Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE OLTCHIM.

/ #32259 Privatizarea Oltchim, în planul de reorganizare

2015-01-20 12:58

Privatizarea Oltchim, în planul de reorganizare

Oltchim se va privatiza, pana la urma. Planul de reorganizare include si vanzarea combinatului de la Valcea, care este deja in insolventa din 2013. Planul de reorganizare prevede si investitii tehnologice, care sa contribuie la reducerea consumului de energie.

Imediat cum se va gasi un cumparator eligibil, combinatul Oltchim va fi vandut, potrivit schemei de reorganizare anuntata de reperzentantii companiei.

„Strategia de reorganizare care va fi supusa aprobarii creditorilor presupune imbunatatirea in continuare a rezultatelor economico – financiare, consolidarea si pastrarea echilibrului financiar al OLTCHIM precum si vanzarea OLTCHIM SA catre un cumparator eligibil”.

Pe partea de imbunatatire a rezultatelor financiare, compania vizeaza investitii tehnologice care sa duca la reducerea consumului de energie. In acelasi timp, se incearca atragerea de surse de finantare pentru ca Oltchim sa reporneasca noi instalatii, potrivit aceluiasi comunicat. Administratorii judiciari ai Oltchim au aratat ca cifra de afaceri a companiei a crescut de la intrarea in insolventa de la putin peste 5 milioane de euro pe luna la 16 milioane de euro pe luna in ultimele luni ale anului care abia a trecut.

Cu toate astea, sindicalistii i-au cerut ministrului Economiei, Mihai Tudose, sa verifice activitatea administratorilor deoarece sunt nemultumiti de prestatia lor. Solutii pentru salvarea Oltchim au adus si liberal-reformatorii: stergerea datoriilor. Asta dupa ce oficialii au incercat in nenumarate randuri sa privatizeze compania care este in insolventa din 2013. Fostul primar al orasului Ramnicu-Valcea, liberal-reformatorul Romeo Radulescu, in prezent deputat, sustine ca parlamentul poate da o horarare prin care societatea sa fie scutita de datoriile catre stat care au o maturitate mai mare de 3 ani.

Ulterior, Oltchim poate fi privatizat mai usor. Daca statul sterge datoriile mai vechi de 3 ani, atunci acest lucru nu se considera a fi ajutor de stat, asa ca Romania nu trebuie sa aiba aprobarea Comisiei Europene, mai spune pentru Evenimentul Zilei deputatul Radulescu, mai ales daca acestea nu vor fi convertite in actiuni, asa cum s-a intamplat in cazul Petromidia. Suma care ar trebui stearsa se ridica la 300 de milioane de euro, iar decizia trebuie luata cu acordul creditorilor.

Problemele sunt atat de mari la Oltchim incat fara un investitor, combinatul nu are alta solutie decat falimentul. Compania controlata de ministerul economiei a trecut deja prin patru procese de privatizare, ultimul in decembrie anul trecut.