Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!
Musafir |
/ #23102 JOCURI DE PUTERE SI JAF, DISTRUGERE SI HAOS. PREZICERI SI FAPTE.2014-06-30 05:29Tribunalul Vâlcea a iniţiat oficial procedura de insolvenţă la Oltchim Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, intrarea SC Oltchim SA în insolvenţă în vederea restructurării nu ar elimina însă necesitatea acordării unui ajutor de stat pentru repornirea combinatului la o capacitate de producţie de minim 65%: ”Chiar dacă SC Oltchim SA va intra în insolvenţă în vederea reorganizării, tot trebuie să facem o infuzie de capital, lucru cu care toată lumea este de acord. Acest aport de capital este considerat ajutor de stat şi trebuie notificat la Comisia Europeană. Am discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cu cei ai Comisiei Europene şi i-am informat că vom depune documentaţia necesară pentru aprobarea acestui ajutor de stat de care combinatul are nevoie pentru repornirea producţiei la un nivel la care să fie asigurată profitabilitatea”, a spus ministrul.
Remus Borza: Oltchim nu va fi privatizabilă, nici insolvența nu mai poate face minunimarţi, 13 Nov 2012, 11:05 • Economie
Societatea Oltchim nu este privatizabilă, nici soluția insolvenței nu poate să rezolve situația societății, a declarat, marți, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, la o conferință privind rolul băncilor în restructurarea companiilor. 'Oltchim nici înainte și nici acum nu va fi privatizabil. Nici insolvența nu mai poate să facă minuni', a afirmat Remus Borza. Reprezentantul Euro Insol a adăugat că pentru societățile din România, modalitatea rapidă și eficace de reorganizare este insolvența. 'Insolvența, în România, este singura modalitate eficace, rapidă și cu rezultate spectaculoase prin care o companie de stat poate fi restructurată, reașezată pe fundamente economice serioase. Poți ajunge la un rezultat spectaculos care să ducă la reinserția în circuitul economic', a adăugat Remus Borza. Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că există "un interes foarte clar și foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim". La rândul său, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a declarat marți pentru AGERPRES că are informații cu privire la intențiile rușilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim și implicit a se implica în managementul de la Oltchim.Muncitorii de la combinatul vâlcean au ieșit marți din nou în curtea interioară a întreprinderii protestând pentru lipsa de perspective a locurilor de muncă și a salariilor restante, scandând lozinci anti-guvernamentale și acuzând autoritățile județului pentru promisiuni neonorate. Combinatul Oltchim a fost închis la sfârșitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro. Între timp a trecut și printr-o privatizare nereușită și a fost repornită o secție la începutului lunii octombrie. În acest timp a fost schimbată conducerea combinatului în frunte cu managerul general Constantin Roibu iar în locul său a fost numit ing Mihai Bălan fost director al CET Govora. În luna septembrie combinatul a trecut printr-un proces eșuat de privatizare. Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pierderi de 308,5 milioane lei pe primele nouă luni, în creștere cu peste 128,73 milioane lei (71%), față de aceeași perioadă a anului anterior. AGERPRES
Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Oltchim va ajunge în insolvenţă chiar dacă se privatizează de Rl online , 14 septembrie 2012
Remus Borză, partener în firmă Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, consideră că Oltchim va intră în insolvenţă chiar dacă se va privatiza, scrie hotnews.ro Citeşte şi: "Din punctul meu de vedere, Oltchim, privatizata sau nu, tot va ajunge în insolvenţă,chiar dacă săptămâna viitoare va fi privatizată, acel investitor strategic tot va opta pentru această procedura", a declarat Borză cu ocazia primei adunări a creditorilor de la Hidroelectrica. UPDATE. Remus Borza: Oltchim nu va fi privatizabilă, nici insolvenţa nu mai poate face minuniC.T. | 2012-11-13 11:16
UPDATE ora 14.50: Premierul Victor Ponta le-a solicitat marţi angajaţilor combinatului Oltchim să înceteze protestele, avertizându-i că, printr-o atitudine violentă, investitorii strategici vor fi speriaţi.
