Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #46299

2016-03-30 22:32

Piperea vinde acum proprietatile SE Muntenia, cititi ca poate gasiti ceva folositor:

RomInsolv, compania de insolvenţă fondată şi controlată de renumitul avocat Gheorghe Piperea, ca administrator judiciar al companiei Servicii Energetice Muntenia, a obţinut în AGA creditorilor SE Muntenia din ianuarie aprobarea regulamentelor de vânzare a bunurilor imobile ale companiei, indică un document al Rominsolv, consultat de Energy Report.

Într-un extras din raportul de evaluare figurează ca exemple concrete terenuri şi construcţii din Bucureşti şi Giurgiu. Le vom prezenta succint în cele ce urmează (aproximăm suprafeţele) împreună cu preţurile recomandate de vânzare.

Înainte de asta, să spunem că direct interesată de vânzarea cât mai profitabilă este şi compania de insolvenţă a lui Piperea. Asta şi pentru că, pe lângă onorariul administratorului judiciar de 3.000 de euro lunar plus TVA onorariu fix se poate adăuga 4% plus TVA din sumele distribuite creditorilor. Or, aceste sume distribuite creditorilor este firesc să se facă din vânzările bunurilor companiei insolvente, parte a Electrica SA.

Proprietate imobiliară compusă din teren intravilan de circa 500 mp şi o

Constructie plus Centru de reperat contori cu suprafaţa construită de 300 mp şi suprafaţă utilă de 910 mp, regim de înălţime S+P+2, şituata în Bucureşti, sector 1, Calea Grivitei, nr. 345. Preţ recomandat de vânzare pentru imobilele de la acest paragraf este 1.585.800 lei (circa 360.000 de euro).

Proprietate imobiliară compusă din teren intravilan de 1.100 mp şi un imobil de birouri cu parter, având cu suprafaţa construită de 50 mp din Bucureşti, sector 2, str. Cremeniţa, nr. 27. Preţ recomandat de vânzare pentru imobilele de la acest paragraf este 955.516 lei (cam 215.000 de euro).

Proprietate imobiliară compusă, printre altele din teren intravilan de 4.638 mp şi

constructiile: cabina poartă, corp administrativ, atelier reparatii auto şi depozit cu suprafaţă construită de 1.484 mp de regim de înălţime parter şi P+1 corpul administrativ, situate în Giurgiu, Şoseaua Sloboziei, nr. 137. Preţ recomandat de vânzare pentru imobilele de la acest paragraf este 845.760 lei (cam 190.000 de euro).

Compania a ajuns în insolvenţă în decembrie 2014 iar în noiembrie 2015 a fost aprobat planul de reorganizare.

În tabelul definitiv al creanţelor, consultat de Energy Report, apare că au de-şi recuperat bani circa 90 de creditori şi un total de 39,2 milioane de lei.

Principalii dintre aceştia, ca valoarea a creanţelor, sunt: Auto Courier cu 31,57% din totalul valorii creanţelor (firmă care e la rândul său în faliment), ANAF cu 8,59% cumulat la categorii diferite de creanţe (în afară de FISE Electrica cu 39,31% din creanţe, care are acelaşi asociat unic precum firma insolventă, în speţă asociatul  Electrica SA).

Mai amintim aici şi Enel Distributie Muntenia SA cu 5,62% din total (în acest caz precizăm că a fost dispusă înscrierea provizorie a sumei de 2,2 milioane lei până la soluţionarea definitivă a unei contestaţii) şi Sandemy Companii cu 3,03%.

Atât lichidarea societăţilor de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea ale Electrica, cât şi insolvenţa Servicii Energetice Oltenia s-au încadrat, cel puţin teoretic, în aşa numitul proces de curăţenie al Electrica înainte de listarea la Bursă din vara lui 2014.

În 2010, Electrica Serv a fost reorganizată, păstrând trei sucursale teritoriale (SISE Electrica Transilvania Nord, SISE Electrica Transilvania Sud, SISE Electrica Muntenia Nord). După reorganizare, au rezultat cinci noi firme de servicii energetice în zonele Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia, toate filiale ale Electrica SA. Rezultatul a fost doar creşterea pierderilor.

Aşa s-a ajuns la concluzia că societăţile de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea să fie  lichidate, cea de la Oltenia să intre în insolvenţă, iar Muntenia să treacă printr-un proces de privatizare accelerată. Până la urmă însă, respectiva “accelerare” s-a transformat tot în insolvenţă.