http://www.indiscret.ro/articol-efime-redusa-cu-scandal-la-combinatul-oltchim
Din 21 de directori, rãmân șase
http://www.indiscret.ro/rks_images/articles/th_art_3051.jpg...
Organigrama stufoasă a celor 21 de directori ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a fost redusă la şase directori. Cu toate acestea, aproape 100 de angajaţi ai companiei au protestat, marţi, faţă de noile măsuri, nemulţumirea lor vizându-l mai ales pe Bogdan Nicolae Codruţ Stănescu, administratorul special, căruia, până la privatizare, i s-au dat şi prerogative de director general.
de Marielena Popa
Printr-o decizie a administratorilor judiciari ai Oltchim, luată şi la presiunile Ministerului Economiei, începând din 8 aprilie a.c., conducerea companiei ar trebui să fi asigurată de şase directori, în loc de 21. Astfel, administratorul special, Bogdan Stănescu, a primit prerogativele funcţiei de director general, în locul lui Marius Pârvu. Victor Avram, despre care s-a vehiculat informaţia că ar putea fi numit director general, a fost împuternicit pentru funcţia de director general adjunct, rămânând şi director de mentenanţă. Conform aceleiaşi decizii, Mihail Tălpăşanu ocupă funcţia de director de producţie, Alin Smeu, pe cea de director economic, Armand Spiru Ciobescu rămâne director comercial şi Dana Munteanu, director resurse umane.
Liderul Sindicatului Victoria: ”Mihai Stănescu a acaparat puterea în Oltchim”
Prezenţi, marţi dimineaţa, la Combinatul Oltchim, pentru a pune în aplicare decizia de restructurare a directorimii, Maricel Popa, secretar de stat în Ministerul Economiei, Niculaie Bălan, administrator judiciar, şi Bogdan Stănescu, administrator special, au fost întâmpinaţi de protestele a circa 100 de salariaţi, majoritatea de la Sindicatul Victoria, condus de Corneliu Cernev. Acesta a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, că oamenii sunt nemulţumiţi, mai cu seamă de faptul că lui Bogdan Stănescu i s-au dat şi prerogative de director general: „Protestăm pentru că nu suntem de acord cu ce vor să facă. Directorul Pârvu nu şi-a dat demisia, iar ei au mers pe o variantă care nu ne convine. Uşor, dar sigur, Bogdan Stănescu a acaparat puterea în Oltchim. Vine la două-trei săptămâni, habar nu are ce se întâmplă pe aici! Stă la Bucureşti şi de acolo cere teancuri de documente. Toţi muncesc să le scaneze şi să i le trimită lui. Noi avem nevoie de un director perezent şi implicat, nu de unul ca Stănescu”, susţine preşedintele SindicatuluiVictoria. Acesta susţine că Stănescu şi-a pus, într-o funcţie importantă, o protejată cu apucături despotice: „Bogdan Stănescu şi-a adus aici pupăza şi a pus-o directoare la resurse umane. Asta taie şi spânzură, terorizând întreg combinatul”. Potrivit lui Cernev, protestatarii au solicitat amânarea pentru 24 de ore a noii decizii: ”Am cerut ca în 24 de ore să nu se ia nicio măsură. Mâine vom merge la ministrul economiei pentru a discuta această chestiune”.
Combinatul, prea-plin de şefime
12 directori de divizie, şase directori de direcţie, un director general adjunct tehnic producţie, un director general adjunct operaţiuni şi directorul general. Aceasta a fost, în condiţii de insolvenţă, organigrama stufoasă a conducerii combinatului muribund, care în cele mai bune vremuri nu avea mai mult de 14 directori. Toţi cei 21 au beneficiat de salarii care, în majoritatea cazurilor, depăşeau 100.000 de lei vechi lunar, maşină la scară, secretară, cheltuieli de protocol şi alte avantaje ale funcţiei. Şi mulţi au ocupat aceste funcţii, pe criteriile competenţei... politice, deşi administratorii judiciari, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, au clamat în permanenţă un management efficient, cu reducerea drastică a cheltuielilor păguboase. Cu ocazia vizitei din 1 aprilie, la combinat, ministrul economiei, Constantin Niţă, declara că se va pune capăt acestei situaţii: „Săptămâna viitoare vom finaliza organigrama, pe care o vom pune în aplicare” , a răspuns Niţă, întrebat dacă şi când vor fi restructuraţi cei 21 de directori.
Păreri diferite ale sindicatelor
Nu toţi sindicaliştii sunt însă de acord cu protestul SindicatuluiVictoria. Ionel Vâlcea, vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, susţine că decizia administratorului judiciar şi a Ministerului Economiei trebuie respectată. ”Noi nu ne-am alăturat acestui protest, iar eu consider că această decizie de restructurare a directorilor este salutară. Înţeleg că acolo au protestat vreo 30-40 de oameni de la SindicatulVictoria, care nu este reprezentativ, şi nişte susţinători ai directorului Pârvu. Noul ministru al economiei trebuie lăsat să lucreze şi eu am încredere în el. Din discuţiile pe care le-am avut recent la Ministerul Economiei, am văzut că se caută într-adevăr soluţii pentru Oltchim. Una dintre ele este să se găsească rapid 15 milioane de euro pentru finanţarea companiei”.
A treia tentativă de privatizare, la începutul lunii mai
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă de la începutul anului 2013, va fi scos din nou la vânzare, a treia oară, la începutul lunii mai. Cea de-a doua tentativă de privatizare a eşuat după ce niciun investitor nu a depus oferte angajante până la termenul limită de 28 martie a.c., deşi patru companii au cumpărat caietul de sarcini. În aceste condiţii, administratorii judiciari, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, au anunţat prelungirea cu 45 de zile, începând din 1 aprilie, a perioadei pentru depunerea acestor oferte, motivând că o parte a investitorilor, interesată de funcţionarea în sistem integrat a Combinatului Oltchim cu Rafinăria Arpechim, a solicitat un nou termen de 30 de zile. Compania are 2.300 de salariaţi şi funcţionează la circa 20% din capacitate.