“Mesajul meu pentru angajaţii de la Oltchim este următorul: restructurăm compania, o curăţăm de căpuşe, asigurăm repornirea Oltchimului şi continuăm şi discuţiile chiar în zilele următoare cu investitorii strategici. Cu cât vor ieşi mai mult cu acţiuni violente până la urmă - ştiu că ieri (luni) îi sechestraseră pe nişte reprezentanţi ai autorităţilor publice -, cu atât o să-i speriem mai mult pe cei care vor să investească, nu doar investitori strategici, ci şi băncile. Noi am discutat cu băncile să facă eventual noi infuzii de lichidităţi. Dar, în momentul în care ei văd oameni care sunt violenţi, îi speriem. Mesajul meu şi rugămintea mea către cei de la Oltchim a fost: ne-am ţinut de cuvânt, am dat salariile până în luna septembrie, ne-am ţinut de cuvânt să repornim treptat combinatul, dar dacă ei îi gonesc pe toţi cei care vin cu banii, nu o să facem altceva decât să ajungem la ce-i mai rău”, a spus Victor Ponta, la Bruxelles.
El a afirmat că Executivul a avut posibilitatea de a reporni treptat secţiile din cadrul Oltchim, ceea ce presupune o restructurare, iar cei 3.000 de angajaţi vor avea de lucru pe măsură ce se reia activitatea de producţie şi apar încasări.
Ponta a evocat totodată situaţii în care combinatul înregistrează încasări, dar banii sunt luaţi imediat de către creditori.
“Am avut o situaţie săptămâna trecută, când la Oltchim au fost încasări pentru salarii şi unul din creditori, o bancă, imediat a luat acei bani. E foarte greu să-i oprim, sigur. Putem să-i rugăm, putem să facem demersuri legale, dar e greu să-i oprim, atât timp cât datoriile vin din trecut”, a explicat primul-ministru.
El i-a acuzat pe fostul director al Oltchim Constantin Roibu şi pe democrat-liberalii Adriean Videanu şi Cristian Boureanu că-i “aţâţă” pe oameni. “Îi pun să iasă acolo, în faţa combinatului”, a menţionat Ponta, care a avertizat că în felul acesta “n-o să facem altceva decât o să-i speriem pe cei cu bani”.
UPDATE ora 13.21: Combinatul Oltchim nu poate singur să se redreseze, prin insolvenţă, ceea ce înseamnă că societatea are neapărat nevoie de sprijin financiar foarte consistent, chiar şi în cazul unei proceduri de insolvenţă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Remus Vulpescu, consilier al Ministrului Economiei.
“Se are în vedere un program de redresare care necesită circa 45 milioane de euro din care băncile au declarat deja că pot veni cu 25 milioane euro în programul de reorganizare conceput de o firmă importantă redutabilă din domeniul agreat de ele, dar contribuţia statului ar fi, prin urmare, mai puţin de jumătate din toată suma, circa 20 milioane euro. Aceştia pot fi acordaţi doar cu acordul Comisiei Europene. Se lucrează la documentaţia necesară. Una dintre problemele mari este că există un principiu în acordarea ajutorului de stat. Prima oară trebuie să fie şi ultima oară. Noi acum avem ca principală sarcină să demonstrăm că Oltchim nu a mai primit în trecut niciodată ajutor de stat”, a spus Vulpescu.
Potrivit acestuia, există întotdeauna riscul unui refuz, dar ultima oară când Oltchim a solicitat acordul Comisiei Europene pentru primirea ajutorului de stat procedura a durat cam 2 ani.
“Noi nu avem acum 2 ani la dispoziţie. Noi încercăm să întocmim toată documentaţia şi să facem ca toată această procedură să dureze mult mai puţin, doar câteva luni, şi nu doi ani ca atunci când a fost vorba de conversia creanţei AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului n.r) în acţiuni”, a mai spus consilierul ministrului Economiei.
Rodin Traicu, secretar de stat în MECMA declara, la finele săptămânii trecute, că notificarea privind ajutorul de stat pentru Oltchim nu a fost încă trimisă Comisiei Europene, aceasta fiind în lucru. “Nu s-a trimis încă notificarea la Comisia Europeană. Aceasta este în lucru, urmând a fi elaborate următoarele documente: proiectul de act normativ prin care se acordă ajutor de salvare în cuantum de 20 milioane euro, studiul de impact economic şi social în cazul opririi activităţii Oltchim, care a fost deja realizat, foaia de parcurs privind strategia avută în vedere pentru Oltchim şi un material care să demonstreze că Electrica se comportă ca un investitor privat prudent prin neexecutarea creanţelor deţinute asupra Oltchim. Un material similar trebuie emis de către AVAS referitor la creanţele asupra Oltchim”, a explicat Rodin Traicu.
