Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28898 Istoria se repeta! Si atunci si acum "Guvernul, INCAPABIL să vândă OLTCHIM".

2014-11-11 09:44

Guvernul, INCAPABIL să vândă OLTCHIM

De acum, Oltchim are la dispoziţie şase luni pentru a-şi mări capacitatea de producţie şi pentru a nu mai face pierderi, scrie Economica net.

În acest sens, dispune de o finanţare de 25 de milioane de euro, dintre care 15 milioane de la un consorţiu chinez care are un drept de primă opţiune la cumpărarea combinatului.

privatizarea Oltchim, cerută insistent de FMI, este suspendată. Va fi reluată în decembrie, în cele şase luni de până atunci, conducerea fabricii având misiunea de a elimina pierderile şi de a o face atractivă pentru investitorii interesaţi. Potrivit lui Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim, prima opţiune de cumpărare, în iarnă, o are consorţiul chinez Baota Petrochemical – Junlun Petroleum, care a oferit o finanţare de 15 milioane de euro pentru combinat. Înţelegerea a fost parafată la Ambasada României din Beijing şi se va transpune într-un contract care va oferi părţii chineze un drept de preempţiune la achiziţionarea Oltchim.

Oltchim va continua să funcţioneze, pentru că statul şi administratorul judiciar ar fi găsit finanţare de circa 15 milioane de euro în China, pentru asigurarea capitalului de lucru şi ridicarea capacităţii de funcţionare la 40%.

Astfel, în şase luni, Oltchim nu va mai produce pierderi şi va fi "ambalată frumos" în vederea vânzării

Combinatul chimic Oltchim, în insolvenţă, ar fi obţinut o finanţare de peste 15 milioane de euro de la un grup de investitori chinezi, pentru a-şi putea asigura capitalul de lucru şi a mai deschide două secţii, spune administratorul judiciar Gheorghe Piperea, aflat într-o vizită ţintită în China. Această infuzie de capital ar urma să aducă Oltchim la 40% din capacitate, de la 27% acum , şi să aducă fabrica pe break-even, în şase luni, gata pentru privatizare.

„Sunt veşti bune din China. Am reuşit atragerea unei finanţări semnificative, de la partenerii chinezi, dar şi de la alţi parteneri, iar aceşti bani vor ajuta societatea să nu mai facă pierderi, într-un orizont de şase luni. Apoi, un Oltchim fără pierderi poate fi privatizat mult mai uşor. Putem să pregătim privatizarea fără presiunea termenelor fixe deasupra capului", a spus Piperea.

Potrivit acestuia, mâine, Comitetul Creditorilor va decide, cel mai probabil, încheierea procedurilor de scoatere la privatizare  a combinatului şi reluarea lor. Actuala sesiune de privatizare a avut 5 amânări succesive, la care nu s-a prezentat niciun investitor interesat. Ministru Economiei, Constantin Niţă, a spus că, în cazul în care niciun investitor nu se prezintă la Oltchim până pe 6 iunie, termenul poate fi extins sau privatizarea reluată.

Au fost doar două grupuri care şi-au declarat oficial intenţia de a cumpăra Oltchim: consorţiul chinezesc Baota Petrochemical – Junlun Petroleum şi SIF Transilvania.

Ambii investitori ar fi interesaţi doar de preluarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim Piteşti, ce aparţine Petrom. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a purtat negocieri cu Petrom pentru preluarea rafinăriei, care însă nu au ajuns la niciun rezultat.

Ministrul Niţă, aliat cu Dan Diaconescu: "Dacă nu privatizăm Oltchim acum, îl vindem altă dată"

 

http://www.realitatea.net/guvernul-ponta

 

Ministrul Niţă, aliat cu Dan Diaconescu: "Dacă nu privatizăm Oltchim acum, îl vindem altă dată" si spun si eu: "alta data ... la pastele cailor sau la fier vechi"!