Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Craciun Fericit prietenilor nostri de la http://www.zf.ro
Musafir

/ #31427 Care sunt cele mai căutate bunuri ale firmelor în faliment sau insolvenţă

2014-12-24 14:01

Care sunt cele mai căutate bunuri ale firmelor în faliment sau insolvenţă

Valoarea cumulată totală a activelor valorificate în acest an de echipa de vânzări a CITR este de aproximativ 50 milioane euro, incluzând proiecte rezidenţiale, industriale, office, apartamente, terenuri şi alte imobile

"După lansarea la începutul anului a portalului de vânzări online sales.citr.ro, echipa de vânzări a CITR a reuşit să valorifice anul acesta peste 150 de active imobiliare, reprezentate de clădiri rezidenţiale, imobile industriale, office, apartamente, terenuri şi alte imobile. Valoarea cumulată totală a activelor valorificate este de aproximativ 50 de milioane de euro", a declarat pentru MEDIAFAX, Radu Lotrean, asociat în cadrul CITR.

Conform statisticilor generate prin portalul sales.citr.ro, activele cele mai atractive pentru potenţialii clienţi sunt spaţiile comerciale în zone centrale, apartamentele şi alte imobile rezidenţiale, autovehiculele şi nu în ultimul rând utilajele industriale şi de construcţii.

Din portofoliul companiei fac parte şi centrul comercial Armonia Brăila şi complexul Swan Office&Tehnology Park, pentru care practicienii în insolvenţă din cadrul CITR încearcă să găsească cumpărători de mai mult timp, în cazul mall-ului din Brăila de câţiva ani.

"Atractivitatea unui proiect este dată în primul rând de randamentul investiţional al proiectului, motiv pentru care fiecare proiect trebuie analizat individual. În cazul Swan Office & Tehnology Park avem în vedere un astfel de randament ridicat, ţinând cont că proiectul generează profit în prezent. Este de fapt un proiect foarte interesant pentru numeroşi investitori, strategiile de valorificare aplicate până acum aducând la masa negocierilor unii dintre cei mai mari dezvoltatori şi investitori imobiliari din ţară şi din străinătate", a explicat Lotrean.

În opinia sa, potenţialul imobilului este imens şi de aceea creditorii implicaţi caută să îl valorifice la adevărata sa valoare potenţială, nu doar imediată.

"Fiind vorba despre un proiect de o calitate foarte bună şi cu un potenţial de dezvoltare competitiv, este nevoie de o vizune şi o aborare mai degrabă strategică şi mai puţin oportunistă", spune Lotrean.

În ceea ce priveşte proiectul Armonia Mall din Brăila, valorificarea imobilului este dificilă din cauza potenţialului economic scăzut al zonei şi a genului de afacere care se doreşte a fi dezvoltată în locaţia respectivă.

"Proiectul prezintă şi el interes pentru investitori, însă pentru alte destinaţii decât cea de centru comercial. În altă ordine de idei, dacă discutăm la modul general despre reticenţa investitorilor faţă de proiectele imobiliare româneşti, atunci probabil trebuie să ne uităm în primul rând la lipsa de predictibilitate legislativă din prezent, precum şi la starea de emergenţă prin care trece ţara noastră raportat la crearea şi dezvoltarea unor coduri etice solide în mediul de afaceri autohton, aspecte semnalate în repetate rânduri de reprezentanţii Uniunii Europene şi ai fondurilor internaţionale", consideră reprezentantul CITR.

Un element important în crearea unui mediu propice pentru investiţii şi atragerea de "fresh money" îl reprezintă în opinia sa predictibilitatea legislaţiei fiscale, în condiţiile în care un investitor care cumpără sau începe azi o afacere în România are nevoie de o viziune clară pe minim 3-5 ani pentru a îşi putea construi un plan de afaceri solid.

"Aşadar, legislaţia trebuie să vină în sprijinul acestui principiu al predictibilităţii şi, de asemenea, să fie comunicată corespunzător, cât mai vizibil. Apoi, dacă ne raportăm strict la piaţa activelor în distress, aflate de cele mai multe ori în procedură de insolvenţă, aici accesul greoi la lichiditate face ca investitorii să acţioneze prudent şi să se expună doar în varianta identificării unui proiect foarte rentabil din punct de vedere al preţului de achiziţie raportat la randamentul pe care acest proiect îl poate genera imediat. De asemenea şi aşteptările creditorilor în procedurile de insolvenţă ar trebui adaptate realităţii prezente, în ceea ce priveşte sumele care se doresc a fi recuperate, întrucât piaţa actuală rezonează la valori sub nivelul solicitat", a mai spus Lotrean.

În acest an, cele mai importante preluări de proiecte în insolvenţă sau faliment le-au reprezentat proiectele rezidenţiale, însă cumpărătorii au fost principalii creditori. Alpha Bank a fost cea mai activă, instituţia prelând prin mai multe vehicule de investiţii ansamblurile de locuinţe Doamna Ghica Plaza şi Blue Tower, ambele din cartierul Colentina din Bucureşti, complexul Asmita Gardens din zona Văcăreşti sau parcul logistic MLP Bucharest Sud, situat în Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov.

De asemenea, fostul hipermarket PIC din Oradea, în faliment, a fost vândut către firma Western Logistics, afiliată grupului Alf Mizzi & sons Ltd din Malta, care îl va transforma într-un centru logistic.