Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Valcea

/ #46434 Gunoiul urban, sortat fictiv pe bani europeni, readuce administraţia Gutău în atenţia DNA

2016-04-04 19:57

Gunoiul urban, sortat fictiv pe bani europeni, readuce administraţia Gutău în atenţia DNA

Staţia de sortare trebuia recepţionată de Primăria Râmnicului odată cu încheierea proiectului gropii ecologice de la Feţeni, finanţat cu peste 11 milioane de euro!

Tot mai multe persoane avizate realizează că acordarea concesiunii serviciului public de salubrizare către Romprest s-a făcut de către Primăria Râmnicu Vâlcea ignorând obligativitatea prestatorului de a-şi respecta propria soluţie tehnică prevăzută în oferta iniţială. Cu alte cuvinte, societatea controversatului afacerist Florian Walter a dovedit neseriozitate în momentul în care şi-a asumat că poate executa un serviciu complet, deşi ulterior nu a fost capabilă să îşi amenajeze o staţie de sortare a deşeurilor menajere.

 
Un alt amănunt extrem de grav iese la iveală din cauza situaţiei nou create. Contractul încheiat cu SC Urban SA, fostul operator de salubrizare pe raza Râmnicului până în vara anului trecut, nu prevedea şi sortarea gunoiului! Lucrul a fost semnalat recent de consilierul municipal Gheorghe Mihăilescu (PSD), totodată şi director al Romsilva Vâlcea. “Am constatat cu surprindere, după ce am încercat să studiez cât mai atent istoricul situaţiei de la Feţeni, că din contractul dintre primărie şi fostul operator nu reieşea existenţa unei staţii de sortare, deşi noi ştiam că ea trebuia amenajată prin proiectul ISPA. Trebuie să recunosc că acest lucru mi-a dat serios de gândit şi, probabil, acum va trebui să se implice şi instituţiile de control ale Statului mai adânc în cercetarea situaţiei”, a declarat Gheorghe Mihăilescu zilele trecute în cadrul emisiunii relizate la TV Vâlcea UNU de Valeria Tănase.

 

Staţia de sortare trebuia amenajată de primărie cu banii de la UE!

În anul 2000, Primăria Râmnicu Vâlcea a promovat la Uniunea Europeană proiectul “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor Municipale în Râmnicu Vâlcea”. Un an mai tarziu, UE a aprobat prin Programul ISPA asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 11,04 milioane de euro, iar în august 2002, ministrul Integrării Europene, în calitate de coordonator naţional ISPA, a semnat memorandumul de finanţare pentru acest proiect. Ulterior, a fost ratificat prin Legea nr. 126 din 11 aprilie 2003. Proiectul a avut patru componente: închiderea depozitului de deşeuri de la Râureni, realizarea unei staţii de compost (adică inclusiv a instalaţiilor de sortare), construirea depozitului ecologic de deşeuri de la Feţeni şi introducerea unui nou sistem de colectare selectivă. Trecem rapid peste dificultăţile înregistrate cu prestatorul iniţial, italienii de la Monticava Strade SRL fiind înlăturaţi în ultimul ceas înainte ca proiectul să fie compromis iremediabil şi amintim doar că, printr-o adresă oficială transmisă Ministerului Administraţiei Interne, avocatul firmei italiene încerca să dreagă busuiocul. “Conştient de problema cauzată la nivelul comunităţii prin întârzierea lucrărilor, contractorul propune aducerea din Italia a unei staţii mobile de sortare-procesare, care sa fie utilizată gratis”, se arăta în răspunsul formulat de Mario Montinaro, avocatul special al Monticava Strade Monteco.
Memoria nu poate fi păcălită, oricâte combinaţii politico-economice au încercat conducătorii destinelor Râmnicului din ultimul deceniu. Primarul Mircia Gutău (2004 - 2010) a impus firmei de salubrizare Urban să amenajeze ceea ce primăria era obligată, adică staţia de sortare. Numai că atât Gutău, cât şi conducerile ulterioare ale primăriei, au încercat (Gigi Matei a şi reuşit) înlocuirea Urban cu altă societate de salubrizare agreată politic, deşi societatea vâlceană a amenajat staţia de sortare cu înţelegerea ca investiţia să fie acoperită din redevenţa cuvenită. Deci, cum se justifică cele 11 milioane de euro cheltuite?

http://saptamana.net/articol/