Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #35209 Debitorii Oltchim, de acord cu planul lui Piperea.

2015-03-10 14:33

ULTIMA ORĂ  - http://saptamana.net/articol/7698

09.03.2015

 

Debitorii Oltchim, de acord cu planul lui Piperea

Marii creditori ai combinatului au acceptat toate cele cinci categorii de creanţe propuse în planul de reorganizare al combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea

 

Toate cele cinci categorii de creanţe ale societăţii Oltchim Râmnicu Vâlcea cuprinse în planul de reorganizare a combinatului propus de administratorii judiciari în luna ianuarie a acestui an, au fost acceptate de către debitorii combinatului, luni, 9 martie, în cadrul Adunării Generale a Debitorilor ce a avut loc la Hotelul Hilton din Bucureşti. Cele cinci categorii de creanţe sunt: creanţe garantate, salariale, bugetare, chirografare stabilite conform art. 96 alin. (1) şi celelalte creanţe chirografare, votul dat de debitori planului de reorganizare, propus de administratorii judiciari, Piperea şi Bălan, fiind practic penultimul pas înainte de punerea lui în aplicare. Zilele următoare asupra acestui plan de reorganizare se va pronunţa şi judecătorul sindic de la Tribunalul Vâlcea.

Finanţele de la Craiova şi Râmnicu Vâlcea, vot negativ. 
CET a acceptat, deşi se alege doar cu 30 la sută din datorii.

La adunarea de luni, 9 martie, de la Hotelul Hilton, a participat şi un grup al disponibilizaţilor de la Oltchim, dar şi Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, care s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul combinatului după acest vot de încredere dat de debitori planului propus de administratorii judiciari. “Tind să cred, după avizul favorabil dat de creditorii aflaţi în subordinea Guvernului sau în administrarea instituţiilor guvernamentale, că premierul Victor Ponta se va implica mai mult în găsirea de soluţii pentru evitarea falimentului combinatului. Oltchimul are nevoie de finanţare pentru a ieşi din această criză şi pentru a începe să producă la o capacitate care să îi permită plata salariilor restante, a salariilor compensatorii şi pentru a putea achiziţiona materia primă necesară. După memorandumul Guvernului de săptămâna trecută, prin care se aviza ca aceste instituţii, Electrica, AVAS, ANAF, să dea un vot favorabil acestor creanţe, am convingerea şi încrederea că premierul va lucra cu specialişti să găsească o nouă formulă de aplicare a planului de reorganizare, să-l facă unul viabil şi pentru societate şi pentru actualii şi foştii salariaţi”, a precizat sindicalistul de la Oltchim. Printre cei care au votat pentru cele cinci categorii de creanţe se află Electrica, AVAS, dar şi CET Govora, care a decis să dea un vot favorabil, în ciuda faptului că nu recuperează decât 30 la sută din creanţele pe care le are la Oltchim. Împotrivă s-au arătat Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea.

Disponibilizaţii propun ca statul român să le cumpere creanţa

Ca alternativă, disponibilizaţii de la Oltchim au găsit şi soluţia de a-şi recupera salariile compensatorii promise la concedierea colectivă din 2013. Aceasta ar fi ca statul român, prin Ministerul de Finanţe, să cumpere creanţa pe care combinatul o are către ei şi astfel să le plătească sumele datorate. Această soluţie a fost discutată săptămâna trecută de reprezentanţi ai foştilor angajaţi ai combinatului chimic şi liderii de sindicat din Oltchim cu parlamentari PNL din Vâlcea. Aceştia s-au angajat să susţină un astfel de demers pentru a detensiona situaţia de pe platforma chimică. „Aceasta rămâne o pistă alternativă pe care să o urmăm în cazul în care planul de reorganizare nu va merge. Chiar şi administratorii judiciari au precizat că nu au capacitatea să producă şi să obţină fondurile necesare pentru a plăti salariile compensatorii. E vorba de 8,6 milioane de euro. Guvernul trebuie să se implice, prin Ministerul Economiei, cel al Finanţelor şi cel al Muncii, să găsească baza legală pentru plata acestor fonduri”, a mai adăugat Mihai Diculoiu. 
Foştii angajaţi ai combinatului sunt nemulţumiţi că, după aproape doi ani de când au încetat raporturile de muncă cu Oltchimul, încă nu au primit salariile compensatorii promise în contractul colectiv de muncă.