Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

OLTCHIM

/ #46448 Oltchim şi-a revenit şi, din această primăvară, va fabrica un nou produs

2016-04-04 20:30

Oltchim şi-a revenit şi, din această primăvară, va fabrica un nou produs

În anul 2015, producţia SC Oltchim SA a crescut faţă de anul 2014, deşi compania a continuat să funcţioneze la 30% din capacitatea maximă, o parte din instalaţii fiind în continuare oprite.
 
Cifra de afaceri a crescut la 167 de milioane de euro, fiind mai mare cu 26 de milioane euro, respectiv cu 18% faţă de anul 2014 şi cu 54 de milioane de euro, respectiv 49%  faţă de anul 2013.
 
Creşterea cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli-polieteri, vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de anul 2014, iar vânzările de produse clorosodice au înregistrat o creştere de 3%.
 
După intrarea în insolvenţă, vânzările au înregistrat creşteri lunare, dar cotele de piaţă deţinute de produsele fabricate pe principalele pieţe de desfacere au fost nesemnificative în 2015. SC Oltchim SA valorifică 75% din cifra de afaceri la export şi pe piaţa intracomunitară. Vânzarea produselor se face prin metoda livrării directe către utilizatorii finali (consumatori) sau prin metoda distribuţiei selective către firme de trading, specializate în distribuţia produselor chimice, care, la rândul lor, vând utilizatorilor finali.
 
Derularea vânzărilor prin cea de-a doua metodă asigură condiţiile logistice (depozite, mijloace de transport auto conforme cu legislaţia în vigoare ce reglementează vânzarea produselor chimice, inclusiv a produselor chimice periculoase), ajută la diminuarea costurilor cu vânzarea produselor pe pieţe din zone geografice mai îndepărtate, plata în avans, prospectarea şi promovarea produselor (în funcţie de piaţă).
 
În viitorul exerciţiu financiar, societatea are în vedere dezvoltarea de noi produse, în principal la sortimentele de polioli-polieteri.
 
De asemenea, începând cu semestrul II 2016, compania intenţionează fabricarea unui produs nou, respectiv dioctiltereftalat, prin retehnologizarea actualei instalaţii de dioctilftalat. Fabricarea acestui produs va conduce la o diversificare a modului de utilizare a produsului octanol, permiţând funcţionarea liniară şi continuă a instalaţiei de oxo-alcooli. Din punctul de vedere al activităţii de aprovizionare, anul 2015 a fost un an de consolidare a poziţiei SC Oltchim SA pe pieţele din ţară şi străinătate. În afara celor peste 150 de furnizori deja confirmaţi din anul anterior, SC Oltchim SA a reluat legăturile cu vechi parteneri şi a iniţiat noi contacte, extinzând tot mai mult aria de acoperire în ceea ce priveşte sursele efective şi potenţiale de achiziţie a bunurilor şi serviciilor necesare.
 
Activitatea de achiziţie a materiilor prime, a materialelor auxiliare şi a serviciilor s-a derulat, ca şi anul trecut, în baza normelor procedurale interne privind atribuirea contractelor de achiziţie, aprobate de Ministerul Economiei în februarie 2014. Incertitudinea globală de pe pieţele financiare s-a resimţit în continuare în atitudinea furnizorilor, unii dintre aceştia continuând şi în anul 2015 să fie reticenţi şi să menţină solicitarea de plată în avans.
 
Există însă şi colaboratori ai societăţii, apropiaţi de realităţile actuale în ceea ce priveşte îmbunătăţirea poziţiei financiare a SC Oltchim SA, care au acceptat plata la termen, garantată sau nu cu bilet la ordin, convinşi de stabilitatea pe termen mediu a relaţiilor comerciale reciproce. În ceea ce priveşte materiile prime esenţiale procesului tehnologic, în premieră în acest an, comparativ cu ultimii ani, au fost încheiate contracte ferme de aprovizionare pentru întreaga cantitate de propilenă necesară, fapt care creează perspectivele stabilităţii societăţii. Cantitatea de propilenă aprovizionată a crescut de la 57.316 tone în 2014, la 76.940 de tone în anul 2015 şi va atinge nivelul de 81.503 tone în anul 2016. În ceea ce priveşte etilenoxidul (materie primă esenţială folosită în fabricarea poliolilor), cantitatea achiziţionată în 2015 a crescut de la 4.114 tone în 2014 la 4.782 de tone anul trecut.
 
Firmele Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL au semnat, zilele trecute, decizia de convocare a şedinţei ordinare a Adunării Generale a Acţionarilor de la societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea pentru data de 28 aprilie 2016. Ordinea de zi a şedinţei AGA este următoarea: aprobarea raportului administratorului special al societăţii pentru exerciţiul financiar 2015, întocmit conform anexei nr. 32 a regulamentului CNVM nr. 1/2006, cu modificările şi completările ulterioare; aprobarea situaţiilor financiare individuale ale SC Oltchim SA încheiate la 31 decembrie 2015, întocmite în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), aşa cum este prevăzut în OMFP nr. 1286/2012, în baza raportului administratorului special al societăţii şi a raportului auditorului financiar, aferente anului 2015; aprobarea situaţiilor financiare consolidate ale SC Oltchim SA încheiate la 31 decembrie 2015, întocmite în conformitate cu IFRS, în baza raportului administratorului special al societăţii şi raportului auditorului financiar, aferente anului 2015; aprobarea repartizării profitului societăţii realizat în anul 2015 pentru acoperirea parţială a pierderilor contabile din anii anteriori; aprobarea datei de 17 mai 2016 ca dată de înregistrare, în conformitate cu art. 238, alin. 1 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, şi a datei de 16 mai 2016 ca dată calculată în conformitate cu definiţia dată de prevederile din regulamentul CNVM nr. 6/2009. La Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Oltchim SA sunt îndreptăţiţi să participe şi îşi pot exercita dreptul de vot numai acţionarii înregistraţi în registrul acţionarilor societăţii la data de referinţă (18 aprilie 2016), personal, prin reprezentanţii legali (în cazul persoanelor juridice), prin alţi reprezentanţi cărora li s-a acordat o împuternicire specială sau o împuternicire generală în condiţiile art. 243 din Legea nr. 297/2004, ori pot vota prin corespondenţă.