Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #45629 Ministru al Economiei recunoaste "injusteţea salariilor" acordate disponibilizatiilor de la Oltchim!

2015-12-03 07:53

O nouă strategie pentru privatizarea Oltchim: angajarea unei bănci de investiţii care să găsească peţitori pentru combinat

Daniel Ionașcu - jurnalist
02-12-2015
http://adevarulfinanciar.ro/articol/schimbare-de-

Combinatul chimic Oltchim, aflat în insolvenţă din anul 2013, va fi privatizat de către o bancă de investiţii, după ce Ministerul Economiei, care deţine pachetul majoritar de acţiuni, va schimba strategia privind societatea de stat.

Selecţia băncii de investiţii va demara înainte de sfârşitul acestui an, iar aceasta va fi plătită printr-un „comision de succes“, în funcţie de suma finală cu care va fi vândut combinatul, a declarat, la Adevărul Live, Costin Borc, vicepremier şi ministru de resort.

„Ce putem să facem la Oltchim: cred că putem să facem în primul rând o mică schimbare de model. Planul de restructurare prevede vânzarea din insolvenţă. Acuma, putem s-o facem cam cum se făcea şi până acum, am auzit că ar veni nişte chinezi, am auzit că vin nişte nemţi. Pe de altă parte, eu am avut şansa să fac parte dintr-un proces de vânzare a activelor Lafarge şi Holcim către către un investitor, un cumpărător şi au fost fonduri de investiţii, au fost societăţi. Toate lucrurile ăstea au fost pregătite de mari bănci de investiţii: HSBC, Morgan Stanley, Credit Suisse“, a afirmat ministrul.

Oficialul a afirmat că banca de investiţii va stabili dacă Oltchim va fi vândut la pachet cu platforma petrochimică de la Arpechim Piteşti, iar plata se va realiza în funcţie de suma obţinută. „Necazul astăzi este că avem o companie care este în insolvenţă şi oricine va spune: «domnule, dar cum să dăm bani să chemăm nişte bancheri de investiţii când noi n-avem bani». Haideţi să vedem să stabilim cu dumnealor un «success fee» fix la o sumă, nu ştiu dacă e 307 milioane de euro (din planul de reorganizare – n.r.), care astăzi putem să cădem de acord că ar fi care s-ar putea obţine din vânzarea Oltchim, şi apoi un procent în creştere între suma obţinută în final şi suma de bază“, a completat Costin Borc.
El a mai spus că va fi întocmit un calendar clar, cu date precise.

Dilema profitului

Oltchim a înregistrat un profit contabil de 2,31 miliarde de lei în primele nouă luni, dar acesta este rezultatul anulării unor datorii. Totuşi, compania obţine profit operaţional din activitatea kurentă a activelor care funcţionează, acesta ridicându-se la 10 milioane de lei, fiind cel mai bun rezultat de la deschiderea procedurii de insolvenţă, potrivit administratorilor. Totuşi, Borc vrea să fie sigur că acesta este sustenabil şi nu un rezultat conjunctural, astfel încât combinatul să poată să îşi susţină activitate şi să respecte condiţiile de mediu şi promisiunile din planul de redresare adoptat de instanţă.

„Societatea se află astăzi pe profit operaţional, nu m-aş îngrijora că nu funcţionează la întreaga capacitate. În ziua de astăzi în aceste mari industrii foarte puţină lume mai funcţionează la capacitate, suntem departe de modelul pre-criză. Asta nu mă îngrijorează pe mine, ci să ştiu dacă este acest profit sustenabil sau este doar efectul unei conjuncturi de piaţă care e punctuală“, a spus ministrul Economiei.

Injusteţea salariilor

Oficialul a mai afirmat că este „injust“ ca angajaţii care au fost concediaţi de la Oltchim să îşi primească plăţile compensatorii abia la privatizarea combinatului. „Mie ca un manager venit din privat mi s-a părut o injusteţe foarte mare că nişte oameni au fost trimişi acasă într-un plan de restructurare şi că li s-au promis nişte salarii când se va vinde societatea. Mi se pare injust“, a punctat el.