Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Plan de Reorganizare S.C. OLTCHIM S.A. Ramnicu Valcea

/ #33299 Oltchim are, in sfârsit, plan de reorganizare

2015-02-05 23:24

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/47651/

• depunerea acestuia la Tribunal a fost facuta in mare secret, administratorul judiciar Gheorghe Piperea nedorind sa dea informatii • disponibilizatii combinatului sunt hotarâti sa intre, peste câteva zile, in greva foamei, in fata Guvernului 

La doi ani distanta de la declansarea procedurii de insolventa a SC Oltchim, administratorul judiciar a depus la Tribunalul Vâlcea planul de reorganizare pentru combinatul chimic. Procedura a fost efectuata ieri, in mare secret, de catre reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, care a preferat sa nu ofere informatii.  "Dosarul are aproximativ 350 de pagini si contine restructurarea operationala si corporativa, conversia partiala sau totala a actiunilor creditorilor bugetari in parti sociale sau modalitatea de acoperire a pasivului, precum si programul de plata a creantelor. Termenul de executare a planului a fost stabilit pentru 36 de luni de la data confirmarii acestuia, cu posibilitatea de prelungire, conform legii. Termenul de judecata este fixat pentru data de 25 martie.", ne-a declarat purtatorul de cuvând al Tribunalului Vâlcea, Vasilica Stoinea. De altfel, comunicatul transmis Bursei de Valori Bucuresti, in data de 20 ianuarie, cuprindea si calendarul procedurii insolventei, adus la cunostinta creditorilor in 4 decembrie 2014, care este urmatorul: 5 februarie - propunerea planului de reorganizare si depunerea acestuia; 9 februarie - publicarea in Buletinul Procedurilor de Insolventa a anuntului referitor la planul de reorganizare; 2 - 10 martie - votarea planului in cadrul adunarii creditorilor; in termen de 15 zile de la depunerea la tribunal a procesului-verbal al adunarii creditorilor, prin care planul a fost aprobat, judecatorul sindic trebuie sa se pronunte asupra confirmarii acestuia.  

"Mergem la Bucuresti si intram in greva foamei" 

In acest timp, disponibilizatii de la SC Oltchim spun ca si-au pierduta rabdarea, ca vor mai astepta câteva zile pentru a primi salariile compensatorii, dupa care vor pleca la Bucuresti pentru a intra in greva foamei, in fata Guvernului României. "Pe noi prea putin ne intereseaza acest plan de reorganizare, noi dorim sa primim salariile compensatorii. Ce fac ei e treaba lor, pe noi ne-au dat afara, dar sa respecte Contractul Colectiv de Munca!", au spus reprezentantii disponibilizatilor care au avut o intrevedere cu deputatul Cristian Buican, copresedintele PNL Vâlcea. "Am avut o intâlnire cu reprezentanti ai  disponibilizatilor de la SC Oltchim, cu domnul Diculoiu, marele lider de sindicat care are un protocol sa-i reprezinte o luna si jumatate in Comisia de Dialog Social. Oamenii sunt speriati ca nu vor primit platile componsatorii si cauta solutii financiare si juridice, se cauta eventual si alte surse de finantare, ca de exemplu bugetul Ministerului de Finante si Ministerului Muncii. Le-am sugerat sa vedem cu exactitate ce se mentioneaza in planul de reorganizare cu privire la salariile compensatorii, plan care inteleg ca a fost depus la Tribunalul Vâlcea. Dupa ce acest plan o sa fie facut public, il vom studia si ii voi ajuta pe oameni in demersurile pe care le vor face, ii voi ajuta din punct de vedere institutional.", a spus deputatul Buican. 

"Este momentul zero pentru Oltchim" 

Sindicalistii cred ca azi este momentul zero pentru combinatul chimic si spera ca planul de reorganizare sa nu contina si alte disponibilizari. Presedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, spera ca, in ciuda intârzirii elaborarii planului de reorganizare, sa se poata evita falimentul societatii. "Azi s-a depus planul de reorganizare si in mod normal este momentul zero pentru SC Oltchim, care vine dupa o perioada de doi ani din momentul in care s-a declarat procedura de insolventa. Ar trebui sa se evite falimentul, chiar daca acest plan de reorganizare a fost elaborat cu intârziere. Sper ca la intocmirea lui sa-si fi pus amprenta nu doar administratorii judiciari, sa le fi cerut parerea si celorlalti factori importanti de la SC Oltchim. Trebuie sa se includa punerea in functiune a combinatului chimic la o capacitate mare de productie, sper ca si cifra de afaceri sa creasca de la nivelul de acum, adica 12 milioane de euro la aproximativ 50 de milioane de euro. De asemenea, trebuie sa aflam modalitatea de plata a salariilor restante, adica trei luni si achitarea platilor compensatorii disponibilizatilor. Stiu ca oamenii vor sa faca greva in fata Guvernului, din punctul meu de vedere sunt indrptatiti, este decizia lor. In ultima perioada, m-am implicat si eu si vreau sa va spun ca masurile impuse de dialogul social au fost incalcate grav de Guvernul României. Va dau un singur exemplu in acest sens: Guvernul României a stabilit pe 16 ianuarie sa se parcurga etapele ale acestui dialog social, care prevedea intâlniri cu prefectul, cu ministrul si cu premierul. Am inceput cu prefectul, care, pur si simplu, a calcat in picioare acea adresa, nu a convocat comisia de dialog social, s-a multumit doar cu vizita ministrului Liviu Pop, care a fost una informala, urmând ca saptamâna trecuta sa fie programata o intâlnire cu ministrul de la Economie. Din pacate, nici pâna astazi, aceasta a doua etapa nu a fost parcursa. In concluzie, in România nu se rezolva nimic prin dialog social, trebuie sa iesi in strada, sa strigi. Eu mai sper ca in acest plan de reorganizare sa nu apara si masuri de disponibilizare, au trecut doi ani in care s-a putut pune la punct. Mai gânditi-va la un aspect, o noua disponibilizare ar presupune achitarea pe loc a platilor compensatorii si este nedrep ca unii sa le ia pe loc, in timp ce fostii disponibilizati sa astepte atâta timp.", ne-a declarat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim. Combinatul a intrat in insolventa pe 30 ianuarie 2013. In acest moment, muncitorii care au mai ramas la combinatul chimic sunt in urma cu trei luni la plata salariilor.