zile consecutive de repaus săptămânal.
Al.2. Repausul săptămânal se acordă de regulă sâmbăta şi duminica.
Al.3. În instalaţiile unde activitatea de la locul de muncă în zilele de sâmbătă şi duminică nu se întrerupe, se acordă liberul corespunzător de repaus săptămânal în alte zile ale săptămânii, prin graficul de ture aprobat de Directorul General.
Al.4. Pentru personalul din instalaţiile oprite se întrerupe programul de lucru în ture şi se aplică programul de lucru din sectoarele unde este repartizat să-şi desfăşoare activitatea.
Art. 76.
Al.1. Personalul strict necesar menţinut în program prelungit de lucru pentru efectuarea reparaţiilor şi reviziilor programate, se stabileşte de conducerea executivă a societăţii. Orele lucrate în acest regim de lucru se plătesc pe bază de raport de lucrări.
Al.2. În instalaţiile cu program de lucru de 6 ore, pe perioada reviziilor se va lucra în regim de 6 ore. Salariaţii stabiliţi să lucreze mai mult de 6 ore, dar nu mai mult de 8 ore/zi şi inclusiv sâmbăta, vor fi plătiţi pentru acest timp corespunzător programului de lucru de 8 ore sau cu timp liber corespunzător timpului efectiv lucrat.
Art. 77.
Unul din părinţii salariaţi ai societăţii care are în îngrijire copii până la 2 ani sau a copilului cu handicap până la 3 ani poate solicita conducerii societăţii aprobare să lucreze parţial 6 ore/zi, 4 ore pentru cei cu program de 6 ore, fără a le afecta drepturile salariale, beneficiind de vechime în muncă corespunzătoare unei norme întregi şi celelalte drepturi ce decurg din calitatea de salariat.
Art. 78.
Al.1. Muncă prestată între orele 2100÷700 este considerată muncă de noapte şi se plăteşte cu un spor de 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată, dacă efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte. De acest spor beneficiază şi salariaţii care efectuează ore suplimentare între orele 2100÷700.
Al.2. Salariaţii care urmează să desfăşoare cel puţin 3 ore de muncă de noapte sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic.
Al.3. Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al Ministrului Sănătăţii şi Familiei.
Al.4. Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi, în urma analizei în Comisia Medicală.
Art. 79.
Sunt zile nelucrătoare, zilele de repaus săptămânal şi zilele de sărbători legale şi religioase, după cum urmează :
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Art. 80.
Al.1. Ziua de 8 martie pentru salariatele femei din cadrul S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea este zi liberă plătită. Salariatele care lucrează în tură vor primi o zi liberă în cursul lunii martie.
Al.2. Dacă ziua de 8 Martie corespunde cu zi lucrătoare salariatele vor beneficia de toate sporurile aferente şi tichet de masă.
Art. 81.
Al.1. Repausul pentru servirea mesei este de 15 minute, fiind inclus în programul normal de lucru menţionat la Art. 73 şi care se afişează la secţii/servicii.
Al.2. Depăşirea celor 15 minute atrage după sine, aplicarea unei sanctiuni dintre cele prevazute in Regulamentul Intern.. Această hotărâre se aplică după analiza cazului în comisia de disciplină, conform art. 22, al. 2, din RI.
CONCEDIUL DE ODIHNĂ
Art. 82.
Salariaţii au dreptul la un concediu anual de odihnă exprimat în zile lucrătoare, la care se adaugă şi zilele de concediu suplimentar aferente anului precedent.
Art. 83.
Al.1. Durata concediului de odihnă în funcţie de vechimea în muncă, este:
până la 8 ani – 21 zile lucrătoare
de la 8 - 14 ani – 25 zile lucrătoare
de la 14 – 17 ani– 27 zile lucrătoare
de la 17 - 20 ani – 29 zile lucrătoare
peste 20 ani - 30 zile lucrătoare
Al.2. Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele plătite stabilite prin prezentul Contract Colectiv de Muncă nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
Al.3. Durata concediului de odihnă anual se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat.
Art. 84.
Al.1. Durata concediului de odihnă suplimentar pentru condiţii deosebite de lucru este conform Anexei nr.6 şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat.
Al.2. Concediul suplimentar de odihnă se stabileşte proporţional cu timpul lucrat în locuri de muncă sau activităţi cu condiţii deosebite, calculat de la data terminării ultimului concediu şi numai dacă, în acest interval, persoanele respective au lucrat efectiv minimum 6 luni în locuri de muncă sau activităţi din cele prevăzute în Anexa nr.6.
Art. 85.
Al.1. Concediul legal de odihnă nu face obiectul unei tranzacţii, cesiuni, renunţări sau limitări şi este obligatoriu să fie efectuat în anul respectiv.
Al.2. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării Contractul Individual de Muncă.
Art. 86.
Al.1. Efectuarea concediului de odihnă se face în baza unei programări anuale a şefului de compartiment şi reprezentantul Sindicatului Dreptate si Adevar, cu consultarea conducătorului locului de muncă şi cu aprobarea Directorului de directie ţinând seama de:
necesităţile producţiei;
opţiunea salariatului;
la cerere, în funcţie de posibilităţile societăţii, pentru membrii de familie (soţ, soţie) ce lucrează în cadrul societăţii se va planifica concediul de odihnă în aceeaşi perioadă.
Al.2. În interesul societăţii şi al salariaţilor, concediul de odihnă se poate efectua în tranşe, una din tranşe fiind de minim 10 zile lucrătoare.
Al.3. Zilele de concediu suplimentar vor fi acordate salariaţilor la cerere şi sub formă de recuperare.
Al.4. În cazuri excepţionale, când este necesară prezenţa la locul de muncă a salariatului și concediul de odihnă nu se efectuează la data stabilită, cu aprobarea Directorului General al societăţii dacă există acordul salariatului şi urmând să se va face o nouă planificare de către șeful de compartiment.
Al.5. Pentru salariaţii noi angajaţi aflaţi în perioada de probă, concediul de odihnă se acordă numai după expirarea perioadei de probă.
Art. 87.
Programarea anuală nominală a concediului de odihnă pentru anul următor, va fi adusă la cunoştinţa salariaţilor prin afişare până la 30 noiembrie a anului în curs.
Art. 88.
În cazuri excepţionale, când este necesară prezenţa la locul de muncă a salariatului aflat în concediu de odihnă, se poate întrerupe concediul de odihnă, cu acordul salariatului.
Decizia în astfel de situaţii o ia în scris Directorul General sau înlocuitorul acestuia. În acest caz, societatea va compensa salariatului cheltuielile de transport, precum şi celelalte cheltuieli făcute de salariat anticipat, pentru servicii de care nu a beneficiat prin rechemarea din concediu.
Art. 89.
În cazul încetării Contractului Individual de Muncă, înainte de efectuarea concediului de odihnă, salariatul în cauză are dreptul la un concediu plătit calculat în zile şi în bani, proporţional cu perioada de timp prestată şi pentru care nu a efectuat concediu. La cererea salariatului, aceste zile pot fi acordate şi înainte de preaviz. Calculul proporţional se aplică şi pentru prima de vacanţă.
Art. 90.
Al.1. Salariatul care se pensionează în perioada aplicării prezentului Contract Colectiv de Muncă va beneficia de concediu de odihnă integral, pe care îl va efectua înaintea încetării activităţii.
Al.2. Dacă la data pensionării nu a efectuat concediul de odihnă integral, restul zilelor de concediu cuvenite sunt compensate în bani.