Cetatenii discriminati de presedintele Basescu ii cer demisia


Musafir

/ #37675

2014-02-14 19:56

Dom’ Profesor de turnătorie

În iulie 2006, în cadrul audierilor de la CNSAS, Voiculescu a admis că a fost recrutat de Securitate, dar şi-a justificat acceptul prin faptul că trebuia să câştige şi el o pâine.

Conform CNSAS, prima oară când a fost Voiculescu recrutat de Securitate a fost în 1970 sub numele de cod „Mircea”, când i s-a dat misiunea de a colecta informații despre cetățeni străini, activând ca translator de limbă germană pentru aceștia; întrucât rezultatele au fost catalogate nesatisfăcătoare, colaborarea aceasta s-a încheiat în anul următor. În 1973, i s-a dat numele de cod „Felix” și timp de doi ani a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate în străinătate și cetățeni străini cu care a avut contact. În 1975, Voiculescu a devenit membru al PCR, iar Securitatea a renunțat la informatorul Felix, el fiind însă folosit în continuare ocazional, cum a fost cazul notei din 1977, care a fost importantă pentru CNSAS în vederea formulării acuzației de poliție politică.

Traseul lui „Felix”:

1969 – e studiat pentru recrutare de Securitatea Bucureşti.
1970 – a activat ca informator cu numele „Mircea”.
1970-1972 – a supravegheat informativ sportivii români şi străini.
1973 – a fost recrutat ca informator al Direcţiei a III-a, pentru supravegherea urmăriţilor „Vera”, „Goran” şi a firmei „Comex”.
1973 – a dat informaţii din delegaţiile în străinătate cu numele „Felix”.
1974 – a intrat în PCR. Se propune abandonarea lui „Felix”.
1975 – a fost reactivat ca sursă a Direcţiei a III-a.
1977-1982 – „Felix” semnează mai multe note privind afacerile societăţilor Vitrocim, Crescent şi ICE Dunărea.
În perioada 1970-1982, Dan Voiculescu a avut funcția de șef al Departamentului Comerț Exterior – Vitrocim, iar între 1982 și 1992 a fost conducătorul Biroului București și coordonator al proiectelor Internaționale – Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.
După Revoluția din 1989, a fondat grupul GRIVCO ( Grupul Industrial Voiculescu&Co) și trustul de presa Intact, din care fac parte, printre altele, cotidianul Jurnalul Național și televiziunile Antena1,2,3. În 2001, Dan Voiculescu s-a retras oficial din afaceri, lăsând la conducerea lor pe cele 2 fiice ale sale, Camelia Voiculescu și Corina Voiculescu.
Dan Voiculescu este unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată la 1,5 – 1,6 miliarde de euro, potrivit Top 300.
În anul 1991 a fondat Partidul Umanist din România, care în 2005 a devenit Partidul Conservator. A deținut președinția executivă a formațiunii între 1991 și 2005. Dan Voiculescu este deținătorul a 2 mandate de senator, pentru perioada 2008-2012.
În aprilie 2007, Comisia parlamentară condusa de el a reușit, în premieră, suspendarea președintelui în funcție, Traian Băsescu. Populația a respins prin referendum decizia celor 322 de parlamentari care au votat raportul comisiei Voiculescu.
Din decembrie 2008, Dan Voiculescu este singurul senator al PC în Parlamentul României. După parafarea acordului PNL-PC și formarea ACD (în 2010), Voiculescu a fost desemnat de liberali să ocupe singurul post de vicepreședinte al Senatului care revenea acestui grup parlamentar.
Dan Voiculescu are și alte probleme cu justiția. Ani de zile după Revoluție s-a vehiculat în presă ideea că firma Crescent, la care acesta a lucrat, avea relații privilegiate cu Securitatea și că ar fi fost un paravan prin care Nicolae Ceaușescu scotea bani din țară într-un cont secret. În 1990 un grup de experți canadieni angajați de Guvernul României pentru a da de urma banilor lui Ceaușescu a propus arestarea lui Dan Voiculescu, dar investigațiile lor au fost oprite deoarece nu s-a ajuns la niciun rezultat. În schimb, la data de 14 octombrie 2008, Parlamentul a adoptat raportul Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigări și clarificări referitoare la conturile lui Nicolae Ceaușescu, concluzia finală fiind că Nicolae Ceaușescu nu a avut conturi sau averi depozitate în străinătate.
La sfârșitul anului 2008, Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție fiind acuzat că, în 2003, în calitate de lider al unui partid aflat la guvernare, și-a exercitat influența pentru achiziționarea de către Grivco a pachetului majoritar de acțiuni al Institutului de Cercetări Alimentare. Dosarul a suferit până în noiembrie 2010 șapte amânări consecutive. În decembrie 2010, Dan Voiculescu a fost audiat, acesta declarând din nou că dosarul său este o comandă politică a lui Traian Băsescu. Ultimul termen de judecată despre care am cunoștință este cel din data de 31 octombrie 2011. După această dată nu apare în mass media nici măcar o referire la acest dosar.
În 10 martie 2011, după ani de zile de tergiversări, vicepreședintele Senatului Dan Voiculescu a primit decizia finală de colaborator al Securității din partea magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. Pentru stabilirea acestui verdict au fost necesari cinci ani și o sumedenie de termene la diverse niveluri ale instanțelor de judecată, între timp având loc și o serie de modificări legislative – c-așa au vrut mușchii lui Dom’ Profesor de turnătorie. (Dan Voiculescu, colaborator al Securității – vezi reacții)
Cui ii pasa daca Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea?
Dosarul lui Dan Voiculescu a fost desecretizat in 2006, cand se discuta numirea lui ca viceprim-ministru in Guvernul Tariceanu, desi, potrivit presei centrale, continutul dosarului era cunoscut inca din 2000. “Domnul Onisoru nu ne-a spus cand am discutat ca domnul Voiculescu mai are niste dosare. Onisoru a tinut in tartacuta lui faptul ca Voiculescu a avut dosar de retea si noi am lucrat pe un dosar subtire, pe baza caruia nu puteam sa-l acuzam de politie politica, nici macar de colaborare”, s-a revoltat atunci Mircea Dinescu impotriva fostului presedinte CNSAS, Gheorghe Onisoru, scrie Evenimentul Zilei.
CC a trimis motivarea in cazul Legii CNSAS
In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti se arata ca, sub numele conspirativ “Felix”, Dan Voiculescu a lezat drepturile si libertatile celor despre care a dat note informative la Securitate, scrie Evenimentul Zilei.
O nota din 1977, referitoare la un coleg (L.G.) este cea care atesta ca Dan Voiculescu a facut politie politica, potrivit CNSAS si CAB. Nota care il incrimineaza pe Dan Voiculescu are urmatorul continut: “Semnalam de asemenea tendinta lui L.G. de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitie revolutionara fata de legile tarii noastre”. Intr-o Nota Informativa din 6 aprilie 1981, data maiorului de Securitate Nicola Marin, “Felix” si-a desfiintat, pur si simplu, un coleg de serviciu, pentru ca “nu corespundea politic”, era “cosmopolit” si “fuma tigari straine si bea bauturi straine”, mai scrie Adevarul.
Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!
Dan Voiculescu scrie pe blogul său că verdictul este incorect și va fi contestat la CEDO: “Este un verdict absolut incorect, care reflectă imensele presiuni exercitate asupra magistraților. Procesul va continua la CEDO! Decizia ICCJ îmi oferă posibilitatea de a prezenta acest dosar în fața unei instanțe europene, absolut independente, care se plasează în afara oricărei suspiciuni”.