Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Vânzarea pe pachete a Oltchim este „o mare greşeală“. Decizia ar fi fost impusă de Comisia Europeană

/ #48208 Vânzarea pe pachete a Oltchim este „o mare greşeală“. Decizia ar fi fost impusă de Comisia Europeană

2016-08-25 06:44

Vânzarea pe pachete a Oltchim este „o mare greşeală“. Decizia ar fi fost impusă de Comisia Europeană

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), companie cu capitalizare de 127 mil. lei aflată în insolvenţă din ianuarie 2013, este scos la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active, pro­cesul de selecţie fiind estimat a se fi­na­liza până la finele acestui an.

AT Kearney este firma consultantă pentru tranzacţie.

Ieri pe bursă, inves­titorii nu au avut nicio reacţie, ac­ţiunile rămânând la 0,37 lei. Decizia de vânzare pe pachete este una controversată în condiţiile în care instalaţiile de inox ale combinatului sunt de­pen­dente una de alta şi nu pot func­ţiona separat.

„O mare greşeală, o decizie extrem de proastă împotriva căreia PSD trebuie să aibă o poziţie fermă şi să îi ceară do­m­nu­lui Borc (Costin Borc, viceprim­inis­tru şi ministru al economiei - n.red.) să renunţe la ea“, consideră Constantin Niţă, actual deputat şi fost ministru al eco­nomiei.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei. Potrivit unor surse din piaţă, decizia de vânzare pe pachete a combinatului Oltchim, companie cu 127 mil. lei ca­pita­lizare, ar veni de la Comisia Euro­peană după ce instituţia a des­chis în aprilie anul acesta o investi­gaţie aprofundată privind ştergerea da­toriilor Oltchim. „În urma investigaţiei des­chise de Comisia Europeană, statului i-a fost interzis să vândă sub forma SPV (spe­cial purpose vehicle - n. red.). Se pare că decizia de vânzare pe bucăţi ar fi im­pusă de Comisia Europeană“, po­trivit unei surse apropiate de companie.

 

Costin Borc a afirmat ieri că Olt­chim este una dintre priorităţile man­datului său şi speră ca până la finele anului compania să aibă o ofertă anga­jantă. „Deşi este în insolvenţă, situaţia finan­ciară a SC Oltchim SA s-a îmbună­tăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor econo­mice ale com­paniei, în condiţii de piaţă.“

Combinatul chimic Oltchim Râm­nicu Vâlcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 mil. euro) în primul semestru al acestui an şi vânzări nete mai mari cu aproape 4%, în sumă de 378 milioane lei (84 mil. euro). În pri­mul semestru al anului trecut, Oltchim a ra­portat vânzări nete de 364 milioane lei.

Statul a încercat în mai multe rân­duri privatizarea Oltchim, dar fără succes.

La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariaţi.

La începutul 2016, Oltchim a primit trei scrisori de intenţie pentru privatizare din partea unei companii din China şi a două din România, dar negocierile au eşuat.

Compania este deţinută în proporţie de 54% de statul român şi în proporţie de 32,4% de PCC SE.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.08.2016