Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS STIRI - Direcția Națională Anticorupție

/ #43806 CET GOVORA: Continuă demantelarea! Păsat grăbeşte dizolvarea CA pentru a tergiversa recuperarea imen

2015-09-29 07:26

 După Cu_rtea de Conturi, şi inspectorii ANAF confirmă abuzurile şi neglijenţa în serviciu comise de fosta conducere a CET Govora. (297, 298 - Legea 286/2006, Cod Penal). Ei dispun recuperarea unui tun de aproape un milion de euro dat numai de anul trecut, măsură ce trebuie dusă la îndeplinire în 60 de zile de la comunicare şi de îndeplinirea căreia răspunde Consiliul de Administraţie al societăţii din subordinea CJ Vâlcea.

Joi şi vineri (24, respectiv 25 septembrie) au explodat în spaţiul public local trei documente care se vor dovedi fundamentale pentru viitorul apropiat al economiei, politicii şi administraţiei vâlcene. Primul, publicat doar de câteva redacţii, a constat într-un devastator raport cu dispunere de măsuri privind activitatea CET Govora în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2015. Al doilea, ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea de miercu_ri, 30 septembrie, care cuprinde şi unele proiecte de hotărâri prin care se supune dezbaterii şi votului aleşilor înlocuirea actualul sistem unitar de administrare al CET Govora cu cel dualist, reglementat de Ordonanţa 109/2011 privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor. Adică se dizolvă Consiliul de Administraţie (CA) şi se înfiinţează un Directorat şi un Consiliu de supraveghere interimare. Al treilea - demisia aparent surprinzătoare a fostului director general Mihai Bălan din calitatea de membru al CA CET Govora. Analizate atent şi coroborate, cele trei iniţiative par a descrie (lucru confirmat şi de sursele din interiorul celor două instituţii consultate de noi) un plan bine ticluit de o structură transpartinică de a scăpa de achitarea unor grave prejudicii aduse CET Govora.

De îndeplinirea măsurilor de recuperare a prejudiciului răspunde Consiliul de Administraţie, pe care conducerea CJ vrea să-l dizolve!

Inspectorii ANAF – DGRFP Craiova au stabilit, printr-un raport de inspecţie fiscală soldat cu Dispoziţia obligatorie  nr. 3425 din 18 septembrie a.c. un prejudiciu total de aproape un milion de euro (4.231.917 lei, plus contracte de încă 149.000 de lei care trebuiesc verificate dacă s-au efectuat prestările de servicii) cauzat furnizorului de agent termic şi electricitate râmnicean CET Govora SA numai în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2015. Potrivit documentului, paguba a fost produsă prin achitarea ilegală, din dispoziţiile conducerii executive, a unor contracte grase de asistenţă juridică, de publicitate cu presa locală, studii de fezabilitate şi expertize tehnice şi altele. Fostul director general Mihai Bălan (în 29 aprilie a.c. a demisionat din funcţie, păstrându-şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie - CA) este principalul responsabil de această situaţie, conform concluziilor controlului fiscal.

Toate măsurile dispuse de inspectorii fiscale trebuiesc demarate de conducerea executivă interimară a CET în termen de maxim 60 de zile de la comunicare şi de îndeplinirea dispoziţie răspunde – ATENŢIE – Consiliul de Administraţie al societăţii! Pe care conducerea CJ Vâlcea, bazându-se, evident, şi pe un suport sigur în plenul şedinţei ordinare, s-a găsit tocmai acum să-l supună votului aleşilor! În opinia cunoscătorilor în amănunt ai situaţiei consultaţi de noi s-ar cam impune amânarea dezbaterii proiectului până ce actualul CA face dovada că a dus la îndeplinire dispoziţiile Deciziei ANAF (60 de zile)! Altfel, în vara anului viitor s-ar putea ca vâlcenii să nu-i mai găsească pe mulţi dintre actualii doritori pe listele electorale…

Aparent vexat, Bălan demisionează din CA. În realitate, face pe băiatul cuminte şi aşteaptă izbăvirea penală!

