Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15695 Ungurii de la MOL vor sa cumpere Oltchimul.

2014-01-17 20:21

#15651: - Foştii angajaţi ai Oltchim au anunţat pe Facebook că vor relua protestele

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/41789/

 

http://www.monitoruldevalcea.ro/files/img/large_16-1-14--18-29-18sediu%20oltchim...

Petchem, divizia petrochimica a MOL, este ultimul competitor inscris in cursa pentru preluarea activelor viabile ale societatii Oltchim. Potrivit administratorului judiciar al combinatului, Petchem se anunta a fi unul dintre cei mai redutabili pretendenti.

 

Privatizarea Oltchim SPV este un joc in patru intre omul de afaceri Stefan Vuza, consortiul chinez Baota Petrochemical Group - Hengchao Sun - Junlun Petroleum, rusii de la Oil Gas Trade si Petchem, divizia petrochimica a concernului de stat maghiar MOL, potrivit administratorului judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea. 
Daca de Vuza, chinezi si rusi se stia, intrarea in cursa a MOL este o noutate, insa ungurii se anunta un competitor redutabil, spune Piperea, pentru ca au forta financiara necesara de cumparare a Oltchim SPV.
Petchem este intre primele zece companii europene din petrochimie si unul din liderii europeni in productia de polietilena si polipropilena.
„Noi ne-am pregatit pentru aceasta privatizare in asa fel incât sa nu mai repetam episoadele neplacute din trecut. Caietul de sarcini este construit ca societatea Oltchim sa poata fi cumparata de cei ce dispun de surse proprii sau de imprumuturi deja la dispozitie.
Din acest punct de vedere, jocul se duce mai degraba in trei.
Nu mai vrem sa vindem cuiva, chiar pe o suma mare, si apoi sa asteptam cu lunile niste bani care nu vin, apoi sa pice si privatizarea.”, a declarat Piperea, conform www.economica.net.
Competitorul care nu prea are sanse, din acest punct de vedere, este Stefan Vuza, patronul Chimcomplex, care recent a anuntat ca a inceput demersurile pentru accesarea unui credit de 200 de milioane de euro destinat cumpararii Oltchim.

Amânarea termenului de vânzare depinde de un vot al Adunarii Creditorilor

Oltchim SPV inca nu are entitate juridica. Va fi infiintat abia dupa ce se va desemna castigatorul licitatiei. Termenul limita pentru vânzarea Oltchim SPV trebuia sa fie sfârsitul aceste luni, insa, cel mai probabil, va fi amânat cu inca o luna si jumatate, la cererea tuturor celor patru competitori. Piperea precizeaza insa ca amânarea termenului limita de privatizare a Oltchim depinde de un vot al Adunarii Creditorilor. Reamintim ca pretul de pornire a licitatiei este de 305 milioane de euro, se cere depunerea unei garantii de participare de 10 milioane de euro si un avans de 10% din pretul de adjudecare a licitatiei. De achizitionarea rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materie prima pentru Oltchim, s-au aratat interesati doar rusii, chinezii si Vuza. Ungurii de la MOL nu doresc preluarea rafinariei. Aceasta este, acum, proprietatea Petrom si e inchisa de doi ani. (R.S.)

 

MOL este compania petroliera integrata a Ungariei, cu o cifra de afaceri de 20 de miliarde de euro si 1.600 de statii de distributie a carburantilor in Europa, Orientul Mijlociu, Africa si tarile din CSI. Este cea mai mare companie din tara vecina si a doua mare companie din Europa Centrala si de Sud-Est. In România, MOL are o retea de 143 de benzinarii si o cifra de afaceri de aproape 1 miliard de euro. Detine si doua depozite de carburanti.