Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #44947 OLTCHIM, în atenţia noului vicepremier Costin Borc? Va rezolva acesta situatia disponibilizatiilor?

2015-11-19 07:38

Deputatul Romeo Rădulescu aduce OLTCHIM în atenţia noului vicepremier Costin Borc

EDIȚIE TIPARITĂ
NOI 18, 2015 SCRIS DE  MAGDA POPESCU

Deputatul independent Romeo Rădulescu l-a interpelat pe noul vicepremier Costin Borc cu privire la privatizarea SC Oltchim SA, societate comercială aflată în insolvenţă. Parlamentarul vâlcean este interesat să ştie cum apreciază noul vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri că se poate interveni pentru a se obține urgentarea privatizării SC Oltchim SA şi relansarea economică a judeţului Vâlcea.

„Vă semnalez respectuos că pe 12 noiembrie 2015, într-un comunicat de presă remis Bursei de Valori Bukurești, anexat la prezenta comunicare, consorţiul de administratori judiciari ai SC Oltchim SA, Romlnsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special Bogdan STĂNESCU și conducerea societății comerciale, au anunţat că societatea comercială Oltchim SA, aflată în insolvenţă, a înregistrat un profit net de peste 2,31 miliarde Lei în primele nouă luni din acest an, comparativ cu o pierdere de 159,2 milioane Lei raportată în perioada ianuarie – septembrie 2014.

Cifra de afaceri a crescut cu 135 milioane Lei, respectiv cu 31% față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 571 milioane Lei. Față de primele 9 luni din 2013, creșterea este de 59%. Pierderea totală kurentă s-a redus în doi ani cu 157 milioane Lei, de la 173 milioane Lei în ianuarie — septembrie 2013, la 16 milioane Lei în acest an. Câștigul înainte de dobânzi, rate, depreciere și amortizare (EBITDA) s-a îmbunătățit cu 109 milioane Lei, ajungând de la -75 milioane lei în 9 luni din 2013 la +34 milioane Lei în 9 luni din 2015.

Pe de altă parte, portalul economico-financiar PROFIT.RO atrage atenția că fiscul a încasat suma de 32 milioane Lei impozitând profitul obținut de platforma petrochimică, din anularea unor datorii în sumă totală de 2,358 miliarde Lei, inclusiv către ANAF, ca urmare a confirmării în instanță a planului de reorganizare a societății.

Din păcate, lipsa unui investitor care să preia compania Oltchim a blocat plata salariilor compensatorii către cei aproape o mie de angajați disponibilizați în urmă cu doi ani, salarii care ar urma achitate de către compania de stat din banii plătiți de un viitor proprietar. Guvernul trebuie să caute o soluție pentru ca această problemă socială să nu degenereze. Varianta prezentă adoptată prevede ca foștii angajați să-și primească integral banii cuveniți abia peste trei ani și jumătate. Datoria totală netă către cei 969 foști angajați ai Oltchim depășește 36,5 milioane Lei, iar actualii administratori judiciari le asigură plăți lunare de 1.000 lei/persoană, care nu rezolvă dificultăţile financiare majore în care se zbat familiile acestor oameni disponibilizați, la începutul sezonului rece, într-un oraş în care preţul la apă caldă şi căldură a crescut cu 10% faţă de anul trecut”, se arată în interpelarea deputatului Romeo Rădulescu.