Impotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist în ROMÂNIA


Musafir

/ #1628

2014-01-17 12:23

Eu am fost intr-o zona din Texas unde se exploata acest tip de gaz, apa nu se putea bea acolo. Firma extractoare sustinea ca apa era contaminata nu numai de la fracturarea hidraulica , ci si de exploatarea petrolului, dar parca mai conteaza ca erau doua surse de contaminare si nu numai una?
As avea o intrebare: daca sub locuintele politicienilor, ale ministrilor sau ale magistratilor din Romania ( in ultimii ani s-a dovedit ca ei au drepturi pe care alti cetateni nu le au- vezi chestia cu salariile, pensiile, etc) s-ar descoperi un zacamant la 10-15 metri, cum ar reactiona ei. Poate se pun si in locul celor care deja sunt patiti. Apropo, va aduceti aminte ?, pe undeva prin Valcea parca, niste sate se scufundau, pentru ca fostele pungi subterane de petrol , umplute cu apa sarata, isi pierdusera etanseitatea .Nu credeti ca legea care stabilste ca bogatiile minerale din subsol sunt ale statului e putin cam comunista, sau demna de state din lumea a treia. Ar trebui ca cel putin un anumit procent din valoarea productiei extrase sa revina proprietarului terenului, pentru ca acesta sa-si poata incropi o noua viata in alta parte in cazuri de accidente de contaminare a mediului.
Daca lasam la mana statului sa faca ce vrea, inaltii functionari ( ca doar nu va inchipuiti ca cei marunti) isi iau spaga linistiti si vor putea distruge nu numai calitatea mediului, dar si vietile unor oameni, fara ca acestia sa beneficieze de compensatii, eventual doar de unele de forma. A se vedea ce s-a intamplat in Argentina, Peru si alte tari, unde doar statul detine controlul bogatiilor subsolului. Contaminari exista si in alte tari , unde proprietatea este mai mult sau mai putin si a proprietarilor terenului de la suprafata, insa macar acestia au si o sursa buna de venit.