Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALERT , ALERT, ALERT, ROMANIA :
Musafir

/ #39602 Iti cam tremura glasciorul Piperea (...),oare, de ce ai tremurat in voce, te simti exclus:

2015-06-08 09:04

 VAMPIRI ECONOMICI. PREGATIRI SA NE FALIMENTEZE VIATA SI VIITORUL: fairsolve.com

La iniţiativa a doi parlamentari, un senator şi un deputat, proiectul legii insolvenţei particularilor, redactat şi făcut public de mi-ne în urmă cu mai mult de un an, a ajuns pe rolul Camerei Deputaţilor, după ce Senatul l-a adoptat cu o majoritate covârşitoare. Deocamdată, proiectul este îngheţat, întrucât Guvernul, într-un stil caracteristic domnitorilor fanarioţi, s-a obligat faţă de FMI şi...    
Avocat Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea facebook : Legea insolventei consumatorilor, asa cum a fost adoptata in Parlament in urma cu cca doua saptamini, incalca un Regulament al UE, recent adoptat, care va intra in vigoare in data de 25 iunie anul cu_rent.
Este vorba de Regulamentul (UE) 2015/848 privind procedurile de insolventa.
Regulamentul stabileste ca procedurile de insolventa de tipul celor listate exhaustiv in Anexa A ar trebui sa se aplice indiferent daca debitorul este o persoana fizica sau juridica, un comerciant sau un particular.
Pentru Romania, procedurile de insolventa vizate sunt procedura generala de insolventa, reorganizarea juridica si falimentul (toate acestea fiind judiciare), precum si concordatul (acesta fiind extrajudiciar). Mai ales pentru ca nu are caracter judiciar, insolventa consumatorilor, in modalitatea re-esalonarii datoriilor sub controlul si supravegherea unei comisii de insolventa compusa din birocrati ai diverselor autoritati publice, nu se incadreaza in aceasta lista exhaustiva. In consecinta, ea nu exista din punctul de vedere al Dreptului Uniunii Europene.
Orice creditor care nu ar fi de acord cu aceasta procedura (si vor fi enorm de multi) va putea sustine inaplicabilitatea legii, in virtutea art. 148 alin.2 din Constitutie.
In consecinta, debitorului, care spera ca poate obtine o gura de oxigen prin apelul la aceasta comisie de insolventa, nu ii ramine decit lichidarea prin faliment, procedura in cadrul careia va putea ramine in casa familiala doar 6 luni (despre caracterul anti-european si anti-conventional al acestei dispozitii am mai vorbit saptamina trecuta, precum si in petitia catre Presedintele Iohannis).Invit pe toata lumea, dar mai ales pe cei care si-au pus sperante in aceasta lege recent adoptata in mod hei-rup-ist in Parlament, sa analizeze art. 1 din Regulamentul 2015/848.
Pe scu_rt, acesta spune ca nu intra in sfera sa de reglementare decit procedurile de insolventa in cadrul carora, in scopul salvarii, al ajustarii datoriilor, al reorganizarii sau al lichidarii : (i) activele unui debitor sunt indisponibilizate total sau partial si este desemnat un practician in insolventa; (ii) activele si activitatea unui debitor fac obiectul controlului si supravegherii de catre o instanta; (iii) o suspendare temporara a unei proceduri de executare individuala este acordata de o instanta sau prin efectul legii, pentru a permite negocieri intre debitor si creditori.
Procedura de re-esalonare de datorii nu poate fi incadrata in aceste canoane, intrucit : nu este desemnat un practician in insolventa care sa se ocupe cu administrarea insolventei (ci un avocat, un notar, un executor judecatoresc sau un practician, alegerea intre acestia fiind insa exclusa in favoarea executorului, in cazul in care o executare este in cu_rs); nu este o procedura juridicara; nu opereaza o suspendare judecatoreasca sau de drept. 

De precizat, mai ales pentru votanti mult prea entuziasti ai legii, ca la art.20 se reglementeaza o suspendare provizorie, pe trei luni, implicata de sesizarea comisiei de insolventa, suspendare reinnoibila de instanta, la fiecare trei luni; suspendarea reinnoita, desigur, va presupune o cautiune, lucru pe care debitorul supra-indatorat il va putea adauga la alte motive pentru care calea de acces la aceasta procedura ii este, practic, interzisa; aceasta reinnoire a cererii de suspendare din 3 in trei luni e chiar mai grea decit cea care se poate obtine de debitorul care poate plati o cautiune in conditiile actuale ale legii, intrucit suspendarea provizorie a executarii se emite pina la solutionarea acesteia in cadrul contestatiei, iar aceasta suspendare ontinuta in fond dainuie pina la solutionarea definitiva a contestatiei, adica, practic, indefinit.
Pentru UE, precum si pentru orice cetatean european, altul decit cetateanul roman, sau pentru orice creditor nerezident in Romania, legea insolventei consumatorilor nu exista.
Iata inca un motiv pentru care aceasta lege ar trebui retrimisa la Parlament in vederea reexaminarii.

Pentru alte motive pentru care legea este criticabila, puteti urmari pe net dezbaterea de diseara de la 8 organizata de juridice.ro.