Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32849 Rafinăria Arpechim, în pericol de demolare

2015-01-30 09:20

#32847: - LIDERUL SINDICATULUI ARPECHIM ... 

 http://www.curier.ro/index

Preşedintele sindicatului Rafinorul avertizează că mai e un singur pas

Rafinăria Arpechim, în pericol de demolare

Ieri, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a venit la Piteşti să discute cu principalii reprezentanţi ai sindicatelor, în cadrul Comisiei de Dialog Social organizată la Prefectura Argeş. La această şedinţă, reprezentanţii ITM Argeş şi ai AJOFM Argeş au vorbit despre principalele modificări aduse Codului Muncii, respectiv despre proiectele europene accesate, însă şi membrii sindicatelor au ţinut să aducă în prim-plan unele probleme.

Şedinţa Comisiei de Dialog Social organizată ieri, la Prefectura Argeş, s-a desfăşurat fără probleme deosebite. Cei interesaţi şi-au expus punctele de vedere cu privire la subiectele de pe ordinea de zi, subiniind totodată mai multe subiecte. Printre acestea, amintim: consultarea sindicatelor în formarea claselor de profesională, importanţa construirii autostrăzii Sibiu - Piteşti, modificarea Legii 62, a Legii Nr. 284/2010 şi schimbările unilaterale aduse ordinului Nr. 5.108, fără consultarea sindicatelor. De departe, a­ceastă şedinţă a fost mai mult una în care ministrul a fost lăudat, de parcă n-ar mai exista probleme de rezolvat.

„Să fie conservată“

Cu toate astea, un subiect a fost readus în prim-plan: demolarea Rafinăriei Arpechim. Preşedintele sindicatul Rafinorul, Io­nel Popescu, a explicat: „Încep pregătirile pentru demolarea Rafinăriei. Noi avem un acord între conducerea Ministerului Economiei şi conducerea OMV Petrom de la ministrul Ariton în care se menţine Rafinaria Arpechim în stare de conservare. Am solicitat către ministrul Economiei şi Prefectura Argeş, dar nu am primit nici un răspuns, pentru menţinerea acestor instalaţii în stare de conservare, măcar pînă se ia o decizie finală privind privatizarea Oltchim, care se ştie că se vrea la pachet cu Platforma Arpechim. Au fost în anii trecuţi şi solicitări de acest sens. A­ceas­ta este solicitarea noastră: să se menţină a­ceste instalaţii în stare de conservare, măcar pînă la o decizie finală privind privatizarea Oltchim. Foarte bine ar fi dacă s-ar menţine această Rafinărie, chiar dacă nu se privatizează la pachet cu Oltchim, pentru că în toată lumea s-au oprit rafinării, dar în nici o ţară n-am auzit că s-ar fi demolat. Pentru că există posibilitatea să îmbunătăţească mediul economic sau alte perspective, ţinînd cont şi de preţul în scădere al petrolului. Instalaţiile Rafinăriei Arpechim sînt într-o stare mai bună ca produse de calitate decît Rafinăria Petrobrazi, sînt menţinute sub pernă de azot şi există catalizatori în reactoare. Cu o investiţie de 10 milioane de euro pentru o revizie, s-ar putea ca această rafinărie să fie pornită. Mai e nevoie de materie primă.  Dacă ministrul este aici, îi voi înmîna acest plic. Era către domnul prefect, dar vi-l înmînez dvs., poate aşa voi avea un răspuns de la Ministerul Economiei. Datorită ministrului Ariton, n-a fost demolată atunci!“. Vrînd să îi dea toate informaţiile în plic (care era sigilat şi pentru prefectul Mihail Oprescu), ministrul a refuzat, precizînd că vrea doar materialul: „Fără plic, doar materialul“. Mai departe, senatorul PSD de Argeş, Şerban Valeca, prezent şi el la această comisie de dialog social, a precizat: „În 2008, decizia consiliului de adminitraţie a OMV era de a tăia rafinăria şi a face parc de produse petroliere. Datorita întrebărilor şi a discuţiilor, nu s-a întîmplat acest lucru“. Mai mult, Valeca a spus că atunci s-a obţinut promisiunea să nu se taie instalaţiile cu condiţia ca Guvernul să facă ceva, însă, „din păcate, Guvernul nu s-a mişcat“. Totodată, Valeca a mai spus cu privire la o viitoarea privatizare: „Nu ştiu în ce măsură se mai poate vinde la pachet“. În acea perioadă, Valeca spunea că s-a vrut demolarea, însă autorizaţiile de demolare au fost blocate la Primăriile Piteşti şi Bradu. În Rafinăria Arpechim îşi desfăşoară activitatea aproximativ 200 de salariaţi, pentru a menţine în stare de securitate şi siguranţă instalaţiile din Rafinărie şi pentru depozitarea, aditivarea şi transvazarea de produse petroliere, şi alţi 450 salariaţi de la firme contractoare, pentru activităţi de mentenanţă.

A.Dumitru  Foto: I.Tudor