Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

S. MAX

/ #15689 În martie se decide privatizarea Oltchim. Sau falimentul?

2014-01-17 18:56

#15687: - Re:

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2014/01/oltchim.jpg...

În martie se decide privatizarea Oltchim.
Sau falimentul?

  • de Andreea Budică

Privatizare sau faliment. Perioada de depunere a ofertelor angajante se încheie, la jumătatea lunii martie, în funcție de decizia Adunării creditorilor. Cine s-a înscris în cursă? Cine are șanse de câștig?

“Firma care ar putea administra cel mai bine Oltchim trebuie să îndeplinească două condiții pentru a administra un combinat precum Oltchim. În primul rând, trebuie să fie un actor principal, respectat, în domeniul chimiei și al petrochimiei și, în al doilea rând, să beneficieze dacă nu de toți banii în momentul în care se face selecția. Cel puțin 50-60% din bani trebuie să fie proprii sau din interiorul grupului din care face parte și nu să aștepte banii aceștia de la bănci”, ne-a spus Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.

În cursa pentru preluarea combinatului s-au înscris Fondul de investitii israelian Fortissimo Capital și PCC SE, actionar minoritar al Oltchim, omul de afaceri Ștefan Vuza, actionarul majoritar al Chimcomplex, consorţiul chinez Baota Petrochemical Group – Hengchao Sun – Junlun Petroleum, ruşii de la Oil Gas Trade și, ultimul înscris, săptămâna trecută, Petchem, divizia petrochimică a MOL, după cum a relatat Gheorghe Piperea pentru Q Magazine.

 

Un nou termen

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, aşteaptă până la 31 ianuarie oferte din partea companiilor interesate să cumpere acţiunile deţinute de combinat la Oltchim SPV, care controlează activele unităţii, evaluate la 305,24 milioane de euro.

Nu se anunță și alți participanți. Teoretic, perioada de depunere a ofertelor angajante ar trebui să se închidă pe 31 ianuarie, numai că trei dintre cei care s-au înscris în cursă au solicitat ca un termen suplimentar de a depune oferte angajante un termen de 45 de zile. Dacă creditorii vor fi de acord, și asta se va ști săptămâna viitoare, probabil că vom mai amâna cu 45 de zile acest deadline”, a adăugat Piperea pentru Q Magazine.

Omul de afaceri Ștefan Vuza a obţinut, în urma cu o săptămână, acordul de principiu de la un sindicat de patru bănci în vederea contractării unui credit de maxim 200 de milioane de euro, pentru preluarea Oltchim. Preţul de pornire al licitaţiei este de 305 milioane de euro, garanția de participare la licitație este de 10 milioane de euro şi se solicită și un avans de 10% din preţul de adjudecare al licitaţiei.

 

În niciun caz de la bănci!

Administratorul judiciar al Oltchim afirmă că se dorește evitarea eșecului privatizării din 2013, dar și situații similare ale altor companii.

“Procedura este făcută în așa fel încât să i se potrivească unui cumpărător serios care are și planuri de viitor, pe termen lung, nu 2-3 ani, ci pe 10 pentru societatea aceasta. În niciun caz, procedura de selecție nu e făcută pentru un cumpărător care vrea să își obțină banii de la niște bănci. Nu vreau să fim nici în situația din septembrie 2012, când a eșuat privatizarea pentru că n-au fost investitori serioși, nici în situația de la Comarnic-Brașov, unde, în 2011, a picat construcția autostrăzii, pentru că așa de bine a fost făcut procesul de concesionare de către consultanții financiari și legali ai statului român, încât li s-au dat 90 de zile celor care au câștigat concesiunea, ca să obțină finanțarea de la bănci. Nu au obținut, a picat concesiunea și s-a reluat procedura de la capăt. Din păcate, au câștigat aceiași care au câștigat în 2011 și se întâmplă același lucru. Noi nu vrem să ne jucăm cu lucrurile acestea și am zis că ori obținem un jucător foarte serios din această procedură de selecție, ori nu. Atunci soarta va fi de faliment. În martie vom avea un cumpărător”, a completat Piperea.

Creditorii combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) au aprobat, la sfârșitul anului trecut Oltchim SPV, un vehicul special care va prelua activele viabile ale companiei. Acestea au fost evaluate la 294 mil. euro dacă se continuă activitatea şi la circa 160 mil. euro dacă societatea s-ar vinde pe bucăţi.

Statul care deţine prin Ministerul Economiei 54,7% din acţiunile Oltchim, a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic. Oltchim Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din județ și se află în insolvență din ianuarie acest an.

În vara anului 2012, Oltchim a fost închisă din cauza datoriilor istorice către furnizori. Combinatul a trecut printr-un proces ratat de privatizare în octombrie 2012, fiind repornit la capacitatea de 5%, la începutul lui decembrie. Din ianuarie 2013, de când se află în insolvență, societatea a disponibilizat 1.000 de angajați, trecând printr-un proces amplu de restructurări economice.


Preluare articol din Qmagazine - http://qmagazine.ro/ultima-ora/in-martie-se-decide-privatizarea-oltchim-sau-falimentul/