Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!! UPDATE:NU SCAPA NIMENI OLTCHIM!

/ #46230 România furată | Fortus, combinaţii cu utilaj greu. „Atenţie, se fură!"

2016-03-29 18:26

România furată | Fortus, combinaţii cu utilaj greu

Atenţie, se fură!" Este avertismentul scrijelit în halele ultimului combinat de utilaj greu rămas în picioare în România. Întins pe 130 de hectare, Fortus Iaşi este de patru ori mai valoros decât datoriile pe care le are. Cu toate acestea, se află, de mai bine de opt ani, într-o situaţie-limită. Cum a ajuns aici, vedeţi în această seară, de la ora 21.00, la „România furată".

Fortus Iaşi este ultimul Combinat de Utilaj Greu din România, rămas în picioare aşa cum a fost construit. În faţa porţii, se adună zilnic 470 de oameni. Nu vin la muncă, ci la protest. Blochează străzi, cer explicaţii şi cinci milioane de euro, adică salariile neprimite în ultimii trei ani.

Din mai 2015, combinatul nu mai produce, deşi cerere pentru utilaje grele încă există. Rămas fără curent şi fără pază, aşteaptă în beznă ca statul şi creditorii să şi-l împartă.

Din anii '80, aici s-au făcut utilaje pentru combinatele siderurgice şi pentru mine, piese mari pentru şantierele navale, dar şi componente de tanc româneşti.

„Ceauşescu a venit cu această idee, să plaseze la Iaşi una din marile unităţi de industrie grea. Era ideea ca pe lângă UMG-ul de la Bucureşti să fie una la Iaşi, una la Cluj şi una la Craiova”, a spus președintele CJ Iași, Ion Iliescu.

Doar criza socială şi interese încă netranşate ţin combinatul într-o plutire vecină cu falimentul. Economia comunistă prăbuşită după '90, o privatizare eşuată în mâinile unor afacerişti ruşi, devalizarea din ultimii ani au condus, pe rând, aici.

„Iarna, băieţii şi-au făcut foc. Noi am păzit tot aici. Aici se făcea focul, lemne încă mai sunt şi toată iarna aşa am stat”, a spus șeful secției de Utilaj Tehnologic Complex Greu, inginerul Corneliu Frunză.

„Acolo a fost un interes financiar din punctul meu de vedere, care a urmărit foarte simplu şi concret să pună lăbuţele pe ceea ce poate fi luat, scos şi vândut”, a adăugat primarul Iașiului Mihai Chirica.

Cu hale întinse pe 130 de hectare, cu o valoare de peste 180 de milioane de euro, de patru ori mai mare decât datoriile, Fortus se împiedică în vânzări ilegale de utilaje, în strategii guvernamentale care nu ajung să fie aplicate şi în decizii ale unor administratori judiciari schimbaţi înainte de a le pune în practică.

Când şi cum s-a furat din combinat, dar şi cine stă în spatele vânzărilor ilegale făcute de-a lungul timpului vedeţi în această seară, de la 21.00, la „România furată".

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata