Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18720 Exclusiv: Privatizarea Oltchim, sortită eșecului

2014-03-27 20:07

#18672: - EXCLUSIV EVZ. Chinezii renunţă la Oltchim. Urmează lichidarea?

http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/privatizarea-oltchim-sortita-esecului-117758

Exclusiv: Privatizarea Oltchim, sortită eșecului
Postat la: 27.03.2014 - 21:36 | Scris de: Niki Florescu

Surse guvernamentale au declarat, pentru ZIUAnews, că niciuna dintre companiile anunțate că ar fi interesate de cumpărarea combinatului, la sfârșitul acestei săptămâni, nu intenționează, de fapt, să achiziționeze tot Oltchimul.
Cel mai probabil, licitația va fi din nou amânată, iar combinatul va intra în faliment, după care va fi vândut la fier vechi, spun sursele noastre.
Oltchim a pierdut, încă din 2009, unul dintre cei mai mari potențiali cumpărători, compania Socar, din Azerbaidjan, după ce Boc a refuzat oferta. Totodată, în timpul mandatului lui Varujan Vosganian la Economie, azerii (SOCAR) au refuzat să negocieze cu autoritățile române pe marginea Oltchim, din cauză că Vosganian este armean.

http://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/privatizarea-oltchim-sortita-es...

Peste 2.300 de angajați așteaptă cu sufletul la gură data de 28 martie, când speră ca Oltchim să se vândă. Licitația pentru privatizarea combinatului ar putea fi însă un nou eșec, asemenea celei din 2012, transformată de Remus Vulpescu - cel însărcinat atunci cu privatizarea combinatului - și Dan Diaconescu într-un circ mediatic. Surse guvernamentale au declarat, pentru ZIUAnews, că, de fapt, nicio companie din cele anunțate de administratorii judiciari nu este interesată să preia combinatul în integralitatea sa, ci, în cel mai bun caz, o singură secție, cea de PVC. Această situație este valabilă inclusiv în cazul companiei Socar, al cărei nume a fost deseori lansat de oficiali ca fiind una dintre soluțiile viabile pentru combinatul chimic vâlcean. Totodată, aceleași surse ne-au spus că, din informațiile pe care le dețin, este foarte probabil ca licitația să fie din nou amânată.
În acest fel, Oltchim va înregistra noi pierderi, salariile restante nu vor putea fi plătite și ar urma noi concedieri de personal. Iar ultima variantă, care pare tot mai aproape de a se materializa, ar fi falimentarea combinatului și vinderea sa, bucată cu bucată, la fier vechi, asemenea planului lui Traian Băsescu, dezvăluit, în 2012, de ZIUAnews.

Chinezii nu vor Oltchimul!

Deși s-a vehiculat foarte des în ultimul timp informația conform căreia un consorțiu din China ar fi interesat să preia combinatul chimic vâlcean, surse guvernamentale ne-au spus că, de fapt, negocierile au fost doar de curtoazie - având loc în contextul summit-ului China-Europa de Est - și că partea chineză nu dorește să cumpere Oltchimul, din cauza investițiilor mari pe care trebuie să le facă pentru a se relua activitatea.

De altfel, pe când era ministru al Economiei, Andrei Gerea a spus și el că „banii se scot foarte greu din China", însă a fost semnată o scrisoare de intenție. „Prin această scrisoare de intenție, garantăm companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent și perfect concurențial, precum și respectarea tuturor angajamentelor și regulamentelor europene. Scrisoarea de intenție se referă strict la ceea ce este în curtea noastră, dar, în cazul în care există interes pentru cumpărarea Arpechim, vom încerca să asigurăm condițiile de dialog necesare (...) Chiar și pentru cumpărarea caietului de sarcini au fost necesare multe aprobări. Dar, important este că partea chineză a solicitat această amânare și au angajat un consultant expert în asemenea probleme și își mențin hotărârea de a intra în această ecuație", a precizat Gerea.