Acesta a precizat că, din momentul în care notificarea va fi făcută, conform discuţiilor avute cu reprezentanta Comisiei Europene, şi discuţiilor cu Fondul Monetar, Banca Mondială şi Comisia Europeană, timpul maxim pentru repornirea combinatului este de două luni, dar el poate fi scurtat substanţial prin interesul manifestat de către Comisie prin misiunea permanentă a României pe lângă CE. Atunci va fi reluată activitatea la maximum 65% din capacitate.
Rodin Traicu a subliniat că este în proces de repornire activitatea la Oltchim: a fost pusă în funcţiune electroliza cu membrană, a fost pornită fabrica de var, săptămâna aceasta urmând să fie pornite instalaţiile de polioli şi oxo-alcool.
UPDATE ora 11.12: Copreşedintele ARD Vasile Blaga, preşedintele PDL, i-a cerut marţi premierului să-l demită pe ministrul Economiei pentru situaţia creată la Oltchim şi să se deplaseze personal la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu muncitorii de la combinat.
“Guvernul Ponta, vă aduceţi aminte, a închis combinatul înainte de privatizare, astfel scăzându-i valoarea. Spuneau, după tot scandalul privatizării eşuate, că vor redeschide 25-30% din combinat. Astăzi combinatul lucrează la maxim 15% din capacitate. Combinatul este aproape închis, 3.500 de oameni nu îşi primesc salariile. De două zile îi vedeţi în stradă cerându-şi drepturile salariale. Soluţia lui Ponta: fuga de Oltchim şi tăcerea. 17 miniştri din guvern, în frunte cu Ponta, sunt în campanie electorală, nu îi interesează soarta Oltchimului. Îi cerem încă o dată domnului prim-ministru Ponta să se deplaseze din studiourile de televiziune la combinatul Oltchim. Îl aşteaptă salariaţii, aţi văzut şi astăzi. Şi îi cerem, înainte de orice, să-l demită pe aşa-zisul ministrul al Economiei, Daniel Chiţoiu, pentru că acesta nu este de fapt, şi-a declinat toate responsabilităţile”, a declarat Vasile Blaga într-o conferinţă de presă.
Copreşedintele ARD a adăugat că “este clar pentru toată lumea că după 9 decembrie o guvernare USL ar avea un singur efect - oltchimizarea României”.
“Pentru că ceea ce a făcut Ponta la Oltchim se pregăteşte să facă la Hidroelectrica, la CFR Marfă la Tarom. Şi alte zeci de mii de salariaţi şi-ar pierde locurile de muncă şi ar fi în stradă”, a afirmat Vasile Blaga.
UPDATE ora 11.55: Societatea Oltchim nu mai poate fi restructurată, din moment ce o investiţie la cheie ar constitui o afacere profitabilă, a declarat, marţi, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, la o conferinţă privind rolul băncilor în restructurarea companiilor.
“Oltchim nu mai poate fi restructurat. Cât timp poţi face o investiţie la cheie, cu 250 milioane euro, cu capacităţi noi şi cu 1.000 de salariaţi, trebuie sa fii tâmpit să dai banii pe o societate cu licenţe expirate, cu tehnologii învechite şi cu 3.000 de angajaţi”, a afirmat Remus Borza.
Pe de altă parte, Remus Vulpescu, consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, a arătat că autorităţile au un plan de restructurare pentru Oltchim şi că în prezent discută cu băncile pentru continuarea finanţărilor din partea acestora, paleta de obţiuni fiind, însă, limitată.
“Există un plan de redresare a Oltchim şi de repornire tehnică. Ne confruntăm cu lipsa de lichidităţi acută, cu o paletă limitată de opţiuni, s-a obţinut finanţare câtă se putea din circuitul economic. Nu putea să lipsească finanţarea bancară şi suntem în discuţii să vedem în ce măsură pot continua sa o facă şi cum doresc să fie asigurate”, a afirmat Remus Vulpescu.
Societatea Oltchim nu este privatizabilă, nici soluţia insolvenţei nu poate să rezolve situaţia societăţii, a declarat, marţi, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, la o conferinţă privind rolul băncilor în restructurarea companiilor.
“Oltchim nici înainte şi nici acum nu va fi privatizabil. Nici insolvenţa nu mai poate să facă minuni”, a afirmat Remus Borza.
Reprezentantul Euro Insol a adăugat că pentru societăţile din România, modalitatea rapidă şi eficace de reorganizare este insolvenţa.
