Cetatenii discriminati de presedintele Basescu ii cer demisia

MUIE A3

/ #32183 Re: MUIE A3

2014-01-19 23:59

#32180: -

The National Journal: Mai multe tari est-europene, printre care si Romania, vor sa faca lobby la Washington pentru ca SUA sa le permita importul de gaze naturale lichef

Duminică, 1 ianuarie 2014

http://economie.hotnews.ro/pageCount.htm?type=read&articleId=16439787...

Tarile europene dependente de de gazul natural rus, printre acestea numarandu-se si Romania, organizeaza un grup de lobby la Washington care va incerca sa obtina o relaxarea a restrictiilor privind exportul de gaze naturale astfel incat sa poata cumpara combustibili din Statele Unite, scrie pcitata de Reuters.

The National Journal relata saptamana aceasta, intr-un articol intitulat "Europa catre America: Va vrem gazele naturale", ca mai mult de 12 tari, cele mai multe dintre ele din Europa de est, lucreaza cu o firma de lobby de la Washington pentru constituirea unei coalitii de lobby cu companiile energetice americane.

Doua grupuri comerciale, America's Natural Gas Alliance si American Petroleum Institute, sprijina formarea coalitiei, numita LNG Allies, care va solicita un mai mare acces la piata gazelor naturale lichfiate din SUA.

Tarile care vor face parte, probabil din aceasta coalitie sunt: Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Suedia si Grecia, arata The National Journal citand o sursa.


"Aceste tari sunt inca puternic dependente de Rusia, sunt incantate de accesul la piata GNL (gaz natural lichefiat) si cauta nu doar gaze americane, ci si relatii bune, solide, de afaceri", a declarat organizatorul aliantei, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

National Association of Manufacturers si industria energetica au facut presiuni asupra adminsitratiei Obama si asupra Congresului pentru relaxarea barierelor impuse asupra exporturilor de gaze naturale.

"Cu siguranta suntem interesati de pietele est-europene si avem in vedere cea mai buna cale pentru a lucra cu aceste tari si pentru a le aduce gazul natural curat si aflat din plin in SUA, insa nu am ajuns inca la o intelegere oficiala privind cooperarea cu un grup sau cu altul in acest scop", a declarat purtatorul de cuvant al America's Natural Gas Alliance, Dan Whitten.

Exporturile de GNL in tari care au acorduri de liber schimb cu SUA sunt automat aprobate, insa Departamentul de Energie trebuie sa decida daca exporturile in alte tari sunt in interesul SUA.

Unii membri ai Congresului, precum si unele companii, mai ales din sectorul petrochimic, au cerut presedintiei un ritm lent al aprobarilor pentru export. Compania Dow Chemical este unul dintre principalii opozanti ai exporturilor mai rapide, din cauza ingrijorarii ca acest lucru ar putea creste preturile la gaze si carbune pe piata americana.

Un oficial de la ambasada Cehiei, contactat de publicatia americana, a declarat ca nu a fost luata inca o decizie finala in aceasta privinta. "Vrem sa aflam mai multe despre ce va presupune, ce va insemna si cum va functiona", a declarat Martin Pizinger, responsabil cu problemele economice si politie in cadrul ambasadei.

La randul sau, Simonas Satunas, un oficial de la ambasada Lituaniei, a declarat ca tara sa se va alatura, probabil, proiectului.

O sursa a aratat ca trebuie stabilite mai multe aspecte logistice si alte detalii inainte ca unele tari sa-si confirme implicarea.

"Suntem destul de aproape de a anunta public ceva despre coalitie. Este putin complicat, din punct de vedere diplomatic, sa alcatuiesti o organizatie care sa permita ambasadelor si companiilor de gaze naturale din tarile lor sa lucreze cu industria noastra intr-o maniera legala, intr-un mod care sa nu genereze foarte multa bataie de cap si prea multe hartii", a aratat sursa citata.

Eforturile tarilor europene s-au intensificat in ultimul an, reprezentanti ai acestora intalnindu-se tot mai des cu oficiali importanti din Congres si din administratia Obama explicandu-le acestora de ce vor atat de mult sa importe gaze naturale.

"Au venit la noi foarte multi reprezentanti ai tarilor sa ne ceara sa ne intensificam eforturile de a exporta GNL. Motivul este ca rusii i-au prins in colt si pot sa le ceara preturi foarte mari", a declarat republicanul Ed Whitfield, presedintele Subcomitetului pentru Energie, Comertul cu Energie si Electricitate din Camera Reprezentantilor.

In evenimente publice desfasurate la Washington in ultimele luni si in mai multe interviuri acordate publicatiei National Journal pe acest subiect, reprezentanti oficiali ai statelor europene au subliniat atat interesul de securitate nationala dar si ratiuni economice aflate in spatele dorintei de a importa gaze naturale din SUA.

Europarlamentarul elen Niki Tzavela a declarat chiar ca importul de GNL din SUA e chiar mai bun decat ajutorul financiar primit prin intermediul Fondului Monetar International.

Tzavela sustine ca aceste importuri ar reduce la mai mult de jumatate pretul platit pentru la gaze naturale, incluzand transportul si consturile de infrastructura, si ar ajuta economia elena mai rapid decat imprumuturile de 235 de miliarde de euro pe care Grecia le-a primit prin interemdiul FMI.

"Obiectivul final pentru noi este sa scapam de manipularea preturilor la gaze in functie de indicele titeiului. Asta a facut Gazprom Europei", a declarat Tzavela.

Un purtator de cuvant al grupului Gazprom, companie controlata de statul rus, nu a comentat despre formarea coalitiei insa a dat publicitatii o declaratie mai mare in care arata ca "este un furnizor de gaze naturale de incredere, care face toate eforturile posibile sa isi indeplineasca obligatiile contractuale". "Acest lucru asigura claritatea si predictibilitate relatiilor atat cu consumatorii europeni cat si cu vecinii nostri apropiati in anii care vin", a declarat Olga Moreva, purtatoarea de cuvant a Gazprom.

Mediafax aminteste ca pretul scazut al energiei in SUA a ajutat in ultimii ani economia americana sa isi revina dupa perioada crizei financiare si sa-si imbunatateasca competitivitatea.

Pentru a asigura tarilor din Europa de Est importul de gaze, grupul de lobby LNG Allies va viza o abordare in doua directii, potrivit National Journal. Astfel, statele si companiile vor face lobby pentru ca exporturile de gaze naturale sa fie incluse in acordul de liber schimb dintre SUA si UE, pentru care s-au inceput negocierile in vara anului trecut. Totodata, vor incerca sa convinga Congresul sa adopte legi introduse in ambele camere prin care sa se aprobe mai rapid exporturile catre tari care sunt membre ale NATO

Atingerea acestor obiective va necesita depasirea unor obstacole politice dificile, inclusiv a preocuparii membrilor Congresului ca trebuie sa asigure, in primul rand, un nivel scazut al preturilor la energie pe piata interna.

Romania importa din Rusia circa un sfert din necesarul pentru consumul de gaze naturale, in timp ce state precum Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia si Lituania sunt aprovizionate doar cu gaze rusesti, potrivit National Journal. Dependente de importurile din Rusia, cu peste 50% din consumul intern, sunt si Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Polonia, Austria si Ungaria.