Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22656 Combinatul Oltchim se cumpără singur?!

2014-06-22 19:41

http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/combinatul-oltchim-se-cumpara-singur-125231

http://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/572/combinatul-oltchim-se-cumpa...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gheorghe Piperea și Niculaie Bălan, administratorii judiciari ai Oltchim, vor să vândă pe bursă combinatul chimic printr-o altă firmă care, de fapt, nu există • Aceștia anunță că vând „acțiunile deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV", însă această ultimă companie nu a fost înființată • Metoda folosită de cei doi administratori presupune vânzarea „la cent" a combinatului chimic vâlcean, dar specialiștii economici au avertizat, pentru ZIUAnews, că este o manipulare a bursei și că ei vând practic „pielea ursului din pădure" • ZIUAnews vă prezintă, în exclusivitate, informația din caietul de sarcini achiziționat de cinci potențiali cumpărători, din cauza căreia nu a fost depusă nicio ofertă pentru Oltchim

În ianuarie 2013, consorțiul format din Rominsolv SPRL - companie reprezentată de Gheorghe Piperea - și BDO Business Restructuring RPRL - reprezentată prin partener coordonator Niculaie Bălan - a fost numit administrator judiciar provizoriu al Oltchim. Au existat multiple tentative de privatizare a combinatului, însă toate s-au finalizat cu amânări, motivul invocat de administratorii judiciari fiind acela că mai mulți potențiali cumpărători au cerut o decalare a licitației.

Surse din rândul celor care au cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea combinatului au explicat, pentru ZIUAnews, care a fost motivul pentru care nu au depus nicio ofertă de preț: „În caietul de sarcini se precizează că se vinde de fapt o promisiune, aceea de a crea Oltchim SPV în termen de 7-9 luni de când noi depunem garanția. Garanția este în cuantumul a zece milioane de euro, care se depune într-un cont al Oltchim SA, iar noi nu putem avea siguranța că banii nu vor fi luați de unul dintre creditorii combinatului, pentru a-și acoperi datoria. În plus, cum să cumpărăm o promisiune? Și cine ne garantează nouă că administratorii judiciari vor înființa Oltchim SPV în termenul stabilit, când știm foarte bine că pentru a crea un nou combinat sunt necesare mai multe avize, care costă zeci de milioane de euro. De unde iau ei banii pentru avize și ce se întâmplă dacă nu le primesc?".

Oltchim se vinde pe bursă printr-o firmă inexistentă

Administratorii judiciari ai combinatului chimic vâlcean au informat Bursa de Valori București, printr-un comunicat oficial din martie 2014, cu privire la „depunerea de oferte angajante de cumpărare a acțiunilor deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV". Numai că, această ultimă societate, prin care reprezentanții Oltchim doresc să vândă părțile viabile ale combinatului, evaluate la circa 305 milioane de euro, nu există, în ciuda faptului că Adunarea Creditorilor din cadrul Oltchim a aprobat înființarea ei încă din decembrie 2012. Mai mult, în anumite documente administratorii judiciari chiar îi atribuie noii societăți încadrare juridică, anume Societate cu Răspundere Limitată.

Începând cu 2013, opinia publică a fost informată că această nouă societate există, fiind înființată de Ministerul Economiei. Surse din cadrul Oltchim au confirmat, pentru ZIUAnews, că Oltchim SPV nu există încă și că va fi înființat după ce se va găsi un cumpărător.

Specialiștii economici au declarat, pentru ZIUAnews, că practica folosită de administratorii judiciari poate fi asemănată unei manipulări a acțiunilor de pe bursă, pe principiul vinderii pielii ursului din pădure. Totodată, aceștia ne-au spus că în condițiile în care Oltchim SPV nu există, toate încercările de privatizare vor eșua, iar finalul va fi unul sumbru, atât pentru cei 2.000 de angajați, cât și pentru industria din România: combinatul chimic vâlcean va fi lichidat, nimeni nu îl va cumpăra și va fi vândut la fier vechi.

Piperea recunoaște că nu există Oltchim SPV

Administratorul judiciar Gheorghe Piperea a recunoscut, în luna mai, că Oltchim SPV nu există, el motivând că se așteaptă avizul Consiliului Concurenței, instituție care dorește să se asigure că formarea noii societăți nu reprezintă ajutor de stat. „Termenul limită pentru depunerea ofertelor este, în prezent, 16 mai. Săptămâna viitoare, adunarea creditorilor va analiza propunerea AAAS (n.red. - Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) pentru amânarea licitaţiei. AAAS susţine că este nevoie să aşteptăm avizul Consiliului Concurenţei pentru formarea acelui Oltchim 2, o societate de tip SPV care va prelua activele viabile din combinat şi va fi deţinută integral de Oltchim SA. Consiliul Concurenţei trebuie să constate că formarea acestui SPV nu este ajutor de stat", a declarat Gheorghe Piperea, pentru ziarul Bursa.
ZIUAnews a încercat în repetate rânduri să-l contacteze pe Gheorghe Piperea pentru a-l întreba de ce folosește sintagma „acțiunile deținute de Oltchim SA la Oltchim SPV", în condițiile în care această ultimă societate nu există. Totodată, am dorit să aflăm opinia administratorului judiciar cu privire la acuzațiile celor care au cumpărat caietul de sarcini, precum și care este motivul pentru care Oltchim SPV nu a fost înființată și în caietul de sarcini se vinde, practic, un angajament, o promisiune. Până la închiderea ediției nu am reușit să obținem punctul de vedere al lui Gheorghe Piperea.

 

http://www.ziuanews.ro/static/images/bursa_interior.jpg...

http://www.ziuanews.ro/static/images/oltchim_spv_srl_interior.jpg...

http://www.ziuanews.ro/static/images/recom_oltchim_interior.jpg...