Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27388 Combinatul Oltchim a rămas fără materie primă. Secţia Oxo a fost închisă la doar trei săptămâni de l

2014-10-08 08:20

Combinatul Oltchim a rămas fără materie primă. Secţia Oxo a fost închisă la doar trei săptămâni de la repornire.

http://www.infopuls.ro/

Secţia oxoalcooli a fost repornită în luna septembrie a acestui an, cu mari dificultăţi, angajaţii temându-se că instalaţiile nefolosite de doi ani vor sări în aer.

Combinatul Oltchim este prima victimă a războiului dintre compania rusă Lukoil şi procurori. Oltchim a rămas fără propilenă după ce ruşii au oprit rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti din cauza sechestrului asigurator pus de Parchet pe materiile prime aflate în depozit şi în conductele care fac legătura cu portul Constanţa.
Dată fiind situaţia, combinatul din Râmnicu Vâlcea a scăzut capacitatea de producţie sub 27%, deşi, începând cu luna august, Oltchim ar fi trebuit să funcţioneze la 40 % din capacitate.    

Situaţie tensionată în Oltchim

Sistarea producţiei în secţia oxoalcooli a generat o serie de nemulţumiri în rândul angajaţilor din Oltchim. În plus, faptul că societatea nu a beneficiat de capitalul promis de atâtea ori, în timpul vizitelor efectuate în China de premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei Constantin Niţă, reprezintă un alt motiv de nemulţumire.

„Din păcate, speranţele noastre au fost doar un balon de săpun, secţia oxo-alcooli a fost închisă în 2012, iar acum a funcţionat doar trei săptămâni. Instalaţiile au fost repornite cu mari greutăţi, nici angajaţii nu credeau că vor mai funcţiona după atâta timp. Oamenii sunt foarte supăraţi şi sunt gata să reia protestele. În acest sens, am avut deja discuţii cu sindicatele Unirea, de la Arpechim Piteşti şi Solidaritatea, din cadrul Secţiei Transporturi. E posibil ca şi persoanele disponibilizate din combinat să ni se alăture”, a spus Emil Ghioca, vicepreşedintele sindicatului Victoria Oltchim.
Cei 2000 de angajaţi din Vâlcea aşteaptă în acest moment finalizarea negocierilor cu un alt furnizor de materie primă. Instalaţiile pornite cu greu în urmă cu trei săptămâni sunt ţinute la „cald” până când Ministerul Economiei şi administratorii combinatului vor reuşi să încheie un nou contract pentru achiziţionarea de materii prime. Printre companiile care ar putea livra propilenă combinatului vâlcean, s-ar putea număra concernul Mol din Ungaria. Ungurii vor, însă, plata pe loc a propilenei, lucru imposibil pentru Oltchim, întrucât combinatul nu are bani şi abia supravieţuieşte de azi pe mâine.

[ OLTCHIM 3300 ESTE CIFRA CORECTA ( ACTUALI SI FOSTI ANGAJATI, TOTI ), toti baaa GHIOCA, TOTI ASTEPTAM SA TE TREZESTI SI TOATE SINDICATELE, PENTRU CA INCA DORMITI, AVETI GENELE LIPITE IN PLEOAPE SI OCHII VOSTRII NU SUNT SPALATI DUPA ATATA SFORAIT IN ODIHNA SI MOARTEA INCHIDERII DEFINITIVE  CARE ESTE APROAPE GATA ! NU SE POATE LUCRA PE "HABARNISM", PE CARE FAC EXPERIENTE DUPA UREGHE SI SF-URI PROASTE SI PAGUBITOARE (OLTCHIM NU ARE BANI PENTRU CA SUNTETI INAPTI SA INTELEGETI ),  MAI MULT RAU ADUC DECAT BINE, FARA PLAN DE REORGANIZARE FINAL APROBAT DE JUDECATORUL-SINDIC, OLTCHIM SE JUDECA IN FALIMENT PE PROCEDURA DE INSOLVENTA LEGEA 85/2006  ]


Vizita lui Ponta, o amintire urâtă


Sindicaliştii au rămas marcaţi de vizita pe şest a premierului Victor Ponta, din septembrie. Acestora nu le vine să creadă nici acum că şeful unui Guvern poate să aibă o asemenea atitudine şi să fugă de oameni.

