Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #24070 CEO a decis să continue livrările de cărbune către CET Govora

2014-07-18 06:03

http://saptamana.net/articol/6293-ceo-a-decis-sa-continue-livrarile-de-carbune-catre-cet-govora

Directoratul Complexului Energetic Oltenia condiţionează negocierile cu agentul vâlcean de plata eşalonată a datoriilor până la sfârşitul anului



Întrunit vineri, 11 iulie, începând cu ora 13.00, pentru a reanaliza situaţia, în urma unei adrese transmise în ultima clipă de reprezentanţii CET Govora, directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a anunţat că a renunţat momentan la sistarea livrării de cărbune către agentul vâlcean.
“Având în vedere rezultatul primei faze de negociere cu SC CET Govora SA, Directoratul CE Oltenia a hotărât menţinerea livrărilor de cărbune către aceasta, până la finalizarea celei de a doua faze de negociere”, se precizează într-un comunicat remis de directoratul Complexului Energetic Oltenia.
Decizia este condiţionată de plata eşalonată a restanţelor şi plăţilor curente până la sfârşitul anului curent. “Am primit vineri (11 iulie – n.r.) din partea celor de la CET Govora o adresă prin care ne solicită să menţinem livrările de cărbune cu condiţia eşalonării restanţelor şi plăţilor curente până la sfârşitul anului. Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a luat vineri decizia de a nu sista livrările de cărbune către SC CET Govora, începând cu data de 14 iulie, cu condiţia eşalonării datoriilor unităţii până la sfârşitul anului”, a declarat directorul Diviziei Miniere din cadrul companiei energetice, Aurel Medinţu.

1.200 de angajaţi ai UMC Berbeşti, în pericol de a rămâne şomeri

La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea CEO anunţa că va sista livrarea de cărbune către CET Govora de luni, 14 iulie, ca urmare a neachitării în întregime a contravalorii cărbunelui livrat pe parcursul anilor 2013 şi 2014. Odată cu sistarea livrărilor, CEO anunţa şi întreruperea activităţii UMC Berbeşti, din cadrul complexului, unitate în cadrul căreia activează 1.200 de angajaţi. Motivul invocat îl consituie faptul că furnizorul vâlcean de agent termic este singurul client al acesteia. În cazul întreruperii activităţii UMC Berbeşti, angajaţii ar intra în şomaj tehnic, o mică parte dintre ei rămânând să asigure paza şi întreţinerea unităţii miniere. Alertat de anunţul public făcut de conducerea CEO, Ion Cîlea (PSD) preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, principalul acţionar al CET Govora, a ieşit cu declaraţii publice liniştitoare. “Contrar informaţiilor apărute în unele mijloace de presă, Exploatarea Minieră Berbeşti – Alunu nu şi-a încetat activitatea şi nici livrarea de lignit către CET Govora. Ba dimpotrivă, în urma intervenţiilor insistente ale preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, dr. ing. Ion Cîlea, de la primul ministru Victor Ponta, viceprim-ministrul Liviu Dragnea sau ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi până la directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, s-au găsit soluţii privind reeşalonarea datoriilor pe care le are CET Govora pentru cărbunele livrat”, se arăta într-un comunicat de presă emis la începutul săptămânii trecute de CJ Vâlcea.

Complexul Energetic Vâlcea, soluţia salvatoare în opinia CJ

Datoriile CET Govora către CEO se ridică la 177 de milioane de lei (aproximativ 39,2 milioane de euro). Circa 120 de milioane de lei provin de dinainte de constituirea Complexului Energetic Oltenia, penalităţile de întârziere reprezentând aproape 40 de milioane de lei. Restul de 57 de milioane de lei sunt datorii curente, înregistrare de furnizorul vâlcean de agent termic numai în ultimii doi ani.
“Prin constituirea într-o perspectivă cât mai apropiată a Complexului Energetic Vâlcea, scop în care nu voi înceta să abordez instituţiile centrale ale statului, vom crea cu adevărat premizele creşterii eficienţei economice a Platformei Industriale Râmnicu Vâlcea şi sporirea siguranţei alimentării cu energie termică a consumatorilor de tip urban”, a declarat şi preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.