“Insolvenţa, în România, este singura modalitate eficace, rapidă şi cu rezultate spectaculoase prin care o companie de stat poate fi restructurată, reaşezată pe fundamente economice serioase. Poţi ajunge la un rezultat spectaculos care să ducă la reinserţia în circuitul economic”, a adăugat Remus Borza.
Premierul Victor Ponta a afirmat, luni, că există “un interes foarte clar şi foarte concret din partea investitorilor pentru Oltchim”.
La rândul său, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu a declarat marţi pentru Agerpres că are informaţii cu privire la intenţiile ruşilor de la TISE pentru a prelua rafinăria Arpechim şi implicit a se implica în managementul de la Oltchim.
Muncitorii de la combinatul vâlcean au ieşit marţi din nou în curtea interioară a întreprinderii protestând pentru lipsa de perspective a locurilor de muncă şi a salariilor restante, scandând lozinci anti-guvernamentale şi acuzând autorităţile judeţului pentru promisiuni neonorate.
Combinatul Oltchim a fost închis la sfârşitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 de milioane de euro. Între timp a trecut şi printr-o privatizare nereuşită şi a fost repornită o secţie la începutului lunii octombrie.
În acest timp a fost schimbată conducerea combinatului în frunte cu managerul general Constantin Roibu iar în locul său a fost numit ing Mihai Bălan fost director al CET Govora.
În luna septembrie combinatul a trecut printr-un proces eşuat de privatizare.
Oltchim Râmnicu Vâlcea a raportat pierderi de 308,5 milioane lei pe primele nouă luni, în creştere cu peste 128,73 milioane lei (71%), faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. |
|
SUNT FEMEIE ȘI AM DEMNITATE, SUSȚIN DIANA GUDIMA!
Doriți să schimbați ceva?
Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceți. Autorul acestei petiții a luat atitudine și a acționat. Veți face la fel? Porniți o mișcare socială creând o petiție.
Creeați propria dumneavoastră petițieAlte petiții care v-ar putea interesa
Suplimentare locuri rezidențiat Farmacie și Medicină Dentară 2024
2374 Creat: 2024-11-18
PEDAGOGII SOLIDARI
736 Creat: 2024-11-23
Lăsați-ne să învățăm! Homeschooling în România
7931 Creat: 2024-10-08
RECUNOAȘTEREA SCAUNULUI ÎMPIEDICAT AL LUI BENEDICT AL XVI-LEA ȘI CONVOCAREA CONCLAVULUI
17439 Creat: 2023-10-23
Scădere prag minim de promovare a examenului de rezidențiat de la 60% la 59%
164 Creat: 2024-11-21
Majorarea indemnizațiilor de handicap – o necesitate imediată!
2698 Creat: 2024-01-29
Fara camioane in Iasi, intre orele 6:30-8:30 si 16:00-18:00
132 Creat: 2024-11-19
Refacerea referendumului pentru redefinirea familiei
169 Creat: 2024-11-15
STOP! Reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul: cartier Tudor Vladimirescu – cartier 22 Decembrie 1989
95 Creat: 2024-11-19
Organizarea sesiunii speciale a examenului de rezidentiat in mai 2025
71 Creat: 2024-11-22
Petiție privind atragerea la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova a persoanei cu pseudonimul de pe Tiktok ”Ahuevshîi”- în rusă, la moment- ”PERSONALITATEA”
54 Creat: 2024-11-23
Opriți concedierea asistenților maternali!
317 Creat: 2024-11-13
no to the death penalty
382 Creat: 2024-11-08
Suplimentare locuri Medicina de Familie - Rezidentiat Medicină 2024
48 Creat: 2024-11-21
Petitie pentru Nou-Născuții Vulnerabili: Prelungirea Indemnizației până la 3 Ani
634 Creat: 2024-08-22
Adevăr și respect pentru Biserica Greco-Catolică din România
338 Creat: 2024-11-07
Dreptate pentru Diana Iovanovici Șoșoacă
8762 Creat: 2024-10-07
Fluidizarea traficului în zona Baciu-Cluj-Napoca prin introducerea de autobuze școlare
457 Creat: 2024-10-18
CEREM MEDIC CHIRURG PEDIATRU PERMANENT LA UPU TÂRGU JIU! NU VREM SĂ NE MAI MOARĂ COPIII!
118 Creat: 2024-11-12
Stop Abuzurilor, Hărțuirilor, Somațiilor și Intimidărilor exercitate sistematic de Popa Constanța, președinta (OBBCSSR) la adresa membrilor organizației profesionale
469 Creat: 2024-11-09