Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv

/ #48467 Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv

2016-09-07 17:13

Remus Borza, propus administrator judiciar al Hidroserv

Casa de insolvenţă Euro Insol, controlată de Remus Borza, a fost propusă administrator judiciar al Hidroserv, filiala de mentenanţă a Hidroelectrica, în cazul unei insolvenţe a companiei.  

„În cadrul şedinţei de ieri (marţi - n.r.) a Consiliului de Administraţie, s-a discutat din nou situaţia economico-financiară a Hidroserv şi iminenţa intrării companiei în situaţie de insolvenţă. O parte a membrilor Consiliului de Administraţie au propus casa de insolvenţă Euro Insol, adică pe Remus Borza, drept administrator judiciar. Propunerea nu a fost deocamdată supusă la vot, însă discuţiile vor fi reluate în viitoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie”, au declarat surse din domeniu citate de Agerpres.  Euro Insol a fost şi administratorul judiciar al Hidroelectrica, în perioada 2012 - 2016.
Remus Borza a declarat că nu are cunoştinţă de aceste discuţii, însă este convins că ar face „o treabă bună”, dacă va fi confirmat de instanţă drept administrator judiciar al Hidroserv. „Hidroserv nu îmi este străin. Este creaţia mea de suflet, alături de Hidroelectrica. Sunt cel care, practic, a redactat statutul noului Hidroserv prin fuziunea celor opt filiale. Indirect, din 2012 şi până acum două luni, am supravegheat Hidroserv. Nu am avut pârghii directe, pentru că Hidroserv nu era în insolvenţă, ci am avut doar pârghii indirecte, prin Consiliul de Administraţie. S-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte optimizarea costurilor şi creşterea performanţei economice a Hidroserv. Au plecat 1.000 de oameni, de la 2.600 în 2013, când s-a înfiinţat Hidroserv-ul nou, la 1.500 astăzi. A crescut gradul de pregătire profesională a angajaţilor, a meseriaşilor. Hidroserv şi-a dezvoltat capabilităţi tehnice şi pe lucrări care, în mod tradiţional, până în 2013 - 2014, erau date altora, ceea ce a însemnat şi venituri suplimentare”, a explicat Borza.
El a subliniat că situaţia Hidroserv este cauzată de datorii către firme care au căpuşat compania în trecut. "Hidroserv a rămas captiv unor contracte otrăvite lăsate moştenire, unor contracte încheiate de Mihai David (fost director general al Hidroelectrica - n. r.) în 2010 şi de conducerea de atunci a Hidroelectrica, contracte de mentenanţă cu firme prietene, contracte cu dedicaţie. În 2013, erau peste 200 de firme în relaţie cu Hidroserv. În realitate, la momentul deschiderii insolvenţei, în 2012, Hidroelectrica nu hrănea doar opt Hidroserv-uri, ci vreo 220 de lipitori, de căpuşe. Până şi Hidroserv-urile noastre erau opt bidoane prin care se sifonau zeci de milioane de euro", a arătat Borza.
El a susţinut că a tăiat bugetele de mentenanţă tocmai pentru că a eliminat aceste firme din schema de plăţi. "Bugetele de mentenanţă până în 2012 erau de peste 100 de milioane de euro, deşi nu era nevoie de atâtea lucrări. Există sceptici care spun că Borza a tăiat bugetele de mentenanţă şi de-asta Hidroserv este astăzi în insolvenţă. Am tăiat într-adevăr de la 110 la 50 de milioane de euro, pentru că, evident, am scos din joc şi acele 200 de lipitori. Astăzi, Hidroserv mai are sub 7-8 subcontractori, din peste 200 în 2013. Important de reţinut este că, chiar dacă am înjumătăţit bugetul de mentenanţă, în fiecare an Hidroserv nu a consumat întregul buget alocat. Realizatul lui era în jur de 80% din alocat. Chiar şi pe primele şase luni ale acestui an a avut un buget de 93 de milioane de lei pentru lucrări şi a făcut lucrări de 57 de milioane de lei, adică doar 65% realizat. Deci, până la urmă, Hidroelectrica nu are nicio vină că Hidroserv nu îşi face lucrările", a precizat reprezentantul Euro Insol.
Hidroserv SA a fost înfiinţată în 2013, în urma fuziunii celor opt filiale Hidroserv de mentenanţă şi întreţinere în sistemul hidroenergetic: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş şi Slatina.