Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Tudor Ponoran

/ #81 Domnule Eugen S. Teodor

2014-02-12 18:29

Sunt descoperitorul tezaurului artefactelor de la Zlatna si in primul rand vreau sa il felicit pe domnul Iulian Enache pentru descoperirea facuta si pentru conduita de roman adevarat de care a dat dovada. In al doilea rand trebuie sa remarc faptul ca sunt consternat de atitudinea dumneavostra si de aceasta petitie a lipsei de bun simt pe care o lansati aici...Nu am crezut ca descoperirea mea si a domnului Iulian o sa fie luata in scarba de indivizi ca dumneavoastra si a multora care dau commenturi pe internet..Domnule, sa stiti ca eu imi iubesc istoria si tara foarte mult, atat de mult incat nu ma prea intereseaza banii. Nu castig bani din pasiunea mea pentru istorie si detectii si nici nu vreau asta. Probabil obiectele pe care le-am gasit si pe care le-am predat o sa fie expertizate undeva pe la 20.000 euro iar eu personal am facut o oferta muzeului de 4500 de lei care reprezinta mult mai putin decat legea mi-ar fi putut oferi, respectiv 30%. Imi doresc sa fie alocati mai multi bani arheologiei si istoriei dar nu ne blamati pe noi cei care suntem cam in aceeasi barca cu dumneavostra pentru lipsa dumneavostra de fonduri. Aveti dreptate, am distrus o parte a contextului arheologic dar daca nu cautam eu acolo sa fiti sigur ca nici dumneavostra sau colegi ai dumneavostra nu o faceau. Spuneti ca nu fac bine ca nu vreau sa divulg locul?? Pai inseamna ca sunteti prieten cu braconierii de astfel de obiecte care sunt sigur ca ar impanzi locul daca l-ar afla..si credeti-ma ca primesc multe mesaje in care sunt intrebat! Daca va interesati si despre persoana mea o sa aflati ca sunt chiar foarte pasionat de daci si am facut parte din delegatia Romaniei de la Roma din mai 2013 cand am sarbatorit acolo 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. Am fost impreuna cu presedintele Ligii culturate a romanilor de pretutindeni, Victor Craciun si cu domnul general rez. Mircea Chelaru, oameni de la care am invatat sa iubesc istoria si sa nu imi bat joc de ea. Sunt unul din personajele care a luat initiativa de a instala un bust al lui Decebal la Zlatna, lucrare care s-a facut de primaria de aici si s-a dezvalit acum 3 luni de zile. Poate ca stramosii mi-au raspuns aratandu-mi locul tezaurului! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa descoperiti cat mai multe lucruri importante legate de istoria noastra, dar nu imi ingraditi un drept la un hobby si nu ma bagati in aceeasi bransa cu nenorocitii care au jefuit tezaurele de la Sarmisegetusa! Sunteti intr-o mare eroare si din punctul meu de vedere sunteti un partas la jaful de tezaure din Romania prin aceasta atitudine..