În urma publicării în aceeaşi zi de către presa neaservită a unui devastator raport al ANAF, vineri, 25 septembrie 2015, fostul director general al CET Govora, Mihai Bălan, şi-a dat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al societăţii. Potrivit documentului în facsimil, managerul susţine că a luat decizia din motive personale, dar sursele noastre, demne de toată încrederea, consideră că demisionarul a decis să protesteze în acest fel (sau a cedat nervos, pur şi simplu) din cauza faptului că în şedinţa de miercu_ri, 30 septembrie, CJ Vâlcea avea anexat la un proiect de pe ordinea de zi şi raportul ANAF, detaliat şi cu concluzii, document care, în formatul pdf a fost salvat cu numele “DOCUMENT_ANAF_ CONFIDENTIAL”. Nu este pentru prima oară când Bălan se arată fără complexe vexat de apariţia în spaţiul public a unor documente şi informaţii ce privesc administrarea cel puţin defectuoasă a patrimoniului public şi al activităţii CET Govora SA în mandatul său de manager, documente şi informaţii ce poartă girul unor instituţii de control ale statului. În acest sens, chiar a acţionat în instanţă jurnalişti din cauza publicării contractului de mandat şi al raportului Cu_rţii de Conturi care are, de asemenea, concluzii dure referitoare la prestaţia ex-managerului CET Govora.

cititi tot http://laraport.ro/index.php/economie/i

Bălan se preface a confunda comunicarea cu publicitatea

În nota explicativă dată ANAF, Mihai Bălan este incoerent. Ba, îşi taie singur craca de sub picioare, pe româneşte, invocând eronat necesitatea unei campanii de publicitate în contextul neliniştii generate de situaţia Oltchim SA, principalul beneficiar comercial al CET. Fostul manager nu are cum să nu ştie că în această situaţie s-ar fi impus achiziţionarea prin sistemul public de achiziţii a serviciilor unei agenţii specializate în comunicare publică (PR), ce ar fi trebuit să elaboreze, pe baza unui buget pus la dispoziţie, un plan profesionist şi realmente eficient de acţiune în spaţiul media. Dacă nu ne-am aminti că, întâmplător, în iarna lui 2014 s-au desfăşurat şi alegerile prezidenţiale, am fi fost tentaţi să credem că nu doar liniştea din partea agasanţilor decidenţi politici ar fi putut fi asigurată măcar parţial, în realitate, în acest mod, ci şi propria imagine...

“Instabilitatea Oltchimului a creat către popu laţie şi societăţile comerciale «sindromul Oltchim», CET Govora fiind unul din principalii creditori, drept urmare s-a creat impresia că CET Govora urmează să intre în insolvenţă, acest aspect fiind susţinut public de unii membri din CA şi unii membri din conducerea CET Govora. Ideea nu putea fi contracarată decât printr-o campanie de publicitate agresivă. Au fost evaluate riscu_rile şi a rezultat că trebuie facută o campanie de presă pe 2014. Ca efect al acestei campanii publicitare, cu toate că în piaţă s-a propagat “sindromul Oltchim”, gradul de încasare al CET Govora SA în zona termoficării urbane a rămas constant 97%. S-au decis cele 10 publicaţii (în total au fost 12, plus trei televiziuni locale, un post de radio local şi unul naţional, ProFM – n.a.), pentru că fiecare publicaţie se adresează unui anumit segment (fals! studiile recente relevă că publicul real al presei locale vâlcene e, într-un procent mare, cam acelaşi – n.a.), iar interesul nostru era sa ocupăm toate zonele. Să nu uităm că CET Govora este operator de termoficare urbană şi în oraşele Călimăneşti (cea mai citită publicaţie în staţiune a fost Cozia Info, neinvitată la contractare – n.a.) şi Olăneşti, iar atunci aria de extindere trebuie să fie mare. Considerăm că impactul a fost pozitiv pentru societate.

Nu considerăm că procentul de 0,003% din cifra de afaceri este reprezentativ, media pentru bugetul unei societăţi comerciale ajungând la 4 - 5 % din cifra de afaceri”, a justificat Mihai Bălan miliardele de lei vechi aruncate pe ochi frumoşi celei mai mari părţi a presei locale. În 2 octombrie 2012, Mihai Bălan a fost numit director interimar al Oltchim SA de CA-ul combinatului, funcţie la care a renunţat, prin demisie, în 7 februarie 2013. Ar fi trebuit să înţeleagă măcar din scu_rtul mandat la cârma combinatului că nu mai poate fi vorba de contracte cu presa la o societate ce înregistrează pierderi masive.

http://laraport.ro/images/Balan-demisie

http://laraport.ro/index.php/economie/