Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24877 SALVAREA ARPECHIM APROAPE IMPOSIBILĂ

2014-08-05 18:26

#24876: - “Salvarea” Arpechim – boală lungă, moarte sigură 

 

SALVAREA ARPECHIM APROAPE IMPOSIBILĂ

 

  • August 5, 2014
  • Scris de Cristina Munteanu
Preluarea rafinăriei Arpechim de către statul român se tot amână, iar negocierile în acest sens se desfăşoară de câteva luni, dacă nu chiar de un an. Divizia petrochimică Bradu aparţine deja de Oltchim, dorindu-se crearea unui sistem integrat care să includă şi rafinăria din Piteşti pe care Petrom voia să o demoleze. Oltchim se află în insolvenţă din 30 ianuarie 2013.

Platforma petrochimică Arpechim, care altădată genera peste 12.000 de locuri de muncă, este din acest punct de vedere o nălucă. Atunci când se vorbeşte de salvarea locurilor de muncă de aici se vorbeşte, de fapt, de câteva sute de angajaţi care au mai rămas la pază, întreţinere şi monitorizare. Statul nu şi-a achitat obligaţiile (plăţi compensatorii) nici măcar faţă de angajaţii disponibilizaţi de la Divizia Petrochimică Bradu, iar despre negocierile dintre Petrom şi stat privind preluarea rafinăriei (aflată acum în conservare) nu se mai suflă o vorbă.

FMI s-a opus vehement preluării rafinăriei Arpechim de către stat. Potrivit JURNAL DE ARGES FMI nu înţelege de ce trebuie ca statul român să preia rafinăria Arpechim de la Petrom ca s-o vândă mai departe unui investitor la pachet cu Oltchim, și în acest context instituţiile financiare internaţionale dezaprobă ideea ca statul să fie „intermediarul tranzacţiei", chiar şi pentru scurt timp.

Arpechim a fost transformat în depozit de către Petrom, iar prin târg umblă vorba că instalaţiile ar urma să fie cât de curând demontate şi trimise la fier vechi.

Citește și: PRIVATIZAREA OLTCHIM, AMÂNATĂ PÂNĂ LA IARNĂ. NICIUN INVESTITOR NU ESTE INTERESAT SĂ PREIA COMBINATUL VÂLCEAN