... nici rușii, turcii sau ungurii

Din nefericire, situația este la fel, din informațiile noastre, și în ceea ce privește companiile din Rusia, Turcia sau Ungaria: nici acestea nu vor combinatul. În ceea ce privește un potențial cumpărător rusesc, inclusiv fostul ministru Gerea a precizat: „și-a mai exprimat interesul o companie din Rusia, însă nu considerăm în acest moment că există un interes real din partea lor".

Iar referitor la un posibil investitor din Ungaria, Gheorghe Piperea a spus: „există o noutate, în sensul că față de SC Oltchim SA și-a manifestat interesul și firma TVK, filială a Mol Ungaria, care operează un combinat petrochimic cu afaceri de un miliard de euro și produce undeva la 50 de kilometri de Oradea de trei ori mai multă etilenă și propilenă decât se producea la Pitești. Ei sunt interesați numai de activitatea de la Râmnicu Vâlcea și petrochimia de la Pitești, spre deosebire de chinezi, care vor să cumpere la pachet și rafinăria".

Vuza, interesat doar de sare și chimicale

Potrivit informațiilor ZIUAnews, Ştefan Vuza, președintele Grupului SCR și proprietarul Chimcomplex Onești, firmă înscrisă în cursa pentru privatizarea combinatului chimic vâlcean, este interesat să preia doar secția de sare și chimicale. De altfel, chiar și Vuza a spus că are un interes crescut în aceste două segmente.

Omul de afaceri clujean a participat și la licitația din 2012, însă a pierdut în fața lui Dan Diaconescu. Ştefan Vuza a declarat, recent, că are aprobată de către acționari contractarea unor împrumuturi de maximum 200 de milioane de euro. Numai că, în decembrie 2013, Adunarea Creditorilor Oltchim a stabilit la 305,2 milioane de euro valoarea - reper a activelor combinatului chimic vâlcean, care au fost transferate la noua societate Oltchim SPV și vor fi scoase la privatizare. Diferența de 105 milioane de euro este reprezentativă în susținerea informațiilor ZIUAnews.

Cumpărător pierdut din cauza naționalității lui Vosganian

Reprezentanții Socar au dorit, în 2009, să cumpere combinatul chimic vâlcean, însă s-au lovit de un refuz, venit din partea Guvernului Boc. Între timp, azerii de la Socar au cumpărat un alt combinat din Turcia, Petchim, asemănător Oltchimului. De altfel, chiar și Hamza Karimov, managerul general al Socar România, spunea, în cadrul unui interviu, că sunt în țara noastră din 2007 și că analizează orice propunere din domeniul petrol și gaz, dar, referitor la Oltchim, nu poate spune nimic, pentru că „pe partea de petrochimie, am început deja investiții în Turcia. Iar o altă declarație a lui Karimov este și mai reprezentativă în acest sens: „Având în vedere situația actuală a SC Oltchim SA, nu cred că există o poziție pozitivă a conducerii SOCAR referitor la acest proiect".

Reprezentanții Guvernului au discutat, în vara anului trecut, cu șefii Socar, invitându-i să preia Oltchimul. Însă, ministru al Economiei era atunci Varujan Vosganian, membru al Partidului Național Liberal și ... armean. Din cauza conflictului interetnic dintre armeni și azeri, ce datează din 1988, reprezentanții Socar au refuzat, cu diplomație, să negocieze cu Vosganian, potrivit informațiilor ZIUAnews. Ce-i drept, cei de la Socar au vizitat combinatul chimic vâlcean abia în decembrie 2013, când ministru al Economiei era Andrei Gerea, după demisia lui Varujan Vosganian. Surse guvernamentale ne-au spus însă că Socar ar fi acum interesată într-o mică măsură de Oltchim, anume numai dacă ar putea să conexeze combinatul chimic vâlcean cu cel din Turcia, ceea ce este, potrivit acestora, imposibil, din cauza costurilor foarte mari de transport al materiilor prime.