“Nu ştiu ce s-a întâmplat cu domnnul Victor Ponta, cred că a stat închis undeva, într-un birou, când a venit la Oltchim. Noi am discutat cu ministrul Niţă şi cu secretarul de stat Pop. După discuţii, după ce am ajuns acasă, am primit un telefon că a venit Ponta la Oltchim. În acea zi, noi l-am întrebat pe  domnul Niţă ce face prim-ministrul, de ce nu vine şi la Oltchim, dar ne-a spus atunci că premierul e la Bucureşti şi nu poate să vină în Vâlcea, că are prea multe probleme”, a declarat Cristian Cornescu, preşedintele Sindicatului Victoria Oltchim.
La finalul vizitei pe şest la Oltchim, prim-ministrul Victor Ponta a avut grijă să se arate extrem de preocupat de soarta combinatului şi a salariaţilor, promiţându-le vâlcenilor tot sprijinul său.

Combinatul ar putea cultiva plante


Acţionarii Oltchim se întâlnesc în această săptămână în AGA pentru a discuta planul de reorganizare a societăţii. Potrivit Bursei de Valori Bucureşti, acţionarul minoritar PCC-SE solicită statului să renegocieze creanţele pe care combinatul le are în acest moment. Minoritarii mai cer administratorului judiciar să prezinte o situaţie detaliată a pierderilor şi a stadiului de funcţionare a instalaţiilor.  
Şedinta AGA este programată pentru 9 octombrie, iar acţionarii ar trebui să decidă şi dacă se impune sau nu completarea obiectului de activitate al societăţii. Astfel, combinatul Oltchim s-ar putea ocupa în viitor şi cu activităţi de cultivare a plantelor, fabricarea ambalajelor din lemn şi executarea unor lucrări de construcţii.
Oltchim, scos la vânzare în decembrie
Combinatul din Râmnicu Vâlcea va fi scos din nou la privatizare la mijlocul lunii decembrie. Până acum, privatizarea societăţii s-a amânat de mai multe ori, întrucât niciunul dintre investitorii care au vizitat combinatul nu a depus o ofertă. Mai mult, Ministerul Economiei a dat asigurări că societatea este dorită, dar numai la pachet cu Arpechim Piteşti. Cu două luni înainte de privatizare, sindicaliştii susţin că nimeni nu mai este interesat să cumpere Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti.
 “Acum este linişte şi pace, nu a mai venit nimeni să viziteze combinatul. Poate Ministerul Economiei şi administratorii ştiu mai multe despre investitorii care mai sunt interesaţi să cumpere combinatul. Probabil se discută în continuare cu un investitor chinez, au fost două concerne din China, dar unul s-a retras. Şi-au mai exprimat dorinţa de a cumpăra Oltchim, polonezii de la Ciech, cei care deţin USG-ul. Este în continuare interesat, omul de afaceri Ştefan Vuza. Toată lumea doreşte Oltchim-ul, dar fără Arpechim pentru că acolo ar fi nevoie de mult prea mulţi bani pentru repornirea rafinăriei şi petrochimiei. Se pare că pentru unii e mai simplu să-şi facă o altă rafinărie decât să o pornească pe cea existentă”, a mai declarat sindicalistul Cristian Cornescu.
Combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă în ianaurie 2013. Pentru a reduce cheltuielile, administratorii judiciari au trimis acasă peste 930 de salariaţi din Vâlcea şi Argeş, în vara anului trecut. Alţi 2200 de oameni se tem acum că vor rămâne pe drumuri dacă societatea nu se privatizează, ori dacă va fi vândută la fier vechi.