Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26368 Va mai aduceti aminte de Oltchim, sacii de bani ai lui Diaconescu ...

2014-09-15 08:42

#26367: -  

Va mai aduceti aminte de Oltchim, sacii de bani ai lui Diaconescu, sau rusii de la Mechel? Ce se intampla cu societatile de pe Bursa aflate in insolventa

Ionut Sisu, 14.09.2014

Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste (COS) si societatea de constructii Concefa Sibiu (COFI) sunt printre cele mai importante companii de pe Bursa de Valori Bucuresti care au intrat in insolventa in ultimii trei ani si ai caror actionari au banii blocati in titlurile acestora.

Pe lista societatilor aflate in insolventa si listate in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti se mai afla compania de constructii in domeniul energetic si petrolier Energopetrol Campina (ENP).

Actiunile celor patru companii sunt suspendate de la tranzactionare in perioada insolventei, detinatori acestora avand practic banii blocati in acest interval de timp. Oltchim Ramnicu Valcea este cea mai mare companie listata aflata in insolventa si are cei mai multi actionari – circa 39.000 potrivit ultimelor raportari.

 

Oltchim: De la sacii de bani ai lui Diaconescu, la productia de instrumente stomatologice

Combinatul chimic din Valcea a fost suspendat de la tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2013, dupa una dintre cele mai mediatizate proceduri de privatizare din istoria recenta, care in final a esuat. Pana la suspendare, Oltchim devenise actiunea preferata a traderilor de pe Bursa, dupa ce in 2011 crescuse cu un uimitor 440%, iar in 2012 scazuse cu 53%.

Licitatia pentru privatizarea Oltchim a fost castigata de catre Dan Diaconescu, care isi asumase imaginea de “salvator” al combinatului, promitand chiar sa aduca “saci” de bani cash pentru plata salariilor restante ale angajatilor combinatului. In cele din urma, Diaconescu nu a putut plati suma de 203 mil. lei pe care o licitase, iar combinatul a intrat in insolventa.

Astazi, combinatul functioneaza la 22% din capacitate si se extinde in alte domenii de activitate printre care productia de instrumente medicale si de stomatologie, comertul cu ridicata a florilor sau cultivarea plantelor. Administratorii judiciari au convocat o Adunare a Actionarilor (AGA) in care se va incerca completarea obiectului de activitate al companiei cu activitati precum cele mentionate mai sus. AGA este programata sa aiba loc pe 9/10 octombrie.

Planul de reorganizare al celui mai mare combinat chimic din Romania trebuia finalizat pana la sfarsitul lunii august. In iunie, avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim declarase ca nu poate garanta faptul ca privatizarea Oltchim se va face pana la sfarsitul lui 2014. Intre timp, combinatul va primi o finantare de 15 mil. euro pentru capitalizare de la investitori chinezi, dupa semnarea unui acord cu acestia la ambasada Romaniei din Beijing. De asemenea, si furnizorul de servicii TV si internet RC&RDS va acorda Oltchim un credit de 1,5 mil. euro.

 

Oltchim si-a redus pierderile in primul semestru din acest an, de la 147,5 milioane lei, la 115,25 milioane lei. Cifra de afaceri a companiei de stat a crescut cu 30%, de la 208,7 milioane de lei in prima jumatate anului precedent, la 271 milioane de lei (60,7 milioane de euro) in primele sase luni ale anului in curs

Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste (fost Mechel) fuzioneaza cu ISCT

Tot in primavara anului trecut, Combinatul de Oteluri Speciale Targoviste a intrat in insolventa pentru a se proteja de mai multe executari silite cerute de fostii angajati. Acestia castigasera in instanta procese care le dadeau dreptul la incasari salariale de peste 15 mil. euro. Combinatul este cel mai mare angajator din Targoviste.

Inainte de intrarea in insolventa, rusii de la Mechel transferasera combinatul din Targoviste, dar si celelalte pe care le controlau in Romania (Ductil Steel Buzau, Industria Sirmei Câmpia Turzii, Laminorul Braila) in proprietatea firmei Invest Nikarom, controlata de asemenea de doua persoane cu cetatenie rusa.

Combinatul de Oteluri Speciale urmeaza sa fuzioneze prin absorbtie cu Industria Sirmei Campia Turzii (listata pe Rasdaq – simbol INSI), potrivit planului de reorganizare. Noua companie ar urma sa aiba o putere mai mare de negociere cu bancile si furnizorii. Planul de organizare al combinatului din Targoviste mai trebuie sa fie aprobat si de instanta de judecata in dosarul insolventei.

Concefa Sibiu, fara plan de organizare, desi este in insolventa din 2012

Firma de constructii Concefa Sibiu a intrat in insolventa in martie 2012, compania neavand nici astazi un plan de reorganizare. La inceputul acestui an, actionarii l-au mandatat pe administratorul special Horatiu Cercel sa intocmeasca planul de reorganizare.

Cercel a vandut 31,1% din actiunile Concefa in 2011 catre doua rude – Maria Cercel si Vasile Popoviciu. De asemenea, Horatiu Cercel a mai vandut un pachet de 31,1% din titluri catre Adina Maria Blaju. In actionariatul Concefa se mai afla fondul de pensii ING.

Concefa a terminat primul semestru din 2014 cu o pierdere neta de 36 milioane lei, de aproape trei ori mai mult decat pierderea de 13,3 mil. lei inregistrata in S1 2013.



Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro