Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22195 Cea mai mare pierdere de anul trecut, de 220 mil. euro, este a Oltchim.

2014-06-16 17:38

#22194: - CE INSEAMNA OLTCHIMUL IN INSOLVENTA ... OLTCHIMUL LUI PIPEREA?
Cea mai mare pierdere de anul trecut, de 220 mil. euro, este a Oltchim.

http://www.zf.ro/analiza/topul-celor-mai-mari-pierderi-ale-firmelor-ingrosat-de-banci-si-companii-de-asigurari-12762536

Topul celor mai mari pierderi ale firmelor, îngroşat de bănci şi companii de asigurări.
astăzi, 14:51 Autor: Cristi Moga

Cea mai mare pierdere de anul trecut, de 220 mil. euro, este a Oltchim.
În Top 10 pierderi sunt cinci instituţii financiare.


Băncile şi companiile de asigurări, care ar trebui să aducă valoare adău­gată şi să susţină creşterea economică, îngroa­şă topul societăţilor din România cu cele mai mari pierderi, condus în 2013 de Oltchim SA, companie de stat care se zbate de la începutul anului trecut în insolvenţă, reiese dintr-un top alcătuit de ZF pe baza datelor de la Registrul Co­merţului.

Băncile încă se confruntă cu problema creditelor neperformante, care le înghit marginile de profit, în timp ce piaţa asigurărilor este zdruncinată de numeroase scandaluri, companii care controlează o treime din piaţă având probleme cu Parchetul sau Auto­rita­tea de Supraveghere Financiară.

Pe podiumul pierderilor se află, alături de Oltchim, alte două companii din industrie, şi anume Petrotel - Luk­oil, firma prin care grupul rus LukOil controlează rafinăria de la Ploieşti, respectiv ArcelorMittal Galaţi, fostul Sidex, deţinut de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Cele trei companii sunt urmate de două bănci - BRD SocGen şi Volks­bank -, iar alte instituţii bancare prezente în topul pierderilor sunt BCR (locul 10 cu o pierdere de 50,8 mil. euro), Intesa (locul 14), Bancpost (locul 18) sau Nextebank (locul 38). De cealaltă parte, companiile de asigurări cu cele mai mari pierderi raportate sunt Asirom şi Omniasig, ale grupului austriac VIG, cu o pierdere cumulată de 100 de milioane de euro.

Dintre firmele de stat, alături de Oltchim, în top şi-au mai fă­cut loc CE Hune­doara (locul 17) sau Tarom SA (locul 22), în timp ce CFR Călători şi CFR Marfă, două dintre găurile negre din gestiunea statului, nu şi-au publicat deocamdată bilanţurile pentru 2013.