Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS OLTCHIM:

/ #34519 Oltchim se reorganizează tot prin vânzarea către un investitor BURSA 24.02.2015

2015-02-23 23:41


BURSA 24.02.2015

*  Zaremba, PCC: "Administratorii nu au venit cu nimic nou şi nu oferă nicio viziune asupra evoluţiei companiei"
       Planul de reorganizare a combinatului vâlcean Oltchim are ca punct central tot identificarea unui investitor care să preia (total sau parţial) societatea, precum şi conversia parţială a datoriilor companiei în acţiuni, potrivit documentului consultat de ziarul BURSA.
     Oltchim a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie a anului 2013, după o tentativă eşuată de privatizare în septembrie 2012. În timpul insolvenţei, administratorii au organizat licitaţi pentru vânzarea combinatului, care au suferit repetate amânări (la cererea investitorilor după cum au spus aceştia) până în decembrie 2014, când procedura a fost anulată din lipsă de cumpărători.
     Întrebat ce va face diferenţa în planul de reorganizare, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii combinatului, ne-a declarat: "În primul rând, nu mai suntem sub presiunea timpului. Avem trei ani la dispoziţie pentru reorganizare. În al doilea rând, compania cunoaşte o evoluţie mult mai bună decât în urmă cu un an. Oltchim are un profit operaţional EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de circa 750.000 de euro la nivelul lunii ianuarie a acestui an. Tot în ianuarie, Oltchim avea depozite de 5 milioane de lei. Vânzarea se poate face în alte condiţii şi ne va permite, estimăm noi, să obţinem şi finanţare pentru majorarea producţiei".
     Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al Oltchim), ne-a declarat, ieri: "Acest plan de reorganizare nu aduce nimic nou pentru Oltchim, reiterând ideea de vânzare printr-un SPV (vehicul special investiţional). Tentativele de vânzare au eşuat până acum şi eu cred că administratorii merg într-o direcţie greşită. Se continuă situaţia actuală, iar planul nu arată clar care sunt noile idei de business, ce activităţi vor fi continuate, la ce se renunţă, cum vor finanţa investiţiile de care combinatul are nevoie şi câţi muncitori mai rămân. Administratorii nu specifică în plan ce alternative au dacă nu vor reuşi să vândă Oltchim".
     Domnia sa susţine că suma de 307 milioane de euro propusă, până acum, ca preţ de pornire pentru vânzarea combinatului curăţat de datorii este prea mare, mai ales că societatea a continuat să cumuleze datorii în perioada insolvenţei şi nu are o direcţie de eficientizare şi dezvoltare.
     Planul de reorganizare stipulează: "Valorificarea patrimoniului societăţii debitoare către un investitor, interesat de continuarea activităţii Oltchim, se va putea realiza prin: transferul afacerii şi patrimoniului Oltchim SA către o persoană juridică română (Oltchim SPV SRL) cu asociat unic Oltchim SA; conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni ale Oltchim, parţial sau integral, cu respectarea proporţiilor şi valorilor incluse în programul de plăţi; darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari, în contul creanţelor pe care aceştia le au faţă de averea debitorului. Darea în plata a bunurilor debitorului către creditorii va putea fi efectuată doar cu condiţia prealabilă a acordului scris al acestora cu privire la această modalitate de stingere a creanţei lor şi cu condiţia aprobării de către adunarea creditorilor".
     Gheorghe Piperea ne-a spus că darea în plată nu vizează active productive şi că reorganizarea va apela la acest instrument şi la conversia creanţelor dacă va fi cerere din partea creditorilor.
     Wojciech Zaremba ne-a spus că este puţin probabil ca administratorii să obţină finanţare pentru creşterea producţiei cu acest plan, din care nu reiese o direcţie clară de dezvoltare.
     Oltchim a raportat o pierdere cu 46% mai mică în 2014, de 509,4 milioane lei (114,6 milioane euro), în contextul utilizării a 24,3% din capacitatea de producţie, faţă de 20,6% în urmă cu un an, potrivit raportului preliminar pe 2014.
     Veniturile totale au crescut cu aproape 10%, la 654,8 milioane de lei, comparativ cu 598 milioane de lei în 2013, iar cheltuielile au scăzut cu 26%, la 1,6 miliarde de lei. Totodată, cheltuielile cu personalul au scăzut cu 80 de milioane de lei, pe fondul disponibilizării a 918 de angajaţi în iunie 2013.
     Creşterea cifrei de afaceri din 2014 a fost determinată de avansul exporturilor cu 44,7%, la 444 milioane de lei, în timp ce vânzările pe piaţa internă s-au diminuat cu 4%, la 183 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei.