Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #36024 Piperea: "Electrica Furnizare a contestat planul de reorganizare a Oltchim"

2015-04-07 11:07

Companii-Afaceri
30.03.2015
Tribunalul Vâlcea a dispus amânarea discuţiilor pentru confirmarea planului de reorganizare a Oltchim, potrivit unui raport remis BVB. Planul ar fi trebuit judecat pe 25 martie, dar instanţa l-a amânat pentru data de 22 aprilie.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului vâlcean, ne-a declarat că motivul amânării este o contestaţie depusă de Electrica Furnizare, companie din cadrul grupului Electrica SA - unul din principalii creditori. Domnia sa ne-a spus: "Situaţia este absurdă întrucât compania mamă - Electrica SA a aprobat planul de reorganizare. Electrica Furnizare ¬contestă tabelul definitiv al creanţelor şi planul de reorganizare aprobat la începutul lunii martie pe motiv că i-am subevaluat garanţia la 30% din valoarea creanţei. Această reevaluare a garanţiilor nu am făcut-o noi, ci un evaluator specializat".

Creditorii Oltchim au aprobat, pe 9 martie, planul de reorganizare a combinatului vâlcean. Domnul Piperea ne-a declarat, la vremea ¬respectivă: "Avem un vot pozitiv la toate categoriile de creditori. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CET Govora se numără printre creditorii importanţi care au votat planul de reorganizare. Avem inclusiv acceptul a 2.353 de salariaţi Oltchim".

Administratorii judiciari ai Oltchim au anunţat că planul de reorganizare a societăţii, aflată în insolvenţă de aproape doi ani ,presupune vânzarea către un investitor privat, soluţie pe care au mai încercat-o, fără succes. Gheorghe Piperea a precizat, recent, că vânzarea Oltchim nu mai stă acum sub presiunea timpului, subliniind: "În plus, combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem în continuare posibilitatea falimentului".

Administratorii Oltchim susţin că au decis să continue restructurarea şi eficientizarea Oltchim pentru a face societatea mult mai atractivă, după tentativele eşuate de vânzare din ultimii doi ani.

Conducerea Oltchim a mai spus, recent, că societatea vâlceană şi-a recâştigat, anul trecut, vechii parteneri şi a reuşit să contracteze pe termen lung (un an) 80% din producţia acestui an. În prezent, Oltchim funcţionează la 30% din capacitate, iar administratorii propun şi redeschiderea altor secţii, pe parcurs ce fac rost de fonduri.

În cei doi ani de insolvenţă, Oltchim a cumulat datorii de circa 50 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Administratorii combinatului estimează că aceste datorii pot fi stinse în maxim doi ani.

Planul de reorganizare a Oltchim a fost aprobat de 86% din creditorii garantaţi, 100% din creditorii esenţiali (furnizori de utilităţi), 99% din creditorii bugetari, 75,5% din creditorii salariaţi şi 67% din creditorii chirografari, potrivit datelor ¬furnizare de avocatul Gheorghe Piperea. Domnia sa susţine că această structură a votului reflectă încrederea creditorilor în şansele de reorganizare a combinatului.

Ulterior aprobării planului de către creditori, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a anunţat că Junlun Petroleum CO LTD (companie chineză) şi-a reiterat interesul să se implice în procesul de privatizare a Oltchim. Ministrul Economiei, Mihai Tudose, şi-a exprimat dorinţa realizării unor paşi concreţi în finalizarea acestui proiect, asigurându-i pe partenerii chinezi de întregul sprijin al instituţiei pe care o conduce.

Domnia sa a apreciat că, "în ultimul timp, cu un management mai bun, compania Oltchim a devenit mai atractivă, trezind interesul de principiu şi pentru alţi investitori".

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Junlun Petroleum CO LTD a precizat că interesul companiei pentru Oltchim este în continuare crescut, obţinând, în acest sens, şi sprijinul guvernului chinez.

http://m.bursa.ro/s=companii_afaceri&articol=265333.html