Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #18521 Gazprom, printre principalii furnizori de materie primă ai Oltchim

2014-03-24 09:41

http://www.expresmagazin.ro/gazprom-printre-principalii-furnizori-de-materie-prima-ai-oltchim/

Ministerul Economiei, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a anunţat săptămâna trecută intenţia de a angaja servicii de consultanţă juridică prin care să se asigure asistenţă juridică în realizarea proiectului „Funcţionarea integrată a SC Oltchim SA cu rafinăria Arpechim, aflată în proprietatea OMV Petrom”.
Procedura de achiziţie a serviciilor de consultanţă juridică se va derula cu respectarea dispoziţiilor legale aplicabile, respectiv a prevederilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
Potrivit anunţului Ministerului Economiei, avocaţii, organizaţi într-una dintre formele de exercitare a profesiei de avocat (cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale de avocaţi, societăţi civile profesionale cu răspundere limitată sau asocieri între avocaţii organizaţi, precum şi avocaţii care au obţinut calificarea profesională într-unul din statele membre ale Uniunii Europene) sunt invitaţi să depună scrisori de interes până marţi, 25 martie 2014.
După primirea scrisorilor de interes, Ministerul Economiei, prin OPSPI, va transmite către toate părţile interesate, care au depus scrisori de interes, documentaţia de ofertare privind angajarea de servicii de consultanţă juridică (invitaţii de participare, caietul de sarcini cu anexele aferente), prin care va fi descris întregul proces de selecţie şi angajare de servicii de consultanţă juridică.

Gazprom, printre principalii furnizori de materie primă ai Oltchim
Conform unor precizări ale administratorilor judiciari ai SC Oltchim SA, o treime din propilena necesară combinatului chimic vâlcean în acest an va fi cumpărată de la rafinăria NIS de la Pancevo. Restul se aduce în mare parte din import, pentru că nu există bani pentru repornirea petrochimiei de la Arpechim , deşi rafinăria aparţine acum Oltchim SA. NIS este deţinută de gigantul rusesc Gazprom.
Circa 15% din necesarul de propilenă a combinatului chimic vâlcean a provenit, anul trecut, de la rafinăria din oraşul sârbesc Pancevo, aparţinând grupului sârbesc NIS, o subsidiară a Gazprom. „Contractăm 1.500 de tone lunar de la Pancevo , dintr-un necesar total de 4.500 de tone. Sârbii au preţuri foarte bune şi condiţii ideale de transport. Care-i problema cu Pancevo? Sunt OK, şi în trecut SC Oltchim SA se aproviziona de la sârbi”, a spus administratorul judiciar Gheorghe Piperea. Acesta a precizat că restul de materie primă provine de la diverşi furnizori locali, printre care şi rafinăria OMV Petrom de la Brazi , dar mai ales din import.
În mod obişnuit, cea mai mare parte a propilenei venea de la Arpechim Piteşti , dar petrochimia de la Piteşti nu funcţionează, deşi aparţine SC Oltchim SA, pentru că rafinăria Arpechim, care asigură, practic, funcţionarea combinatului, este închisă de mai mulţi ani. Acesta a menţionat că necesarul de 4.500 de tone de propilenă lunar, 54.000 de tone anual este cantitatea valabilă pentru situaţia actuală, când fabrica merge la numai 27% din capacitate.
Dacă ar funcţiona la capacitate, SC Oltchim SA ar avea nevoie de cel puţin 12.000 de tone de propilenă lunar şi de 10 tone de etilenă pe oră pentru fabricarea policlorurii de vinil. Dacă nu s-ar fi închis petrochimia de la Arpechim , aceasta ar fi putut asigura 8-9.000 de tone de propilenă lunar. Propilena este utilizată de SC Oltchim SA la producţia de polioli. La fel ca şi etilena, propilena se obţine din produşii secundari rezultaţi în urma rafinării ţiţeiului, prin instalaţia de piroliză. Propilena se poate transporta şi rutier. Rafinăria de la Pancevo aparţine NIS Petrol, controlată de Gazprom Neft. Sârbii mai deţin şi rafinăria Novi Sad. Compania sârbească NIS este prezentă în România prin reţeaua de benzinării Gazprom, aflată în plină extindere. O situaţie aparte o constituie intenţia gigantului rus Gazprom de a prelua combinatul chimic vâlcean.
Dacă în toamna anului 2012, grupul rus TISE nu a mai depus ofertă din cauza modului în care a degenerat povestea, acesta şi-a declarat intenţia de a reveni la începutul acestui an. TISE este o companie de producţie şi investiţii în domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, înfiinţată în 2003 la Moscova. Printre acţionarii săi se numără companiile Tehnopromexport, Zarubejneft şi Zarubejneftegaz. Zarubejneft este o companie petrolieră deţinută de statul rus, în vreme ce Zarubejneftegaz este o subsidiară a Gazprom. Între timp, şi traderul rus Oil Gas Trade (OGT) s-a anunţat drept candidat. Pe numele său rus Neftgazsbyt, aceasta a anunţat că este gata să achiziţioneze atât SC Oltchim SA, cât şi Arpechim şi că va investi 300 de milioane de euro în noua formulă integrată. Aceasta este din 2012 proprietara rafinăriei Yaroslavl Mendeleyev şi este deţinută de oamenii de afaceri Irina Astafyeva şi Yevgeny Komarov. Tot anul trecut, compania Oil Gas Trade a venit cu scrisoare de recomandare de la Gazprom. De altfel, Gazprom Neft, braţul petrolier al grupului rus, vrea să realizeze împreună cu Oil Terminal, Conpet, dar şi Transnafta, compania sârbă de transport al petrolului, un oleoduct pe traseul Constanţa – Piteşti – Pancevo.