Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS ALERTA:

/ #42129 O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel. LukOil a declinat oferta

2015-07-21 07:10

O companie chineză a contactat LukOil pentru vânzarea Petrotel. LukOil a declinat oferta

O companie petrolieră chineză a contactat LukOil pentru a iniţia negocieri în vederea vânzării rafinăriei din România, dar grupul rus a declinat oferta de discuţii, afirmă surse citate de Reuters, precizând că scrisoarea de intenţie a fost adresată în martie.

Potrivit Reuters, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine britanice a transmis Lukoil, într-o scrisoare din martie 2015, că există o oportunitate pentru iniţiarea discuţiilor în vederea vânzării rafinăriei Petrotel Ploieşti.

Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializată în importul şi exportul de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt al LukOil a confirmat primirea scrisorii, reiterând că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România. Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, fără însă a face comentarii. Reuters nu a putut lua legătura cu reprezentanţii China Peace Petroleum Group.

Thomas Muller, vicepreşedinte al LukOil, a confirmat săptămâna trecută că au existat oferte pentru rafinăria de la Ploieşti, subliniind însă că nu este de vânzare.

LukOil a cerut intervenţia Comisiei Europene în ancheta din România care vizează compania, argumentând că este vorba de măsuri impuse de "o instanţă judiciară relativ mică" dar care au un "impact european". Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil, a atras atenţia că ar putea fi puse sub sechestru active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie şi Olanda. Muller a admis că "nu există o linie directă între Comisia Europeană şi o instanţă judiciară din România", subliniind însă că acuzaţiile procu_rorilor români sunt "nejustificate". "Am vrea să vedem o implicare europeană în acest caz, deoarece avem de-a face cu o instanţă relativ mică dar care ia decizii uriaşe, care au impact nu doar asupra unor active din România, ci şi asupra unor active europene. Considerăm că nu este o situaţie corectă", spunea reprezentantul LukOil.

Preşedintele LukOil, Vagit Alekperov, i-a trimis acum două săptămâni o scrisoare lui Maroş Şefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând "o investigaţie mai transparentă, dat fiind că activităţile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România - n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană". Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situaţia.

 Compania LukOil a contestat în justiţie măsurile asiguratorii dispuse de autorităţile române, reiterând că acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală formulate de procu_rorii din România sunt "absolut nefondate". "Acuzaţiile (formulate de procu_rorii români - n.red.) sunt absolut nefondate", afectând afacerile, dar LukOil nu intenţionează să închidă sau să vândă rafinăria, a declarat Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil. "Rafinăria este funcţională astăzi şi sperăm că vom putea continua activităţile", a declarat Muller, potrivit Reuters, într-o conferinţă de presă.

 LukOil a respins acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală formulate de procu_rorii din România, anunţând că urma să conteste în instanţă măsurile asiguratorii dispuse de autorităţile române şi că aşteaptă o investigaţie "imparţială". Compania rusă LukOil a argumentat că este un contribuabil prompt la bugetul de stat din România şi un furnizor de produse la calitate pentru clienţii români. "LukOil intenţionează să conteste în instanţă ordinul Parchetului, conform procedurilor, şi mizează pe o investigare imparţială a incidentului, potrivit reglementărilor şi standardelor acceptate atât în România, cât şi în Uniunea Europeană", informa compania rusă.

"Petrotel-LUKOIL a creat aproximativ 1.000 de locu_ri de muncă la nivel regional. În ultimii nouă ani, s-au investit 540 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei. LukOil speră că orice obstacole în calea funcţionării acestei companii-cheie vor fi depăşite cu succes", preciza compania.

La începutul lunii iulie, procu_rorii Parchetului de pe lângă Cu_rtea de Apel Ploieşti care instrumentează dosarul Lukoil au extins măsurile asiguratorii, punând sechestru asupra unor bunuri ce aparţin companiei Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda până la concu_renţa sumei de două miliarde de euro. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Cu_rtea de Apel Ploieşti, procu_rorii acestei structuri au extins cercetările şi au dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, a transmis corespondentul MEDIAFAX. Totodată, anchetatorii au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri deţinute de Lukoil Europe Holding Bvatrium Olanda şi SC Petrotel Lukoil SA, fiind puse sub sechestru conturi bancare, prime de emisiune şi acţiuni. "În cauză, în urma extinderii cercetărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, până la concu_renţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică la bănci comerciale situate în U.K. şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei, precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti", se arată în comunicatul PCA Ploieşti.

Procu_rorii Parchetului Cu_rţii de Apel Ploieşti au extins cercetările în dosarul Lukoil faţă de alţi cinci angajaţi ai societăţii care controlează rafinăria de la Ploieşti şi aduc noi acuzaţii suspecţilor din acest dosar. Astfel, anchetatorii anunţă că în dosarul Lukoil sunt cercetate infracţiuni de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi noi fapte de spălare de bani. Până în prezent, dosarul privea infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procu_rorii susţin că, "urmare a politicii comerciale practicate de S.C.Petrotel Lukoil S.A., s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 şi 2013".