Guvernul şi-a luat mâna de pe disponibilizaţii Oltchim
Cei aproximativ 1000 de angajaţi de la Oltchim, disponibilizaţi în vara anului 2013, au aflat săptămâna trecută că-şi vor primi salariile compensatorii în rate de câte 650 lei, din vânzarea SPV-ului, nu de la bugetul statului, cum se stabilise în momentul disponibilizării.
Disponibilizaţii nu sunt de acord şi cer plata întregii sume promise, în condiţiile în care ei au plătit deja impozitele către ANAF.
Consorţiul de administratori judiciari de la Oltchim, Rominslov SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, i-au anunţat, săptămâna trecută, pe cei aproximativ 1000 de disponibilizaţi de la Oltchim că nu are soluţii pentru salvarea combinatului. Avocaţii au declarat că societatea se va închide, cel mai probabil, în primăvara acestui an, iar salariile compensatorii ale disponibilizaţilor, folosite deja de echipa de manageri a combinatului, vor fi date din vânzarea SPV-ului, în timp, atunci când societatea va încasa banii. Ratele se vor situa, cel mai probabil, la nivelul salariului minim, dar într-un orizont de aşteptare îndelungat. În traducere liberă… disponibilizaţii îşi vor vedea salariile la calendele greceşti. Acelaşi consorţiu le-a promis şi rescadenţare a creditelor restante, în limita sumei blocată la masa credală, pentru persoanele care nu au loc de muncă. După ce le-au folosit banii de la CAR pentru cheltuielile combinatului, acelaşi consorţiu se ,,sacrifică” şi le rescadenţează creditele restante pentru care mare parte au fost executaţi silit.
Disponibilizaţii au considerat protocolul o batjocură şi au decis să se adreseze premierului Victor Ponta într-o ultimă încercare, deşi este foarte clar că acesta şi-a luat mâna de pe ei.
Protocol încheiat în data de 16.01.2015, în urma întâlnirii ce a avut loc în pavilionul administrativ al Oltchim, între o delegaţie de salariaţi disponibilizaţi, reprezentanţi ai consorţiului de administratori judiciari şi liderul SLO, Mihai Diculoiu.
Delegaţia de salariaţi disponibilizaţi solicită plata urgentă a salariilor compensatorii, indiferent de sursa fondurilor.
Consorţiul de administratori judiciari a comunicat că toate datoriile curente, deci şi salariile compensatorii, vor fi achitate integral din fondurile obţinute din vânzarea SPV-ului. Orizontul de timp necesar vânzării societăţii nu poate fi apreciat exact la acest moment.
Faţă de fluxul de numerar previzionat al Oltchim SA, activitatea curentă a societăţii debitoare poate crea premisele efectuării unor plăţi parţiale lunare câtre disponibilzaţi, începând cu luna aprilie 2015. Cuantumul lor lunar va fi comunicat disponibilizaţilor la începutul lunii februarie 2015, dacă societatea îşi menţine trendul crescător privind realizarea profitului.
Este precizat şi faptul că este respectat graficul procedural asumat pentru această perioadă, aşadar a fost afişat tabelul definitiv al creanţelor în termenul stabilit – 07.01.2015. Cel târziu în data de 05.02.2015 va fi depus planul de reorganizare, plan care prevede plata integrală a creanţelor curente, deci şi a salariilor compensatorii, cât şi plata integrală a creanţelor salariale, sumele înscrise în tabelul creanţelor.
Consorţiul de administratori judiciari a prezentat şi informaţia că, în urma negocierilor cu reprezentantul CAR Oltchim, domnul Şarpe Ilie, acesta a fost de acord să promoveze în faţa conducerii CAR măsura de rescadenţare a creditelor restante, în limita sumei blocată la masa credală, pentru persoanele care nu au loc de muncă.
Salariaţii disponibilizaţi afirmă că nu mai pot rezista pentru a aştepta banii din sursele provenind din activitatea curentă a Oltchim SA şi solicită plata imediată a salariilor compensatorii din fondul provenind din bugetul statului.
Liderul SLO Mihai Diculoiu se oferă să organizeze grupul de salariaţi disponibilizaţi cu scopul de a dialoga eficient cu instituţiile statului şi se implică în formarea unui grup de 10 persoane care să îi reprezinte. Propune ca echipa astfel formată să aibă întâlniri cu oficialii statului roman prin care să promoveze plata imediată a salariilor compensatorii, din fonduri provenind din bugetul statului.
În acest sens, liderul Mihai Diculoiu propune disponibilizaţilor ca în perioada 19.01.2015 – 15.02.2015, în vederea identificării soluţiilor pentru plata salariilor compensatorii, să se organizeze întâlniri cu autorităţile locale vâlcene, înclusiv parlamentari, ministrul Economiei şi primul ministru.”, se precizează în protocol.
Promisiunile din 2013
În comunicatul BDO din data de 12.06.2013, administratorii judiciari ai Oltchim promiteau reorganizarea societăţii în cadrul căreia drepturile salariale înscrise la masa credală, precum şi salariile compensatorii cuvenite personalului disponibilizat au rang de prioritate superior, săptămâna trecută au prezentat un plan de ,,fugă”.
,,Subscrisele Rominslov SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL în calitate de administrator judiciar al SC Oltchim SA, având în vedere următoarele:
- obiectivul major este reorganizarea activităţii Oltchim pe principii de performanţă şi productivitate;
- necesitatea ajungerii la un echilibru finaciar prin măsuri de reducere a costurilor dublate de măsuri de menţinere şi de creştere a producţiei;
- menţinerea în stare de funcţionare a SC Oltchim până la momentul găsirii unui investitor;
- măsurile de disponibilizare dispuse în luna mai 2013.
Aducem la cunoştinţa tuturor salariaţilor următoarele:
- Până la data de 14. 06.2013 salariaţii (atât cei disponibilizaţi, cât şi cei rămaşi în producţie) vor primi rest 50% avans pe luna mai 2013 ( scadenta cf CCM 25.05.2013);
- Pentru celelalte drepturi salariale restante până la data prezentei, precum şi pentru cele care se vor naşte, se are în vedere, în perspectiva asigurării finanţării capitalului de lucru, asigurarea unei ritmicităţi lunare a plăţilor;
- Drepturile salariale înscrise la masa credală precum şi salariile compensatorii cuvenite personalului disponibilizat au rang de prioritate superior, iar plata lor va fi reglementată prin planul de reorganizare.
- În perioada 24 – 30 iunie 2013 se vor elibera, la cerere, adeverinţe prin care se va indica salariaţilor disponibilizaţi situaţia drepturilor salariale restante la data încetării contractelor individuale de muncă (14.06.2013).
- SC Oltchim SA şi AJOFM au luat măsurile necesare şi sprijină salariaţii disponibilizaţi pentru depunerea dosarului în vederea încasării indemnizaţiei de şomaj în baza Legii 76 pe 2002 şi a venitului lunar de completare în baza OUG 36 pe 2013.”.
Luni dimineaţa, cei 10 reprezentanţi ai disponibilizaţilor au cerut o nouă audienţă la prefectul Dumitru Cornoiu, rezultatul a fost acelaşi. Prefectul le-a precizat că rezolvarea situaţiei de la Oltchim intră în atribuţiile administratorului judiciar şi a Ministerului Economiei.
D.N.