Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #23304 Oltchim - locul I in topul companiilor cu cele mai mari pierderi

2014-07-02 04:20

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/44431/

Zece mari companii au inregistrat anul trecut pierderi de 680 milioane de euro, iar unele dintre ele ruleaza afaceri de miliarde. Pe primul loc se afla societatea Oltchim, urmata de Lukoil, Rompetrol, Daewoo si UPC. Combinatul chimic vâlcean are cea mai mare pierdere inregistrata anul trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Desi s-a anuntat ca, daca se disponibilizeaza o treime din angajati (fapt consumat), se schimba conducerea ineficienta, iar administratorii judiciari tin frâiele din scurt, scad cheltuielile si implicit pierderile, acest lucru nu s-a intâmplat, ba mai mult pierderile au crescut de la 128 de milioane de euro, in 2012, la 215 milioane de euro, in 2013. Astfel, compania aflata in insolventa de aproape un an si jumatate a avut anul trecut o pierdere de 215 milioane de euro, aproapea dublul cifrei de afaceri care a fost de 113 milioane de euro. Pe locul doi se afla Petrotel-Lukoil, cu o pierdere de 211 milioane euro si o cifra de afaceri de 1,25 miliarde euro, urmata de UPC România cu 58,4 milioane euro (103 milioane euro cifra de afaceri), Rompetrol Rafinare cu 50,7 milioane euro (cifra de afaceri de 2,66 miliarde euro) si Alum SA, singura fabrica de alumina din România, care a avut in 2013 o pierdere de 31,2 mil. de euro (118 mililoane euro cifra de afaceri). Tot o companie de stat a fost si in 2012 pe primul loc in ceea ce priveste pierderile inregistrate. Este vorba de CFR Calatori SA, care a avut o pierdere de 223 milioane de euro, urmata fiind de Oltchim, cu 128 milioane euro.

 

Noi certuri pe tema "Oltchim"

http://www.monitoruldevalcea.ro/administratie/44432/

http://www.monitoruldevalcea.ro/files/img/large_01-7-14--19-11-46oltchim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• sedinta extraordinara a Comisiei de Dialog Social nu a adus decât noi acuze intre sindicalisti si reprezentantii administratorului judiciar Piperea

 

 

Ieri, la sediul Prefecturii Vâlcea s-a desfasurat sedinta extraordinara a Comisiei de Dialog Social, al carei punct fierbinte de pe ordinea de zi a fost "problema Oltchim". Au fost prezenti mai multi factori de decizie printre care Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim (SLO), administratorul special al combinatului, Bogdan Stanescu, conducerea Oltchimului fiind reprezentata de directorul financiar, Alin Smeu. A fost asteptat si administratorul judiciar Gheorghe Piperea, dar acesta si-a trimis numai reprezentanti la aceasta intâlnire.

 

 

"Vor ca Oltchim sa ajunga la fier vechi"

 

 

Asa cum era de asteptat, sedinta a fost un prilej bun de gâlceava si nu a adus solutii pentru combinatul chimic. Mihai Diculoiu i-a acuzat pe administratorii judiciari ca vor sa falimenteze Oltchimul: "Suntem unde suntem, in colaps, pentru ca nu a existat o strategie de functionare si privatizare a SC Oltchim SA, in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim Pitesti. Functionarea instalatiilor tehnologice la maxim 15% din capacitatea de productie a fost in conditii nerentabile. In anul 2013 a fost o pierdere de 947.687.000 lei. In plus, nu s-a respectat legislatia si Contractul Colectiv de Munca la nivelul societatii. Astfel, personalul disponibilizat in data de 14 iunie 2013 (969 persoane) nu a primit pâna in prezent platile compensatorii conform contractului colectiv, iar salariatii au trei luni restante salariale (aprilie, mai si iunie 2014), la care se adauga drepturile salariale anterioare datei de 30 ianuarie 2013, inregistrate la masa credala. Nu s-a majorat capitalul social prin conversia creantelor, conform art. 95 din Legea 85/2006 privind procedura de insolventa, masura care capitalizeaza SC Oltchim. Administratorii judiciari nu au apelat la o comisie de specialisti si astfel nu si-au indeplinit atributiile de redresare a combinatului, prevazute la art. 20 din Legea 85/2006. Administratorii judiciari nu au colaborat cu autoritatile judetului pentru masurile economice si sociale la nivelul SC Oltchim, promovând unilateral masuri antieconomice si antisociale. Nu s-a accesat capitalul de lucru de minim 45 milioane de euro pentru punerea in functiune a capacitatilor de productie. Tensiunea sociala in SC Oltchim este aproape de a redeveni exploziva deoarece nu exista siguranta locului de munca, sunt restante salariale si nu s-au acordat platile compensatorii personalului disponibilizat. Administratorul judiciar este in cârdasie cu judecatorul sindic. Firma lui Piperea transmite catre guvern date eronate, iar Oltchim se afla pe marginea prapastiei si, daca se va merge in acest ritm, va cadea in faliment. Interesul lor este vânzarea combinatului la fier vechi. Pentru evaluare s-au prezentat doua firme. Una s-a oferit sa realizeze evaluarea cu 50.000 euro, iar cealalta cu 200.000 euro. Administratorul judiciar a ales-o pe cea care a avut oferta mai mare. In plus, onorariul administratorului este foarte mare: 50.000 euro lunar”.
In replica, reprezentantii lui Gheorghe Piperea au spus despre Mihai Diculoiu ca vorbeste numai prostii si spune minciuni. "Evaluatorul a fost ales si stabilit de adunarea creditorilor, si nu de Piperea! Si nu mai mintiti ca domnul Piperea  are un onorariu de 50.000 de euro, munceste pro bono!”, au spus acestia.